Hyundai IONIQ Forum banner

Mapa i nawigacja nie działają po aktualizacji do najnowszej wersji

16K views 27 replies 8 participants last post by  nitimish475  
#1 ·
Witajcie, właściciele IONIC 5!
Mam model SE, który kupiłem 20 dni temu. Zaktualizowałem oprogramowanie nawigacji i infotainmentu zgodnie z instrukcjami stąd - Jak zaktualizować | Oficjalna strona internetowa aktualizacji nawigacji Hyundai Motors - Udało mi się to pomyślnie.
Mimo że po ponownym uruchomieniu systemu nie wyświetla on już map i nawigacji. I od tego czasu nie działają. Założyłem sprawę w Hyundai, ale czekam już ponad 2 tygodnie i nadal nie ma pomocy!

Wszelka pomoc i sugestie dotyczące przywrócenia map i nawigacji są bardzo mile widziane!

Zobacz załączone zdjęcia.

Dzięki,
Krassimir

Attachments

#3 ·
Możesz spróbować zresetować system. Po prawej stronie przycisków klimatyzacji znajduje się przycisk, który należy nacisnąć spinaczem do papieru. Zapomniałem, jak długo trzeba go trzymać. Prawdopodobnie instrukcje można znaleźć gdzieś na tym forum lub sprawdzić w instrukcji obsługi.

Możesz również spróbować zaktualizować go najnowszą aktualizacją, która została wydana 28. Twój zrzut ekranu pokazuje aktualizację z zeszłego roku.

O ile mi wiadomo, nie ma możliwości przywrócenia oryginalnej wersji fabrycznej.

#4 ·
Możesz spróbować zresetować system. Po prawej stronie przycisków klimatyzacji znajduje się przycisk, który należy nacisnąć spinaczem do papieru. Zapomniałem, jak długo trzeba go trzymać. Instrukcje można prawdopodobnie znaleźć gdzieś na tym forum lub sprawdzić w instrukcji obsługi.

Możesz również spróbować zaktualizować go najnowszą aktualizacją, która została wydana 28. Twoje zrzuty ekranu pokazują aktualizację z zeszłego roku.

O ile mi wiadomo, nie ma możliwości przywrócenia oryginalnej wersji fabrycznej.
Dzięki dky, wypróbuję najnowszą aktualizację. Nie wiedziałem, że wydali nową 28!
Reset za pomocą spinacza do papieru nie pomógł. Twardy reset na komputerze z odłączeniem akumulatora również nie pomógł! :(

#5 ·
Jeśli najnowsza aktualizacja nie działa, zanieś ją do serwisu. Nie czekaj, aż obsługa klienta Hyundaia rozwiąże problem za Ciebie, zwłaszcza jeśli wysłałeś im e-mail (lepiej zadzwonić). Dział serwisu jest po to, aby rozwiązywać problemy. Jeśli nie mogą, spróbują skontaktować się z kimś, kto powinien być w stanie to zrobić.

#6 ·
Jeśli najnowsza aktualizacja nie działa, zanieś ją do serwisu. Nie czekaj, aż obsługa klienta Hyundaia rozwiąże problem za Ciebie, zwłaszcza jeśli wysłałeś im e-mail (lepiej zadzwonić). Dział serwisu jest po to, aby rozwiązywać problemy. Jeśli nie mogą, spróbują skontaktować się z kimś, kto powinien być w stanie to zrobić.
Najnowsza aktualizacja z 28 kwietnia nie rozwiązała problemu "mapy i nawigacja się nie ładują". Wkrótce wybiorę się do serwisu. Będę Cię tu informować o wynikach.

#8 ·
Miałem ten problem na początku lat 2000, okazało się, że to kabel odbiornika GPS wysuwał się z anteny na dachu, dealer go zamontował ponownie i wrócili. Mam nadzieję, że dla ciebie to takie proste.
Zobaczymy. Myślę, że to nawigacja, ponieważ mapy i nawigacja działały dobrze, kiedy dostałem samochód od dealera, zanim zainstalowałem ulepszenia.

#14 ·
krassib, to najnowsza wersja amerykańska, którą powinieneś mieć zainstalowaną w swoim pojeździe. Post zaledwie kilka dni temu. Czy możemy założyć, że pobrałeś aktualizator ze strony update.hyundai.com, zainstalowałeś go i pozwoliłeś mu działać?

View attachment 42469
Ixlr8 poprawne - pobrałem aktualizator ze strony update.hyundai.com, zainstalowałem go i pozwoliłem mu działać. Szczerze mówiąc, przez pierwsze kilka razy otrzymywałem błędy - patrz załącznik. Ale później się udało! Jestem pewien, że podczas tych początkowych błędów coś zostało uszkodzone w plikach map i po tym aktualizacje nie będą w stanie ich naprawić. Ale to dziwny dealer, a pomoc techniczna nie wie, jak przywrócić oryginalne oprogramowanie zainstalowane fabrycznie. Jestem pewien, że gdzieś w systemie jest kopia zapasowa. To do bani, bo musiałbyś udać się do ich inżynierów, aby naprawili Twój samochód.

Attachments

#13 ·
krassib, wspomniałeś, że wykonałeś reset i odłączyłeś akumulator bez powodzenia. Patrząc tylko na oczywiste rzeczy. Odłączyłeś akumulator 12 V na co najmniej 30 minut. Ponownie dokręciłeś zacisk i nic? Nadal ten sam problem po aktualizacji z 28 kwietnia?

Ta aktualizacja została wycofana, a kilka dni później przesłano inną zaktualizowaną wersję. 28 kwietnia musiał mieć jakieś błędy, ponieważ jest wersja z 4 maja. Dokumentacja nie różni się od tej z 28 kwietnia, kiedy je porównywałem.

#17 ·
krassib, wspomniałeś, że zrobiłeś reset i odłączyłeś akumulator bez powodzenia. Patrzę tylko na oczywiste rzeczy. Odłączyłeś akumulator 12 V na co najmniej 30 minut. Dokręciłeś zacisk z powrotem i nic? Nadal ten sam problem po aktualizacji z 28 kwietnia?

Ta aktualizacja została wycofana, a kilka dni później przesłano inną wersję. 28 kwietnia musiało mieć jakieś błędy, ponieważ jest wersja z 4 maja. Dokumentacja nie różni się od tej z 28 kwietnia, kiedy je porównywałem.
View attachment 42474
tak, zrobiłem reset, odłączając akumulator 12 V (pod przednią maską) - ale to było raczej 5 minut (nie 30, jak powiedziałeś). Aktualizacja z 28 kwietnia jest tym, co mam, a oprogramowanie do aktualizacji nawigacji wciąż się pobiera. Z jakiegoś powodu nie widzę wersji majowej. Zobacz zrzut ekranu. Więc przypuszczam, że następną rzeczą do wypróbowania jest odłączenie akumulatora 12 V na noc (lub przynajmniej na 30 minut). Wątpię, czy wersja majowa zainstaluje mapy i nawigację.

Attachments

#21 ·
Wspominam o karcie micro sd z mojego doświadczenia z Teslą. Karta micro sd łatwo uszkadza pliki pod wpływem ciepła. Nie są w stanie wytrzymać ciągłego odczytu/zapisu. Miałem wiele kart micro sd uszkodzonych w mojej Tesli do nagrywania z kamery, mimo że kupiłem karty o dużej szybkości zapisu. Jednak, kiedy przeszedłem na pendrive'y, nigdy nie było problemu. To może być dla ciebie oczywiste, ale pomyślałem, że wspomnę o tym jako możliwym powodzie nieudanych problemów z instalacją, które miałeś pierwotnie.

#26 ·
Cześć, wygląda na to, że mój Ioniq 5 właśnie zaczął robić dokładnie to samo. Nie próbowaliśmy jeszcze aktualizować oprogramowania. Czy problem został już rozwiązany?
W moim przypadku, po wielu rozmowach z pomocą techniczną i dealerem oraz ze mną, dealer zamówił nową skrzynkę audio/map, która po przybyciu została bezpłatnie wymieniona. Teraz moje mapy i nawigacja działają bez zarzutu.

Powodzenia!

#28 ·
Miałem dokładnie ten sam problem - rozwiązany, użyj dysku Flash (USB 3.1). nie przerywaj. szczegóły można znaleźć w poniższym wątku: