Hyundai IONIQ Forum banner

Koła z rynku wtórnego

44K views 42 replies 22 participants last post by  david_5203  
#1 ·
Próbuję zbadać nowe felgi 20" z rynku wtórnego, a może nawet 19". Ale dla 20", przesunięcia felg z rynku wtórnego (bez dostosowywania) wydają się być zbyt agresywne. Zmierzyłem moje 20" opony (nie felgi) do błotnika, a przód ma około 3-4 mm luzu, zanim za bardzo wystawi się na zewnątrz, a tył miał około 7-8 mm.

Proszę zamieścić swoje konfiguracje felg z rynku wtórnego oraz rozmiar opon/felg. Felgi 17" lub 18" również mile widziane!

19": Opona 235/55R19 Felga 7.5Jx19 ET49.5
Image

20": Opona 255/45R20 Felga 8.5Jx20 ET54.5
Image

#11 ·
Czy ktoś zmienił na felgi OEM 20''?
Co kupiłeś, technicznie rzecz biorąc?

Waham się kupić felgi, które mi się podobają, ponieważ odsadzenie nie jest takie samo:
Średnica koła -- 20 cali
Szerokość koła -- 8,5
Odsadzenie -- 40
W odniesieniu do felg Genesis GV60, które zamieściłem wcześniej, strona internetowa z odsadzeniem kół wheel-size.com jest niedokładna, koreańskie strony pokazują je z odsadzeniem et43,5, więc to odpada.

Na jakie felgi patrzysz? Z tym odsadzeniem będzie wystawał 14,5 mm. W zależności od tego, czy jesteś zadowolony z wyglądu, a także czy występują jakieś problemy z ocieraniem, prawdopodobnie trzeba będzie przejść na węższą oponę 245.

#13 ·
Próbuję zbadać nowe felgi 20" z rynku wtórnego, może nawet 19". Ale dla 20", przesunięcia felg z rynku wtórnego (bez dostosowywania) wydają się być zbyt agresywne. Zmierzyłem moje 20" opony (nie felgi) do błotnika, a przód ma około 3-4 mm dostępnego miejsca, aby wyjść, zanim za bardzo wystawi się, a tył miał około 7-8 mm.

Proszę zamieścić swoje konfiguracje felg z rynku wtórnego oraz rozmiar opon/felg. Felgi 17" lub 18" również mile widziane!

19": Opona 235/55R19 Felga 7.5Jx19 ET49.5
View attachment 39947

20": Opona 255/45R20 Felga 8.5Jx20 ET54.5
View attachment 39946
Dziękuję za odpowiedzi! Doceniam to.

Patrzę na Rotiform BLQ.
Offset wynosi faktycznie 35.

Kiedy mówisz, że zmierzyłeś przestrzeń błotnika i jest 3-4 mm przed wystawaniem, czy masz na myśli wizualnie, że będą wystawać, czy że opony dotkną błotnika?

Nie mam nic przeciwko temu, żeby koła wyglądały trochę "na zewnątrz", tak naprawdę myślę, że będzie to dobrze wyglądać. Ale ponieważ jeszcze nie mam samochodu, chcę się upewnić, że opony nie będą ocierać o błotniki...

Jeszcze raz dziękuję!
Martin

#14 ·
Dzięki za odpowiedzi! Doceniam to.

Patrzę na Rotiform BLQ.
Offset wynosi faktycznie 35.

Kiedy mówisz, że zmierzyłeś przestrzeń błotnika i jest 3-4 mm przed nadmiernym wystawaniem, czy masz na myśli wizualnie, że będą wystawać, czy że opony dotkną błotnika?

Zgadzam się, żeby koła wyglądały trochę "na zewnątrz", myślę, że będzie to dobrze wyglądać. Ale ponieważ jeszcze nie mam samochodu, chcę się upewnić, że opony nie będą ocierać się o błotniki...

Jeszcze raz dziękuję!
Martin
Uwielbiam te felgi. Udostępnij zdjęcia, gdy zostaną zamontowane.

#19 ·
Moim zdaniem, jeśli samochód nie został obniżony, nie wyglądałby dobrze. Trochę wystawania opon jest zwykle w porządku, ale ten samochód siedzi dość wysoko od góry opony. Myślę, że Eibach ma sprężyny obniżające, ale poczekam, żeby zobaczyć, czego używa N I5 (zakładając, że obniżą samochód o kilka centymetrów). Pochodzę z obniżonego Civica i nie jestem gotowy na radzenie sobie z wjeżdżaniem na podjazdy pod ostrymi kątami z super niskim EV.

#20 ·
O ile samochód nie został obniżony, moim zdaniem nie wyglądałby dobrze. Trochę wystawania opony jest zwykle w porządku, ale ten samochód siedzi dość wysoko od góry opony. Myślę, że Eibach ma sprężyny obniżające, ale poczekam, żeby zobaczyć, czego używa N I5 (zakładając, że obniżą samochód odrobinę). Pochodzę z obniżonego civica i nie jestem gotowy na radzenie sobie z wjeżdżaniem na podjazdy pod ostrymi kątami z super niskim EV.
Ok, ale mam na myśli, pomijając wygląd, czy byłoby to problematyczne, czy myślisz, że opony mogłyby dotykać błotnika, powiedzmy, podczas przejeżdżania przez próg zwalniający?

#21 ·
.
.Zmierzyłem moje 20-calowe opony (nie felgi) do błotnika, a przód ma około 3-4 mm luzu, zanim wystawi się za bardzo, a tył miał około 7-8 mm.
Moje doświadczenie z felgami z rynku wtórnego jest takie, że problem z nieprawidłową kombinacją J i ET polega na tym, że wewnętrzna strona opony ociera się o amortyzatory. Z przodu może się to zdarzyć podczas ciasnego skrętu, z tyłu, gdy samochód jest mocno obciążony. Zatem to nie tylko kwestia wystawania na zewnątrz. Przy prawidłowym rozmiarze opony, szerokości obręczy i ET nie powinno być żadnych problemów.

#30 ·
Więc wszyscy, którzy to robią - jak się do tego zabieracie? Czy zamawiacie koła online z dostawą do domu, a następnie przewozicie je do warsztatu oponiarskiego w bagażniku Ioniqa 5, aby zamontować/wyważyć opony? Czy zamawiacie przez sklepy z oponami? Jakie są różne sposoby, w jakie wszyscy to robicie?
Jak kupowałem koła/opony kilka lat temu, to online przez sklep z oponami, taki jak 1010tires.com, i wszystko szło do jednego z ich warsztatów. Wszystko zamontowane/wyważone i zainstalowane. Następnie ułożyłem oryginalne koła w bagażniku i zabrałem je do domu. Alternatywnie możesz zlecić przechowywanie drugiego kompletu kół/opon co roku w swoim warsztacie oponiarskim lub nawet u dealera, aby ułatwić wymianę (jeśli usługa jest oferowana).

#29 ·
To zrobiłem

Koła
Fast Wheels FC04 (Bronze) Koła 19" x 8,5" 5/114,3 45 72,60

Potrzebne również do kół z rynku wtórnego
T3 72,62 mm. - 67,1 mm. Pierścienie centrujące piasty

I dostałem czujniki kół OEM, ponieważ były o 100 dolarów kanadyjskich tańsze niż te z rynku wtórnego.

Image

#35 ·
To zrobiłem

Koła
Fast Wheels FC04 (Brązowe) Koła 19" x 8,5" 5/114,3 45 72,60

Potrzebne również do kół z rynku wtórnego
T3 72,62 mm. - 67,1 mm. Pierścienie centrujące piasty

I dostałem czujniki kół OEM, ponieważ były tańsze o 100 dolarów kanadyjskich niż te z rynku wtórnego.

View attachment 42929
Hej, zastanawiam się, jak zainstalowałeś TPMS? Czytałem o tym i niektórzy mówią, że najpierw powinno się go sklonować? A może każdy kompatybilny czujnik po prostu działa plug and play?