Hyundai IONIQ Forum banner

Ulepszenie systemu stereo - O wiele lepiej!!

4.2K views 16 replies 6 participants last post by  Theblackstig  
#1 ·
Witajcie wszyscy, eksperymentowałem z ulepszeniami głośników i ulepszeniami podstawowego stereo w Ioniq 6. Próbowałem wielu marek, od Pioneer po Focal. Mieszalem i dopasowywałem aftermarket z fabrycznym. W końcu trafiłem na świetną mieszankę. Zainstalowałem Recoil REM65 Echo Series, zastępując przednie głośniki drzwiowe i tweetery. NIE uruchomiłem zwrotnic, jednak wpiąłem blokery basowe Recoil BB-T w linię tweetera. Umieściłem również cienką warstwę wełny bawełnianej na tweeterach przed ponownym zamknięciem, co pomaga zmiękczyć jasność. Tylne głośniki po wielu próbach i błędach brzmią najlepiej z tą konfiguracją, więc je zostawiłem. Usunąłem wszystkie cztery panele drzwiowe, zainstalowałem samoprzylepne krążki tłumiące głośniki na panelu drzwi za nimi. To pomaga, aby bas brzmiał mocno. Wreszcie, aby naprawdę poprawić jakość dźwięku, pobierz Wavelet (jeśli jesteś użytkownikiem Androida), a jeśli jesteś zainteresowany, skontaktuj się ze mną, a mogę wysłać moje ustawienia. To wszystko zrobiło znaczącą różnicę w dźwięku i powiedziałbym, że prawie na poziomie Bose, ale trzeba podkręcić głośność o około 10% więcej. W razie pytań daj znać!

Attachments

#3 ·
Świetna robota, interesują mnie Twoje ustawienia falkowe, też ich używam, ale chcę zobaczyć Twoje ustawienia. Dzięki
Jasne! Proszę bardzo. Dołączyłem ustawienia falkowe, których używam, a także ustawienia samochodu. Pamiętaj, że dostroiłem to do konfiguracji moich głośników, ale spróbuj i daj znać!

Attachments

#5 ·
Dziękuję, spróbuję tego, czy masz wersję pro? Próbowałem pro i nie mogłem zapisać żadnych ustawień, czy udało ci się to zrobić?
Tak, wersja pro. Mogę je zapisać, jednak aktywują się tylko w samochodzie, w przeciwnym razie aplikacja pokaże je jako niezapisane/aktywne. Zanim zrobiłem pracę z głośnikami, bawiłem się bardziej ustawieniami pro, ale w tej chwili używam tylko funkcji post-gain wraz z korektorem. Ustawienia dobrze reagowały na szeroką gamę muzyki, czego chciałem.

#6 ·
Nie wymieniałem głośnika samochodowego od 20 lat. Jak łatwo jest zdjąć panele drzwiowe w ioniq? Ten głośnik wysokotonowy wygląda na trudny do zdobycia. Jestem rozczarowany głośnikami fabrycznymi i chciałbym je ulepszyć. Nie chcę ryzykować robienia tego samemu i obawiam się, że jeśli pójdę do lokalnego sklepu z car audio, istnieje ryzyko spowodowania jakichś uszkodzeń, ponieważ jest to samochód, którego prawdopodobnie wcześniej nie spotkali.

#7 ·
Nie wymieniałem głośnika samochodowego od 20 lat. Jak łatwo jest zdjąć panele drzwiowe dla ioniq? Ten głośnik wysokotonowy wygląda na trudny do zdobycia. Jestem rozczarowany głośnikami seryjnymi i chciałbym je ulepszyć. Nie chcę ryzykować robienia tego samemu i obawiam się, że jeśli pójdę do lokalnego sklepu z car audio, istnieje ryzyko spowodowania jakichś uszkodzeń, ponieważ jest to samochód, którego prawdopodobnie wcześniej nie spotkali.
Sprawdź ten wątek. Drzwi to jedna śruba i plastikowe klipsy. Głośniki wysokotonowe w słupkach są nieco bardziej skomplikowane, ale nie niemożliwe.

Non-Bose Stereo Install - Videos, Parts, & how to's | Hyundai IONIQ Forum

#8 ·
Tak, zgadza się, dzięki za dodanie. Drzwi są na klipsy (narzędzie do klipsów z Amazonu za kilka dolarów). Słupki do usunięcia głośników wysokotonowych to po prostu ściągnięcie uszczelki (nie jest przyklejona) i delikatne odpięcie (również na klipsy). Mocowania głośników wysokotonowych odkręcają się, można wyciąć stary głośnik wysokotonowy i włożyć nowy. Aby zainstalować nowy głośnik wysokotonowy, wpiąłem blokery basów i użyłem zacisków do przewodów. Jeśli masz w pobliżu Best Buy, pobierają tylko 130 dolarów za pośrednictwem Geek Squad za instalację przednich głośników komponentowych.

#9 ·
Następnie poproś ich o zainstalowanie piankowych pierścieni za głośnikami (przyklejają się do tylnej części panelu drzwi). Piankę do tyłu możesz poprosić ich o zrobienie lub po prostu zdemontować panele drzwi (ponownie jedna śruba i kilka klipsów do drzwi), a następnie odkręcić głośnik, przykleić piankowe kółka do tyłu drzwi za głośnikiem i gotowe!

#11 · (Edited)
Tak, właściwie miałem mobilnego gościa od car audio, który zainstalował mój zestaw Focals, więc mogłem zobaczyć, co zrobił. Sprawdź swój lokalny rynek na Facebooku. Kiedy zobaczyłem, że to dość proste, wypróbowałem mnóstwo opcji i marek. To połączenie zdecydowanie brzmiało najlepiej. Miejsca z car audio mają tendencję do sprzedaży wysokiej klasy sprzętu (jak focal, hertz moral), ale problem polega na tym, że jeśli nie dodasz wzmacniacza, głośniki te nie współgrają dobrze z fabrycznym wzmacniaczem. Dlatego głośniki fabryczne wyglądają na wiotkie w porównaniu, ponieważ są wykonane w celu zmaksymalizowania wykorzystania fabrycznych wzmacniaczy. Myślę, że głośniki, które dostałem, zadziałały, ponieważ działają przy wysokim DB (92), co zapewnia bardziej efektywny dźwięk. Głośniki zdolne do zapewnienia wysokiej mocy nie wymagają wysokiego DB, ponieważ wzmacniacz dostarcza do nich tak dużą moc. Właściwie chcesz głośnik o wysokiej wartości DB w połączeniu z niską maksymalną mocą znamionową. Ten zestaw jest bardzo dobrze wykonaną wersją tego, inne firmy w tym samym przedziale cenowym, jak Alpine, oferują podobne, jednak uważam, że nie są tak dobrze zaprojektowane do tego zastosowania, ponieważ firmy z wyższej półki wypuszczają te modele jako chwyt na gotówkę. Szczerze mówiąc, z tą konfiguracją nie muszę omijać fabrycznego wzmacniacza i wchodzić w te wszystkie koszty i wysokie koszty. Teraz, po powiedzeniu tego, nie zamierza to zwalić drzwi, ale to, co robi, to zapewnia wysokiej jakości dźwięk z wyraźnym rozróżnieniem między wysokimi, niskimi i średnimi tonami. Korektor telefonu wydobywa dźwięk jeszcze o jeden poziom wyżej.

#12 ·
Tak, tak naprawdę miałem mobilnego gościa od car audio, który zainstalował mój zestaw Focals, więc mogłem zobaczyć, co zrobił. Sprawdź swój lokalny rynek na Facebooku. Kiedy zobaczyłem, że to dość proste, wypróbowałem wiele opcji i marek. To połączenie zdecydowanie brzmiało najlepiej. Miejsca z car audio zwykle sprzedają produkty z wyższej półki (jak focal, hertz moral), ale problem polega na tym, że jeśli nie dodasz wzmacniacza, głośniki te nie współgrają dobrze z fabrycznym wzmacniaczem. Dlatego głośniki fabryczne wyglądają na wiotkie w porównaniu, ponieważ są stworzone, aby zmaksymalizować wykorzystanie wzmacniaczy. Myślę, że głośniki, które dostałem, zadziałały, ponieważ działają przy wysokim DB (92), co zapewnia bardziej efektywny dźwięk. Głośniki zdolne do zapewnienia wysokiej mocy nie wymagają wysokiego DB, ponieważ wzmacniacz dostarcza do nich tak dużą moc. Szczerze mówiąc, z tą konfiguracją nie muszę omijać fabrycznego wzmacniacza i wchodzić w te wszystkie koszty i wysokie koszty. To powiedziawszy, nie zwali to drzwi z zawiasów, ale zapewnia wysokiej jakości dźwięk z wyraźnym rozróżnieniem między wysokimi, niskimi i średnimi tonami. Korektor telefonu wydobywa dźwięk jeszcze o jeden poziom wyżej.
I jeszcze raz, zostawiłem głośniki w tylnych drzwiach na miejscu, napędzają niskie tony i robią to bardzo dobrze w połączeniu z tymi głośnikami, zwłaszcza z pianką za nimi. Próbowałem kilku opcji mid-basowych w tylnych drzwiach, ale żadna z nich nie była tak wydajna ani nie brzmiała tak dobrze, jak pozostawienie fabrycznych głośników na miejscu.

#16 ·
Zgadzam się, że wzmacniacz byłby świetny, ale osobiście nie chcę wchodzić w te wszystkie koszty. Tak jak mam to teraz skonfigurowane, pomiędzy ulepszeniami głośników i innymi ulepszeniami a aplikacją korektora w telefonie, zazwyczaj nigdy nie przekraczam głośności 45, nigdy nie osiągając maksymalnej głośności i to jest dla mnie wystarczająco głośne, nie musząc zwiększać głośności, jednak jeśli zwiększę głośność, nie ma zniekształceń. Wzmacniacz z pewnością pomógłby jeszcze bardziej wydobyć niuanse dźwiękowe przy niższych głośnościach, więc tak, jeśli mieści się to w twoim budżecie, zdecydowanie jest to plus :)

#17 ·
Zgadzam się, że wzmacniacz byłby świetny, osobiście po prostu nie chcę wchodzić w te wszystkie koszty. Tak jak jest to teraz skonfigurowane, pomiędzy ulepszeniami głośników i innymi ulepszeniami a aplikacją korektora telefonu, zwykle nigdy nie będę uruchamiał głośności powyżej 45, nigdy nie osiągając maksymalnej głośności i to jest dla mnie wystarczająco głośne, nie musząc iść wyżej, jednak jeśli pójdę wyżej, nie ma zniekształceń. A wzmacniacz z pewnością pomógłby jeszcze bardziej wydobyć niuanse dźwiękowe przy niższych głośnościach, więc tak, jeśli mieści się to w twoim budżecie, zdecydowanie jest plus :)
rozumiem, ale po prostu rób to kawałek po kawałku, sprawdź moje filmy, jeśli potrzebujesz pomocy.