Hyundai IONIQ Forum banner

Bezprzewodowy Android Auto i Carplay

25K views 17 replies 10 participants last post by  vincefra  
#1 ·
Gdzieś czytałem, że to prawdopodobnie pojawi się z aktualizacją. Ktoś ma więcej informacji?

#8 ·
Przegapiona zmiana i po prostu tanio.
Naprawdę uwielbiam mojego Ioniq-5 Lounge RWD, ale niektóre drobne rzeczy powinny być standardem (nawet Lounge tego nie ma)
  • Progresywne wspomaganie kierownicy (pochodzę z Audi Q2 i tego brakuje)
  • Wycieraczka (grr)
  • Bezprzewodowy Carplay (Kupię do tego dodatkowy dongle)

#10 ·
Hyundai faktycznie ogłosił, że Wireless AA i AC nadchodzą (i sprawdzają, które modele będą je miały). Ioniq 5 faktycznie ma wbudowany wymagany sprzęt (WiFi), po prostu nie jest on obecnie używany.

View attachment 50856
Ten obrazek jest na ich stronie internetowej z napisem "wkrótce" od co najmniej października 2020 roku. Nie przywiązuję żadnej wagi do tego, co ten obrazek oznacza. Jednak ostatnia historia w Chasing Cars z Australii daje mi więcej nadziei. Trochę wycofali optymizm od czasu pierwotnej publikacji, ale mam nadzieję, że jest to raczej przypadek "obiecuj mniej, dostarczaj więcej" niż cokolwiek innego.

#11 ·
Tak, zdecydowanie. Obecnie trwa pewien napęd dla tego tematu, ponieważ Hyundai wydawał się o tym rozmawiać. Więc przypuszczam, że coś się dzieje po ich stronie. Ale wydaje się, że starają się być bardzo zamknięci w kwestii tego, które samochody potencjalnie mogłyby być tego częścią. Ioniq 5 ma możliwości techniczne, więc mógłby otrzymać tę funkcję. Ale z tego, co wiemy, obecnym powodem, dla którego nie został wydany na początku, były umowy z ich zintegrowanym dostawcą nawigacji.

To plus pytanie, czy rzeczywiście chcą się wysilić, prawdopodobnie zadecyduje o tym, czy wkrótce zobaczymy aktualizację.

#13 ·
Nie, w tej chwili nic istotnego. Jedyne, co wiemy, to że Ioniq5 byłby w stanie to zrobić, ale jednocześnie nie jest pewne, czy w ogóle zawracaliby sobie głowę dodawaniem tego, czy też tylko nowsze samochody, takie jak niedawny Kona, byłyby częścią takiej aktualizacji. Oprócz możliwości sprzętowych mogą istnieć również kwestie licencyjne, które to utrudniają. Ale żeby być sprawiedliwym, najnowszy CarlinKit 5 działa tak dobrze, że tak naprawdę nie mam już motywacji do dalszego zgłębiania tego tematu, odkąd go mam. Jeśli kiedykolwiek stanie się natywną funkcją, będę zadowolony. Do tego czasu adapter wykonuje swoją pracę tak dobrze, że jest prawie nie do odróżnienia od oryginału.

#16 ·
Nie, w tej chwili nic istotnego. Jedyne, co wiemy, to to, że Ioniq5 byłby w stanie to zrobić, ale jednocześnie nie jest pewne, czy w ogóle zawracaliby sobie głowę dodawaniem tego, czy też tylko nowsze samochody, takie jak niedawny Kona, byłyby częścią takiej aktualizacji. Oprócz możliwości sprzętowych mogą istnieć również kwestie licencyjne, które to utrudniają. Ale żeby być uczciwym, najnowszy CarlinKit 5 działa tak dobrze, że tak naprawdę nie mam już motywacji do dalszego poruszania tego tematu, odkąd go mam. Jeśli kiedykolwiek stanie się natywną funkcją, będę szczęśliwy. Do tego czasu adapter wykonuje swoją pracę tak dobrze, że jest prawie nie do odróżnienia od oryginału.
Rozważałem carlinkit 5.0 jako opcję, czy byś to polecił? Słyszałem zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie, a mianowicie opóźnienia

#14 ·
Brak aktualizacji. Ale po zabawie z donglem AAWireless, jestem teraz ciekaw, jak użyteczne jest bezprzewodowe Android Auto w prawdziwym życiu. Rozładowuje baterię w moim telefonie dość szybko, a bezprzewodowa ładowarka nie działa dobrze (mój Google Pixel 7 Pro strasznie się nagrzewa, a bateria nadal rozładowuje się szybciej niż się ładuje). Doszedłem do wniosku, że przynajmniej na razie, przewodowe Android Auto jest w porządku.

#15 ·
Używając iPhone'a, nawet z bezprzewodowym CarPlay, pozostaje chłodny. Ale to typowe problemy z Androidem. Z drugiej strony, podkładka ładująca jest problemem dla wszystkich urządzeń, w zależności od różnych okoliczności, takich jak to, czy telefon ma etui ochronne, które uniemożliwia płaskie ułożenie lub w jakikolwiek sposób zakłóca działanie cewek. Osobiście mam etui Peak Design do mojego iPhone'a, które ma ochronną obwódkę wokół aparatów. Oznacza to, że nie może leżeć płasko na ziemi, a dodanie tego do samego materiału etui powoduje, że duża część energii przeznaczonej na ładowanie zamienia się w ciepło. Moja żona z drugiej strony ma cienkie i płaskie etui na swoim iPhonie i nie ma problemu z ciepłem na podkładce ładującej ioniq. Szkoda, że ioniq nie ma systemu magsafe, ponieważ byłoby to znacznie bardziej wydajne. W tej chwili używam zwykłego kabla ładującego z jednym ze slotów nad podkładką bezprzewodową.

#17 ·
Używam go z systemem iOS, ale jak dotąd nie miałem z nim żadnych negatywnych doświadczeń. Został już dostarczony z najnowszym oprogramowaniem, a wszystkie ustawienia i rzeczy były ustawione od samego początku. Zasadniczo było to tylko kwestią podłączenia go do portu USB, a następnie podłączenia iPhone'a przez CarPlay. Po zakończeniu tego procesu CarlinKit rozpozna, że ​​używasz iOS/Carlink, a Ioniq również rozpozna telefon.

Od tego momentu jedyne, co teraz robię, to wsiadam do samochodu bez dotykania telefonu ani niczego innego i zawsze łączy się automatycznie. Całość jest dość szybka i zwykle gotowa, zanim przełączę się w tryb jazdy. Słyszałem, że starsze wersje były zauważalnie wolniejsze, zwłaszcza że CarPlay nie było natywnie zaimplementowane i zawsze musiało być konwertowane. Ale wersja 5 Carlinkit ma zarówno AA/Carplay natywne. Z drugiej strony osobiście nigdy nie testowałem żadnej ze starszych wersji ani innych marek. Dla Ioniq 5 działa absolutnie zgodnie z oczekiwaniami i tak prosto, jak to tylko możliwe, w tym wszystkie funkcje dostępne przy połączeniu przewodowym, od Siri po sterowanie przyciskami.

W kwestii prędkości, w porównaniu z połączeniem przewodowym występuje naprawdę niewielkie opóźnienie, ale jest to tylko coś, co zauważysz przy bezpośrednim porównaniu i tak mierne, że przy normalnym użytkowaniu naprawdę nie będzie Ci to przeszkadzać, zwłaszcza biorąc pod uwagę korzyści z połączeń bezprzewodowych.

#18 · (Edited)
Ioniq 5 ma Wi-Fi - a na niektórych rynkach Hyundai wdraża funkcję hotspotu za pośrednictwem aktualizacji oprogramowania (łączność Wi-Fi za pomocą wbudowanej łączności danych mobilnych - dzięki czemu dzieci z tabletami mogą korzystać z Netflixa lub tym podobnych...) po określonej stawce za Mb połączenia bezprzewodowego... Powodem braku bezprzewodowego AC / AA jest problem z licencją u ich dostawcy oprogramowania nawigacyjnego, ale to zostało rozwiązane. Przewidują pierwszą implementację bezprzewodowego AC / AA w modelu Kona, a następnie zobaczą, jak to zostanie wdrożone w poszczególnych modelach.

Niemniej jednak adaptery do bezprzewodowego AC / AA są powszechnie dostępne - więc nie widzę żadnych problemów blokujących, aby nie mieć już zainstalowanego tego udogodnienia (wystarczy wydać 100 $ i jesteś gotowy).

Coś dla osób bardziej wrażliwych na dźwięk - przewodowe AA / AC brzmi po prostu nieco bogatsze niż bezprzewodowe... ale dla reszty - wszystko brzmi dobrze...