Hyundai IONIQ Forum banner

Czy dostanę cyfrowe lusterko wsteczne?

5 reading
15K views 28 replies 11 participants last post by  wheeliethecapper  
#1 ·
Ioniq5 ultimate zamówiony w zeszłym lipcu, a spodziewany w maju (UK). Powiedziano mi, że dostanę my23, który zawiera cyfrowe lusterko wsteczne. Jednak do tej pory nie widziałem żadnych zdjęć ani filmów z nim w żadnym samochodzie, a broszura do pobrania go nie wspomina (jestem pewien, że kiedyś tak było?!). Trochę zaniepokojony, ponieważ brak wycieraczki był dużym minusem, który to zniwelowało. Czy to zostało utracone przez wielkiego gremlina 'niedoboru chipów', czy też będę mile zaskoczony?

#2 ·
Zastanawiam się nad tym samym. Zamówiłem 77 kWh Premium w połowie czerwca, a teraz przewidywany termin dostawy to kwiecień.

Obawiam się, że mogą nastąpić dalsze zmiany w specyfikacji w stosunku do tego, co zamówiłem i nie jestem nawet pewien, czego mogę oczekiwać od Hyundaia, aby to naprawić. Przy ograniczonej podaży, czy mogliby zaoferować symboliczny gest i uznać, że będę musiał to zaakceptować, wiedząc, że mogą łatwo znaleźć innego nabywcę?

#5 ·
Zastanawiam się nad tym samym. Zamówiłem 77 kWh Premium w połowie czerwca, teraz przewidywana dostawa w kwietniu.

Obawiam się, że mogą nastąpić dalsze zmiany w specyfikacji w stosunku do tego, co zamówiłem i nie jestem nawet pewien, czego mogę oczekiwać od Hyundaia, aby to naprawić. Przy ograniczonej podaży, czy mogliby zaoferować symboliczny gest i uznać, że będę musiał to zaakceptować, wiedząc, że mogą łatwo znaleźć innego kupca?
Wygląda na to, że cyfrowe lusterko wsteczne było dodatkiem, który nigdy się nie zmaterializował. Dość irytujące i odbiera trochę blasku temu uczuciu posiadania nowego samochodu. Myślę, że przynajmniej wiem to teraz, a nie wtedy, gdy go odbiorę, co byłoby niezręczne. Jednak lubię okazje i aby obrócić złą sytuację na moją korzyść, byłoby wspaniale dostać w jakiś sposób ulepszenie / zniżkę. Jakieś przemyślenia? Problem w tym, że moja sytuacja nie jest zbyt silna, biorąc pod uwagę, że garaż prawdopodobnie będzie wiedział, że może łatwo sprzedać, jeśli anuluję moje zamówienie!

#3 ·
Cyfrowe lusterko wsteczne zostało usunięte w zeszłym lipcu, jak przypuszczam, podczas finalizacji specyfikacji.

Szybkie wyszukiwanie daje następujące wyniki:

Od tego czasu nie widziałem żadnych dalszych zmian w specyfikacji, dowiem się na pewno dopiero po dostarczeniu MY23.

#4 ·
Cyfrowe lusterko wsteczne zostało usunięte w zeszłym lipcu, jak przypuszczam, podczas finalizacji specyfikacji

Szybkie wyszukiwanie daje następujące wyniki:

Nie widziałem żadnych dalszych zmian w specyfikacji od tego czasu, dowiem się na pewno dopiero po dostarczeniu MY23
Dzięki @dan557 - trochę wkurzony, że coś, co było "obiecane", zostało zabrane - Czy komuś udało się wynegocjować jakieś ulepszenia w ramach rekompensaty?

#7 ·
Oferowano 3 lata bezpłatnego serwisu, nie wiem, czy trzeba pytać dealera, czy dostaje się go automatycznie.
Mój dealer zaoferował mi to, gdy zapytałem o usunięcie cyfrowego lusterka wstecznego, powiedziano mi, że bezpłatny serwis był rekompensatą Hyundaia
Dzięki Dan - Zadzwoniłem do mojego dealera (Oxford) i poprosiłem go o przesłanie nowego arkusza specyfikacji z porównaniem do tego, co obiecano. Nic nie wiedzieli o utracie cyfrowego lusterka. Powiedziała mi, że myślała, że Hyundai zrekompensuje jego brak (śmieszne, jak mówią o Hyundaiu, jakby byli odrębną firmą!). Potrzebuję kogoś, kto będzie mi przypominał, że Ioniq5 jest o wiele lepszy niż model Y - biorąc pod uwagę obniżkę ceny i szybszą dostępność!

#8 ·
Ioniq5 ultimate zamówiony w zeszłym lipcu i oczekiwany w maju (UK). Powiedziano mi, że dostanę my23, który zawiera cyfrowe lusterko wsteczne. Jednak do tej pory nie widziałem żadnych zdjęć ani filmów z nim w żadnym samochodzie, a broszura do pobrania go nie wspomina (jestem pewien, że kiedyś wspominała?!). Trochę zaniepokojony, ponieważ brak wycieraczki był dużym minusem, który to zniwelował. Czy to zostało utracone przez wielkiego gremlina „niedoboru chipów”, czy też będę mile zaskoczony?
Jak już przewidzieliście, cyfrowe lusterko wsteczne zostało anulowane - załącznik wysłany do mnie od mojego dealera. Poprosiłem o odszkodowanie, więc będę Was informować na bieżąco. Nie targowałem się o cenę, ponieważ jest to leasing, więc wydaje się to rozsądnym żądaniem?

Attachments

#9 ·
Jak już przewidywaliście, cyfrowe lusterko wsteczne zostało anulowane - załącznik wysłany do mnie od mojego dealera. Poprosiłem o odszkodowanie, więc będę Was informować na bieżąco. Nie targowałem się o cenę, ponieważ jest to leasing, więc wydaje się to rozsądnym żądaniem?
Dealer zaoferował mi akcesoria Hyundai o wartości 200 funtów jako rekompensatę za utratę lusterka. Prawdopodobnie przeznaczę je na hak holowniczy. Widziałem, jak ktoś mówił, że zaoferowano mu 3 lata serwisu. Jaka byłaby tego wartość gotówkowa?

#11 ·
Przeczytaj to:
Wątek dotyczący interwałów serwisowych i pomocy drogowej

Potwierdza limit 20 tysięcy mil, sugeruje, że opcjonalne coroczne wizyty to bezpłatne przeglądy stanu zdrowia oraz aktualizacje map/oprogramowania, które mogą być wymagane do przedłużenia ubezpieczenia pomocy drogowej.

Zatem wszystko, co musimy wiedzieć, to cena drobnego serwisu. Spodziewam się, że będzie poniżej 130 funtów, chyba że będzie to bardziej poważny serwis z wymianą płynu hamulcowego, a wtedy może to być około 200 funtów?

#12 ·
Przeczytaj to:
Przerwy serwisowe i wątek pomocy drogowej

Potwierdza limit 20 000 mil, sugeruje, że opcjonalne coroczne wizyty to bezpłatne kontrole stanu zdrowia oraz aktualizacje map/oprogramowania, które mogą być wymagane do przedłużenia ubezpieczenia pomocy drogowej.

Zatem wszystko, co musimy wiedzieć, to cena drobnego serwisu. Spodziewam się, że będzie to poniżej 130 funtów, chyba że będzie to bardziej jak duży serwis z wymianą płynu hamulcowego, a wtedy może to być około 200 funtów?
Dzięki! Samochód będzie w leasingu, więc przypuszczam, że będę musiał zrobić to, czego żąda firma leasingowa. Zapytam dealera o częstotliwość i koszty i dam znać. Myślę, że 200 funtów zniżki na hak holowniczy może być najlepszą opcją

#13 ·
Właśnie przeczytałem tę recenzję nowej edycji Namsan na stronie Auto Express. Co ciekawe, mówi się w niej o zaktualizowanej specyfikacji Premium i wspomina się o 64-kolorowym oświetleniu wnętrza i cyfrowym lusterku wstecznym, mimo że została opublikowana zaledwie kilka dni temu. Człowiek by pomyślał, że otrzymali aktualne informacje o specyfikacji od Hyundai UK przed publikacją?

#15 ·
Ioniq5 ultimate zamówiony w zeszłym lipcu i oczekiwany w maju (UK). Powiedziano mi, że dostanę my23, który zawiera cyfrowe lusterko wsteczne. Jednak do tej pory nie widziałem żadnych zdjęć ani filmów z nim w żadnym samochodzie, a broszura do pobrania go nie wspomina (jestem pewien, że kiedyś wspominała?!). Trochę zaniepokojony, ponieważ brak wycieraczki był dużym minusem, który to zniwelował. Czy to zostało utracone przez wielkiego gremlina „niedoboru chipów”, czy też będę mile zaskoczony?
Zastanawiam się nad tym samym. Zamówiłem AWD Top w maju 22, w tym DRVM i DSM. Przewidywana dostawa to kwiecień 23, chociaż nie ma oznak, że powinien dotrzeć bez niego. Będę musiał poczekać i zobaczyć.Istnieje Hyundai Palisade walk-through autorstwa CarSceneKorea prezentujący DRVM, który, jak zakładam, jest wielokrotnego użytku w gamie Hyundai, tj. pojawiłby się w I5:

#17 ·
Zamówiłem wczoraj AWD 77kw Ionic 5 (podobno na lipiec/sierpień ... podobno). W Irlandii jest on standardowo wyposażony w cyfrowe lusterka centralne i boczne w tej specyfikacji.
zamówiłem swój z cyfrowym centralnym, ale dopiero po zapytaniu 6 miesięcy później dowiedziałem się, że zostało wycofane. Warto zapytać dealera, czy coś się zmieniło, biorąc pod uwagę, że takie specyfikacje zostały obiecane, a następnie wycofane?

#19 ·
U mnie to samo, mimo że cyfrowe lusterko wsteczne było na karcie specyfikacji w momencie składania zamówienia, otrzymałem mojego I5 bez niego. Kiedy zapytałem dealera o brak, powiedział, że to "błąd" w karcie specyfikacji... Mając DSM, które samo w sobie daje wyraźny i ostry widok tego, co dzieje się wokół, nie uważam braku tego za duży problem, nawet gdy tylna szyba jest cała rozmazana po jeździe w deszczu.

#20 ·
Cześć, otrzymałem mojego namsana w zeszłym miesiącu. Jestem prawie pewien, że kiedy go zamawiałem, w specyfikacji było napisane, że jest z DCM. Jednak teraz nie mogę znaleźć żadnej wzmianki o tym. Sprzedawca powiedział, że też o tym nie słyszał. Czy ktoś ma specyfikację, która była reklamowana, przynajmniej będę mógł spróbować uzyskać jakieś odszkodowanie. Dzięki.

#21 ·
Cześć, otrzymałem mojego namsana w zeszłym miesiącu. Jestem prawie pewien, że kiedy go zamawiałem, w specyfikacji było napisane, że jest z DCM. Jednak teraz nie mogę znaleźć żadnego odniesienia do tego. Sprzedawca powiedział, że też o tym nie słyszał. Czy ktoś ma specyfikację, która była reklamowana, przynajmniej mogę spróbować uzyskać jakieś odszkodowanie. Dzięki.

Attachments

#23 ·
Poruszyłem ten temat z dealerem, kiedy odbierałem mojego Namsana na początku maja. Powiedzieli mi, żebym skontaktował się z Hyundai U.K.

Napisałem do nich e-mail tydzień później. W końcu oddzwonili, żeby powiedzieć, że powinienem wrócić do mojego dealera. Powiedzieli, że muszę zabrać do nich samochód, żeby mogli go sprawdzić. Niedorzeczne.

Jeszcze go nie zawiozłem.

Jednak kilka tygodni temu otrzymałem ofertę ulepszenia mojej podstawowej subskrypcji Bluelink „Connect myHyundai” do „Subcribe myHyundai”, która obejmowała serwis, europejskie ubezpieczenie od awarii i kilka innych korzyści. Miało to kosztować 18 funtów miesięcznie plus 99 funtów opłaty aktywacyjnej.

Kilka dni po rozmowie z dealerem na temat brakującego DCM otrzymałem kolejnego e-maila od H UK z podziękowaniem za wykupienie trzyletniej subskrypcji rozszerzonego Bluelink. Czy to moje odszkodowanie?

#25 ·
Mój Ioniq 5 (ta sama specyfikacja co brytyjska edycja Namsan) dotarł do IE bez obiecanego cyfrowego lusterka wstecznego. Powiedziałem więc, że nie wezmę samochodu i odzyskam zaliczkę, ponieważ dostarczony samochód nie odpowiadał specyfikacji zamówionej w marcu. Dealer chciał utrzymać sprzedaż, więc na własny koszt zainstalował cyfrowe lusterko wsteczne. Doskonała jakość, ale jest to stały widok cyfrowy i nie można przełączać między standardowym lusterkiem a cyfrowym. Jestem zadowolony i zachowałem elektrochromatyczne lusterko, więc można je ponownie zainstalować w samochodzie, gdy w końcu zostanie on sprzedany.

#26 ·
Mój Ioniq 5 (ta sama specyfikacja co brytyjska edycja Namsan) dotarł do IE bez obiecanego cyfrowego lusterka wstecznego. Powiedziałem więc, że nie wezmę samochodu i odzyskam zaliczkę, ponieważ dostarczony samochód nie miał specyfikacji zamówionej w marcu. Dealer chciał utrzymać sprzedaż, więc zainstalował cyfrowe lusterko wsteczne na swój koszt. Doskonała jakość, ale jest to stały widok cyfrowy i nie można przełączać między standardowym lusterkiem a cyfrowym. Jestem zadowolony i zachowałem elektrochromatyczne lusterko, więc można je ponownie zainstalować w samochodzie, gdy w końcu zostanie sprzedany.
Czy możesz opisać, jak to zostało zainstalowane? Czy użyto sprzętu innej firmy? Czy zainstalowali oddzielną kamerę, a jeśli tak, to gdzie została zainstalowana kamera?

#27 ·
Tak, warsztat dealera skorzystał z usług instalatora zewnętrznego, który montuje kamery samochodowe, kamery cofania, czujniki, otwieracze do bram itp. ... usunął istniejące lusterko wsteczne i zastąpił je cyfrowym wariantem, który został podłączony do tego samego bezpiecznika dla gniazda 12 V z przodu samochodu. Nie chciał montować kamery zewnętrznie tuż pod spojlerem, ponieważ wymagałoby to wiercenia w spojlerze i nie był pewien, czy pozostanie on w jednym kawałku/nieuszkodzony. Zatem kamera jest zainstalowana wewnętrznie, w tylnej szybie, w cieniu spojlera (więc widok z kamery nie jest zasłonięty przez spojler, a spojler niejako zapobiega zasłanianiu tej części tylnej szyby przez krople deszczu). Poprosiłem go o zainstalowanie przedniej i tylnej kamery Blackvue na mój koszt, kiedy montował kamerę cofania (na koszt dealera), ponieważ lokalny Halfords nie jest ubezpieczony od podłączania czegokolwiek na stałe do pojazdów elektrycznych.

#28 ·
Tak, warsztat dealera skorzystał z usług zewnętrznego instalatora, który montuje kamery samochodowe, kamery cofania, czujniki, otwieracze do bram itp. ... usunął istniejące lusterko wsteczne i zastąpił je cyfrowym wariantem, który został podłączony do tego samego bezpiecznika dla gniazda 12 V z przodu samochodu. Nie chciał montować kamery zewnętrznie tuż pod spojlerem, ponieważ wymagałoby to wiercenia w spojlerze i nie był pewien, czy pozostanie w jednym kawałku/nieuszkodzony. Zatem kamera jest zainstalowana wewnętrznie, w tylnej szybie, w cieniu spojlera (więc widok z kamery nie jest zasłonięty przez spojler, a spojler w pewnym sensie zapobiega zasłanianiu tej części tylnej szyby przez krople deszczu). Poprosiłem go o zainstalowanie przedniej i tylnej kamery Blackvue na mój koszt, kiedy montował kamerę cofania (na koszt dealera), ponieważ lokalny Halfords nie jest ubezpieczony od podłączania czegokolwiek na stałe do pojazdów elektrycznych.
Dziękuję za wyjaśnienie. W moim przypadku kamera cofania i przednia/tylna kamera samochodowa to ta sama kamera i urządzenie. Również nie usunąłem oryginalnego lusterka, ponieważ zawiera ono otwieracz do garażu Homelink.

Najpierw zainstalowałem kamerę wewnątrz, ale w ciągu roku przeniosłem ją na zewnątrz. Z powodu braku wycieraczki i prawie poziomej tylnej szyby widoczność w deszczu wynosi 0.