Hyundai IONIQ Forum banner

Jak ręcznie ZATRZYMAĆ ładowanie?

7.1K views 23 replies 12 participants last post by  JerryP  
#1 ·
Przepraszam, jeśli poruszyłem już ten temat. To irytujący problem, który pojawia się ciągle. Moja żona i ja mamy obok siebie samochody elektryczne. Czasami chce wyjąć ładowarkę z mojego samochodu i włożyć ją do swojego. Jednak jeśli mój samochód ładuje się w garażu, nie jest fizycznie w stanie wyjąć ładowarki. Nie ma breloka do mojego samochodu ani aplikacji Hyundai. To irytujący problem. Nigdy nie ładuję na publicznych ładowarkach, więc czy istnieje sposób na wyłączenie tej funkcji?

#2 ·
Jeśli samochód jest odblokowany, może otworzyć drzwi i nacisnąć przycisk "odblokuj", co zwolni ładowarkę. Nie zatrzyma ładowarki, dopóki nie zostanie fizycznie wyjęta z portu. Uważam również, że istnieje ustawienie, które pozwoli na odblokowanie ładowarki przez cały czas, w przeciwieństwie do pełnego naładowania lub naciśnięcia przycisku na pilocie.

#3 ·
W systemie informacyjnym są trzy ustawienia blokowania portu ładowania.

Blokuj z drzwiami

Blokuj podczas ładowania

Nigdy nie blokuj

Mój jest ustawiony na nigdy nie blokuj. Ładujemy w domu w garażu, więc nie ma potrzeby blokowania. Kiedy jest odblokowany i się ładuje, wystarczy zwolnić blokadę uchwytu ładowania. W pojeździe znajduje się czujnik, który natychmiast zatrzymuje obwód ładowania. (Schemat elektryczny został zamieszczony w innym wątku). Wielokrotnie zatrzymywaliśmy ładowanie w ten sposób w domu i wierzę, że zatrzyma się również w EA.

Jeśli jesteś ustawiony na dwa pozostałe ustawienia, jak wskazano, odblokuj drzwi.

#4 ·
Kiedy jest odblokowany i się ładuje, wystarczy zwolnić blokadę uchwytu ładowania. W pojeździe znajduje się czujnik, który natychmiast zatrzymuje obwód ładowania. (Schemat elektryczny został zamieszczony w innym wątku). Wielokrotnie zatrzymywaliśmy ładowanie w ten sposób w domu i wierzę, że zatrzyma się również w EA.
Dźwignia na wtyczce jest połączona z pinem pilota zbliżeniowego, który komunikuje się z EV.

Pin Proximity Pilot (PP) to pin komunikacyjny, który wysyła sygnały między stacją ładowania a pojazdem, umożliwiając mu komunikowanie swoich możliwości ładowania oraz inicjowanie lub zakończenie procesu ładowania.
Z tego, co rozumiem, gdy dźwignia na J1772 jest wciśnięta, jest to interpretowane przez samochód jako zaprzestanie żądania energii z EVSE i jednocześnie odłącza zatrzask z portu, umożliwiając wyjęcie wtyczki. Myślę, że wymóg odblokowania samochodu, który można ustawić w ustawieniach, prawdopodobnie blokuje sygnał z pilota zbliżeniowego przed wysłaniem do samochodu, gdy jest zablokowany, lub informuje kontroler, aby zignorował sygnał. Ponieważ samochód nie zwalnia zatrzasku portu, wtyczka pozostaje "zablokowana".

Gdy ustawione jest, aby nie blokować, lub gdy samochód jest odblokowany i dźwignia jest wciśnięta, występuje krótkie opóźnienie przed możliwością wyjęcia wtyczki, w tym okresie opóźnienia energia przestaje płynąć. Zatem, o ile Hyundai całkowicie nie zignorował standardów bezpieczeństwa J1772 w tym zakresie, powinno być całkowicie bezpieczne naciśnięcie dźwigni i wyjęcie wtyczki.

#8 ·
Niedawno dowiedziałem się o nowym sposobie zatrzymywania sesji ładowania za pomocą Ioniq 5 za pomocą pilota. Naciśnij i zwolnij przycisk blokady, a następnie naciśnij i przytrzymaj przycisk drzwi portu ładowania. Usłyszysz kliknięcia, kontrolki portu ładowania przestaną migać i wtedy możesz zwolnić wtyczkę po wyłączeniu zasilania.

Uważam, że działa to zarówno w przypadku ładowania AC, jak i DC, ale tak rzadko korzystam z ładowania DC, że nie miałem okazji wypróbować tego podczas DCFC.

#9 ·
Niedawno dowiedziałem się o nowym sposobie zatrzymywania sesji ładowania za pomocą Ioniq 5 za pomocą breloka. Naciśnij i zwolnij przycisk blokady, a następnie naciśnij i przytrzymaj przycisk drzwi portu ładowania. Usłyszysz kliknięcia, kontrolki portu ładowania przestaną migać, a następnie możesz zwolnić wtyczkę po wyłączeniu zasilania.

Wierzę, że działa to zarówno w przypadku ładowania AC, jak i DC, ale tak rzadko korzystam z ładowania DC, że nie miałem okazji wypróbować go podczas DCFC.
Samo odblokowanie samochodu kluczykiem lub przyciskiem na klamce zatrzymuje lub znacznie zmniejsza ładowanie, dzięki czemu można zwolnić kabel. Kabel zablokuje się ponownie po krótkim czasie, jeśli nie zostanie wyciągnięty.

#11 ·
Możesz zatrzymać ładowanie L1/L2, naciskając przycisk na uchwycie ładowania J1772. Powoduje to zmianę wartości rezystancji na przewodzie sygnałowym, informując pojazd, aby zasygnalizował EVSE otwarcie stycznika. Usłyszysz miłe "kliknięcie" z EVSE.

Powinieneś nadal trzymać wciśnięty ten przycisk, wyciągając uchwyt z portu ładowania.

#20 ·
Oto co robimy w domu, gdy korzystamy z naszego zestawu ładującego 2 poziomu i chcemy zakończyć sesję ładowania wcześniej.

Używając pilota, naciśnij dwukrotnie przycisk odblokowania drzwi. Następnie wyjmij kabel ładujący, naciskając przycisk blokady i wyciągając go z samochodu.

#23 ·
Tak robimy w domu, gdy korzystamy z konfiguracji ładowania na poziomie 2 i chcemy zakończyć sesję ładowania wcześniej.

Używając pilota, naciśnij dwukrotnie przycisk odblokowania drzwi. Następnie wyjmij przewód ładujący, naciskając przycisk blokady i wyciągając go z samochodu.
Musisz nacisnąć go tylko raz, jeśli samochód jest już zablokowany. Jeśli samochód jest odblokowany, należy go zablokować i odblokować.

#22 ·
Przepraszam, jeśli poruszono już ten temat. To irytujący problem, który pojawia się ciągle. Moja żona i ja mamy obok siebie samochody elektryczne. Czasami chce wyjąć ładowarkę z mojego samochodu i włożyć ją do swojego. Jednak jeśli mój samochód ładuje się w garażu, nie jest fizycznie w stanie wyjąć ładowarki. Nie ma breloka do mojego samochodu ani aplikacji Hyundai. To irytujący problem. Nigdy nie ładuję na publicznych ładowarkach, więc czy jest jakiś sposób, aby wyłączyć tę funkcję?
Prostym, ale bezpiecznym rozwiązaniem jest wyłączenie wyłącznika do ładowarki. Działa dobrze. Zasilanie zostaje przerwane, wtyczka się odblokowuje i można ją wyjąć z samochodu. Następnie włącz wyłącznik i używaj go tak, jak zwykle. Podpanel jest prawdopodobnie w pobliżu w garażu i jest to szybkie rozwiązanie, które nie wymaga dostępu do samochodu.

#24 ·
Prostym, ale bezpiecznym rozwiązaniem jest wyłączenie wyłącznika do ładowarki. Działa dobrze. Zasilanie się wyłącza, wtyczka się odblokowuje i można ją wyjąć z samochodu. Następnie włącz wyłącznik i używaj go tak, jak zwykle. Podpanel jest prawdopodobnie w pobliżu w garażu i jest to szybkie rozwiązanie, które nie wymaga dostępu do samochodu.
Otwieranie wyłącznika pod obciążeniem jest trudne dla wyłącznika. Styki w EVSE są do tego przeznaczone. Twój wyłącznik nie. Ostatecznie wyłącznik ulegnie awarii. Może to potrwać kilka lat, ale po co to robić, skoro prawidłowe wyłączenie jest takie proste?