Hyundai IONIQ Forum banner

Brak dźwięków z Ioniq

74K views 33 replies 21 participants last post by  Willow  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim,
Mam swój samochód od niecałego tygodnia i uwielbiam go, z wyjątkiem jednego problemu:

Czy ktoś jeszcze doświadczył następującego...
Radio, Bluetooth, Carplay i Car Chimes wyglądają na działające, ale w ogóle nie ma dźwięku?
Miałem to już dwa razy w ciągu 2 dni

Rzeczy, które do tej pory wypróbowałem:

• System nie jest wyciszony,
  • Zresetowałem system informacyjny i nie zrobiło to żadnej różnicy.
  • Wyłączenie i włączenie zasilania samochodu nie rozwiązuje problemu.
  • Wyłączenie samochodu, wyjście, zamknięcie drzwi, odczekanie chwili i ponowne uruchomienie - nie.
  • Nie podłączanie telefonu do Bluetooth w samochodzie

Zabawne jest to, że w tej chwili problem rozwiązuje się sam, dzisiaj wydaje się, że naprawia się po podłączeniu samochodu i rozpoczęciu ładowania, chociaż nie ma wystarczającej liczby próbek, aby wiedzieć, czy to tylko przypadek.:confused:

Sprawia to jednak, że samochód jest dla mnie "bezużyteczny", ponieważ wykonuję dużo połączeń w pracy, a niemożność usłyszenia drugiej osoby nie jest wspaniała.

Samochód to Ioniq EV Premium w Wielkiej Brytanii z systemem dźwiękowym infinity.

#2 ·
Witaj, MDBridges! Przykro mi słyszeć, że masz problemy ze swoim Ioniqiem.

Przysięgałem, że już to widziałem, ale za cholerę nie mogę tego znaleźć. Jestem w 99% pewien, że widziałem to gdzieś tutaj na forum. Szukałem tego w Google i znalazłem tylko ten post dotyczący podobnego problemu w Sonacie. Niestety, nie ma żadnych odpowiedzi: Brak dźwięku z głośników - Hyundai Forums : Hyundai Forum

Istnieją aktualizacje oprogramowania, a także akcja serwisowa jednostki multimedialnej. Może warto udać się do dealera, aby to sprawdził.

#3 ·
@MDBridges W razie wątpliwości, RTFM, co zrobiłem dla wersji brytyjskiej. Chciałbym, żeby Hyundai był mi bardziej znany, i będzie, ale jeszcze nie, ponieważ nie mam jeszcze swojego Ioniqa. W każdym razie wydaje się to być powszechny problem w wielu modelach Hyundai.

Powinien być mały przycisk resetowania wielkości szpilki, do którego można użyć długopisu lub spinacza do papieru, tuż na prawo od przycisku zasilania/głośności. Wciśnij go, przytrzymaj przez kilka sekund dla pewności i spróbuj ponownie. Prawdopodobnie stracisz swoje ustawienia radia i tym podobne.

Inną alternatywą jest wyjęcie bezpiecznika dla urządzenia multimedialnego i ponowne włożenie go. Upewnij się, że bezpiecznik nie jest przepalony i jest w dobrym stanie, a w razie potrzeby wymień go.

Inny fragment w instrukcji mówi:
Wybierz przycisk [SETUP] w systemie audio ➟ Wybierz [System].
• Informacje o pamięci: Wyświetl użycie pamięci Moja muzyka.
• Język: Zmień język użytkownika.
• Domyślne: Zresetuj system audio.

Mam nadzieję, że to pomoże!

#27 ·
@MDBridges W razie wątpliwości RTFM, co zrobiłem dla wersji brytyjskiej. Chciałbym, żeby Hyundai był mi bardziej znany, i będzie, ale jeszcze nie, ponieważ nie mam jeszcze swojego Ioniqa. W każdym razie wydaje się to być powszechny problem w wielu modelach Hyundaia.

Powinien być mały przycisk resetowania wielkości szpilki, do którego można użyć długopisu lub spinacza do papieru, tuż na prawo od przycisku zasilania/głośności. Wciśnij go, przytrzymaj przez kilka sekund dla pewności i spróbuj ponownie. Prawdopodobnie stracisz swoje zaprogramowane stacje radiowe i tym podobne.

Inną alternatywą jest wyjęcie bezpiecznika jednostki multimedialnej i ponowne włożenie go. Podczas tego upewnij się, że bezpiecznik nie jest przepalony i jest w dobrym stanie, a w razie potrzeby wymień go.

Inny fragment w instrukcji mówi:
Wybierz przycisk [SETUP] w
systemie audio ➟ Wybierz [System].
• Informacje o pamięci: Zobacz Moje
wykorzystanie pamięci muzycznej.
• Język: Zmień język użytkownika.
• Domyślne: Zresetuj system audio.

Mam nadzieję, że to pomoże!
Dzięki za komentarz dotyczący dziurki. Chociaż miałem zupełnie odwrotny problem niż osoba na początku tego wątku (moje radio nie chciało się wyłączyć nawet po tym, jak wyszedłem z samochodu i go zamknąłem - ekran nie działał i nie mogłem ściszyć głośności podczas jazdy), twój reset dziurki zadziałał jak urok! Dziękuję!

#4 ·
Dzięki Dave, spróbuję też zresetować i poszukać małej dziurki, chociaż wydaje mi się, że już to zrobiłem w oprogramowaniu, ale jest tak wiele podsystemów. Reset, który zrobiłem, wyczyścił również ulubione stacje radiowe i informacje o podróży ekologicznej, więc przypuszczam, że znalazłem właściwy "reset".

Zarezerwowałem to na 17 marca, lubię móc podać warunki reprodukcji i na razie nie mam żadnych innych, poza tym, że dzieje się to po uruchomieniu samochodu, nie początkowo, ale po zatrzymaniu, ale to na razie wszystko.

Widziałem podobny raport na innym Hyundaiu i widziałem wadliwe jednostki centralne w Ioniq. - Znając moje szczęście, to pewnie luźne połączenie gdzieś! Będę utrzymywał ten wątek przy życiu z wynikami z 17., więc jeśli ktoś inny będzie miał ten problem, będzie miał punkt wyjścia.

#6 ·
Na kierownicy po lewej stronie znajduje się przełącznik głośności. Naciśnięcie tego przełącznika wycisza cały dźwięk. Czy zostało to naciśnięte przypadkowo? Naciśnij go ponownie, aby przywrócić dźwięk.

#11 ·
Czy rozwiązałeś problem? Pytam, ponieważ... Dziś mam ten sam problem!
Aktualizacja: kiedy rano uruchomiłem samochód, znowu było słychać dźwięk. Nic nie resetowałem ani nie zmieniałem. Istnieje możliwość, że wczorajszy problem był związany z temperaturą, ponieważ kiedy uruchomiłem samochód, temperatura w cieniu wynosiła 37 stopni Celsjusza, a samochód stał na słońcu przez kilka godzin. Przejechałem 5 km bez dźwięku, a następnie zatrzymałem samochód i system hybrydowy, po czym uruchomiłem go ponownie, ale nadal: brak dźwięku przez resztę 30-kilometrowej podróży. Brak dźwięku radia, brak multimediów, niezależnie od poziomu głośności. I również nie był w pozycji "mute". Dźwięk powrócił dziś rano, tak samo tajemniczo, jak zniknął.

#10 ·
O ile pamiętam, jego jednostka medialna została wymieniona.

#12 ·
Miałem właśnie ten sam problem w moim UK Hybrid Premium SE.

Wahałem się użyć resetu pinhole, ponieważ nie chciałem stracić zaprogramowanych stacji radiowych ani ryzykować usunięcia zapisanych numerów telefonów.

Nie było dźwięku z radia, połączeń przychodzących, nawigacji, a nawet muzycznej serenady podczas wyłączania/włączania samochodu.

Próbowałem wyłączyć samochód i włączyć go ponownie, dwa razy. Nadal brak dźwięku.

Zostawiłem samochód na noc.

Następnego ranka uruchomiłem samochód ponownie i dźwięk wrócił i był normalny we wszystkich systemach.

Czy ktoś wie, co powoduje ten problem i czy jest na to jakieś rozwiązanie?

#14 ·
Jak wspominałem wczoraj, moje lusterka nie rozłożyły się automatycznie, gdy zbliżyłem się do samochodu. Zaczęły działać ponownie zeszłej nocy. Od tamtej pory działają bez zarzutu.

Zastanawiam się, czy to problem z temperaturą. Mój samochód stał długo na słońcu, kiedy to się wydarzyło.

#15 ·
Jak wspomniałem wczoraj, moje lusterka nie rozkładały się automatycznie, gdy zbliżałem się do samochodu. Zaczęły działać ponownie zeszłej nocy. Od tego czasu działają idealnie.

Zastanawiam się, czy to problem z temperaturą. Mój samochód stał długo na słońcu, kiedy to się stało.
Stwierdzam, że jeśli najpierw idę do bagażnika i otwieram go, aby włożyć zakupy itp., lusterka nigdy się nie rozkładają, gdy idę do drzwi. Rozkładają się tylko wtedy, gdy nacisnę przycisk klamki. Zawsze się rozkładały, gdy najpierw szedłem do drzwi.

• Like
Reactions: ajiom
#16 ·
Miałem problem z brakiem dźwięku, jak opisano, z częstotliwością około raz na miesiąc przez ostatnie 6 miesięcy. To nie problem z przegrzaniem, może się zdarzyć z samego rana. Zawsze od uruchomienia, nigdy nie przestało działać w trakcie jazdy. Zauważ, że dotyczy to całego dźwięku... wskaźników, ostrzeżeń o pasie ruchu itp. Pozostawienie go na kilka godzin rozwiązuje problem, ale zwykłe ponowne uruchomienie nie pomaga.

P.S. Nie zawracałem sobie głowy Fuelly przez jakiś czas - ale teraz mam 61,4 mpg :)

#34 ·
Miałem problem z brakiem dźwięku, jak opisano, w tempie około raz na miesiąc przez ostatnie 6 miesięcy. To nie jest problem z przegrzaniem, może się zdarzyć z samego rana. Zawsze od uruchomienia, nigdy nie przestało działać w trakcie jazdy. Zauważ, że dotyczy to całego dźwięku... wskaźników, ostrzeżeń o pasie ruchu itp. Zostawienie go na kilka godzin rozwiązuje problem, ale zwykłe ponowne uruchomienie nie pomaga.

PS Nie zawracałem sobie głowy Fuelly przez jakiś czas - ale teraz mam 61,4 mpg :)
Twój opis idealnie pasuje do moich doświadczeń z moim 2020 Ioniq Hybrid. Przyszedłem tu w poszukiwaniu wskazówek. Wypróbuję kilka, które zasugerowali inni.

#17 ·
Umówiłbym samochód na sprawdzenie, przynajmniej po to, aby został zarejestrowany, żeby byli świadomi problemów. Idealnie byłoby móc go zabrać i zademonstrować usterkę technikowi serwisowemu (lub nagrać film telefonem), ale zwykle tego rodzaju sporadyczne usterki zawsze występują, gdy dział serwisu jest zamknięty (trochę jak ból zęba, znika, gdy umówisz się na wizytę). Jak długo masz samochód i jaki masz przebieg, żeby uzyskać 61 mpg?

#18 ·
Niecałe 10 000 ... więc poproszę ich, żeby na to spojrzeli podczas serwisu. Chyba jednostka multimedialna jest wzywana do serwisu, jeśli dobrze pamiętam. Naprawdę mam nadzieję, że serwis to 10k, a nie 8k!
Jeżdżę w trybie sportowym bardzo często, za każdym razem, gdy ruszam. Więc jestem bardzo zadowolony z mpg.

#19 ·
Po 10 tys. nadal kocham ten samochód - chciałbym, żeby mój drugi też był Ioniqiem! Jedynym irytującym problemem jest to, że recyrkulacja wyłącza się po kilku minutach (15?), więc jeśli utkniesz w korku, w końcu dostaniesz kabinę pełną spalin. Bez ostrzeżenia. Teraz jestem przyzwyczajony do wyłączania/włączania jej co kilka minut, więc timer nigdy się nie kończy.

#20 ·
I wciąż jest dziwna sprawa z przyciskiem odblokowującym klapę bagażnika. Może to tylko ja, ale nie widzę w tym sensu. W VW klapa bagażnika otwiera się tymczasowo, ale Ioniq tylko odblokowuje. Tak samo jak w przypadku odblokowania całego samochodu. Więc zwykle po prostu odblokowuję cały samochód.

#23 ·
Przytrafiło mi się to dzisiaj po raz pierwszy. Wyłączyłem samochód na czerwonym świetle i uruchomiłem go ponownie, a problem sam się nie rozwiązał. Za chwilę wsiadam do samochodu, żeby sprawdzić, czy wyłączenie samochodu na kilka godzin rozwiązało problem. To jest super dziwne.

#25 ·
Właśnie naprawiłem swój, wyciągając bezpiecznik AMP, jak powyżej... dzięki.
Miałem dźwięki startowe, ale brak radia, mediów lub dźwięków nawigacji...

#26 ·
Pan Sasin

11 czerwca 2019
Tak, miałem ten problem przez pierwsze 3 miesiące po zakupie nowego samochodu w warsztacie do naprawy, ok przez 12 miesięcy, potem ten sam problem zaczął się ponownie 10 czerwca, np. brak dźwięku z radia lub nawigacji satelitarnej, ponownie zarezerwowany w warsztacie, najwyższy czas, żeby Hyundai uporał się z tym problemem. W końcu te samochody Ioniq nie są tanie.
Pan D Sasin
Wakefield
West Yorkshire

#29 ·
Cześć, jestem właścicielem IONIQ EV (AE.3) z Australii. Dźwięk w moim samochodzie również przestał działać dzisiaj rano. Próbowałem wyłączenia i włączenia zasilania, próbowałem zresetować pin, próbowałem wszystkich ustawień sterowania dźwiękiem (w menu, na kierownicy, na konsoli), wciąż brak dźwięku. Pozwolę samochodowi postać kilka godzin i spróbuję ponownie, kiedy wrócę z pracy do domu. Czy ktoś zna konkretne wezwanie do serwisu / numer wezwania do serwisu, na który mogę się powołać, gdy zabiorę swój samochód do dealera?

#30 ·
Cześć, jestem właścicielem IONIQ EV (AE.3) z Australii. Dźwięk w moim samochodzie również przestał działać dzisiaj rano. Próbowałem wyłączać i włączać zasilanie, próbowałem zresetować pin, próbowałem wszystkich ustawień sterowania dźwiękiem (w menu, na kierownicy, na konsoli), nadal brak dźwięku. Pozostawię samochód na kilka godzin i spróbuję ponownie, kiedy wrócę z pracy do domu. Czy ktoś zna konkretne wezwanie do serwisu / numer wezwania do serwisu, na który mogę się powołać, gdy zabiorę swój samochód do dealera?
Na stronie ACCC nie ma nic na temat wezwań do serwisu Hyundai dla Ioniq MY20. Tylko problem z nakrętkami kół w wersji 2019.

#32 ·
Cześć wszystkim, mam AE3 2020 Electric Ioniq Elite i mam ten sam problem od 8 miesięcy. Mniej więcej raz w miesiącu dźwięk audio i nawigacja przestają działać na około pół dnia. Zdarzało się to czasami rano, a czasami po południu, więc zdecydowanie nie jest to związane z temperaturą, zdarzało się to również wtedy, gdy samochód nie był ładowany. Możesz zresetować system małym przyciskiem po lewej stronie ekranu tyle razy, ile chcesz i nie będzie żadnej różnicy, a także reset w menu na ekranie nie robi żadnej różnicy. Ale zostaw samochód na około 4 godziny, a następnie następnym razem, gdy nim pojedziesz, wszystko znów działa dobrze przez kolejne 4 do 6 tygodni. Miałem jedną aktualizację oprogramowania od Hyundaia w marcu 2020 roku, ale to wciąż się dzieje, dostanę kolejną aktualizację oprogramowania od Hyundaia, ponieważ są świadomi problemu (lokalny oddział nigdy nie słyszał o problemie, dopóki w końcu się nie zdarzył po pracy pewnego dnia, więc pojechałem nim do dealera, żeby im to pokazać), ale nie byli pewni, co jest nie tak, z wyjątkiem tego, że kolejna aktualizacja oprogramowania może pomóc.
Zatem rozumiem, że wciąż nie ma na to odpowiedzi?