Hyundai IONIQ Forum banner

Wyłączyć USB po wyłączeniu samochodu?

15K views 16 replies 15 participants last post by  niromad  
#1 ·
Używam bezprzewodowego adaptera CarPlay CRUX i pozostaje on włączony przez jakiś czas po wyłączeniu i wyjściu z samochodu. To naprawdę denerwujące, ponieważ połączenie telefoniczne pozostaje połączone z samochodem, mimo że jest on wyłączony.

Drugi scenariusz jest taki, że wydaje się, że pozostaje włączony w sposób ciągły, jeśli samochód się ładuje. Oznacza to, że mój telefon nadal łączy się z adapterem CarPlay i nie pozostaje połączony z domowym Wi-Fi.

Czy ktoś ma na to jakieś pomysły??

#5 ·
Nie ma bezpiecznika dedykowanego do przedniego portu USB. Ale pomysł dodania przekaźnika w tym przewodzie zasilającym, sterowanego przez ACC (na przykład bezpiecznik F33), może zadziałać. Jeśli możesz uzyskać dostęp do tylnej strony przedniego portu USB, czerwony przewód powinien być zasilaniem USB +5 V.

Zastrzeżenie - Wszelkie informacje, które udostępniam dotyczące okablowania Ioniq 5, są udostępniane bez żadnej gwarancji poprawności. Dokumentacja składa się z setek stron zawiłych schematów. Możliwe są błędne interpretacje i mogą występować różnice regionalne i poziomy wykończenia. Dotykasz okablowania swojego samochodu na własne ryzyko i zachowaj ostrożność. Chodzi mi o to, że dobrym pomysłem byłoby pogrzebanie miernikiem, aby potwierdzić to, co udostępniłem. Możesz również uzyskać dostęp do pełnej dokumentacji serwisowej w Hyundai Global Service Way. Wymagany będzie VPN i trochę pieniędzy.

#9 ·
Mój Carplay NIGDY się nie wyłącza, bez względu na stan samochodu, Carplay jest włączony na stałe - więc nie mogę używać żadnego z moich urządzeń Apple w domu, ponieważ stale łączy się z samochodem. Codziennie muszę usuwać połączenie Carplay, a następnie konfigurować je ponownie, gdy chcę prowadzić samochód. To najbardziej szalony, beznadziejny projekt, z jakim się spotkałem i gorąco polecam, aby każdy, kto ma urządzenia Apple, nie kupował Ioniqa, ponieważ doprowadzi cię to do szału. Dzięki Bogu nie parkuję pod biurem.

#10 ·
Mój telefon NIGDY się nie wyłącza, bez względu na stan samochodu, Carplay jest włączony na stałe - więc nie mogę używać żadnego z moich urządzeń Apple w domu, ponieważ stale łączy się z samochodem. Codziennie muszę usuwać połączenie carplay, a następnie konfigurować je ponownie, gdy chcę prowadzić samochód. To najbardziej szalony, beznadziejny projekt, z jakim się spotkałem i gorąco polecam, aby każdy, kto ma urządzenia Apple, nie kupował Ioniqa, ponieważ doprowadzi cię to do szału. Dzięki Bogu nie parkuję pod biurem.
Po prostu kup kabel USB z przełącznikiem ......

#14 ·
Ktoś znalazł rozwiązanie, używając kabla rozdzielającego i blokady zasilania...

#15 ·
Ktoś znalazł rozwiązanie używając kabla rozdzielającego i blokera zasilania...
Ten hack działa u mnie bardzo dobrze. Nie ma potrzeby odłączania dongla po wyłączeniu samochodu.
Przed podłączeniem go, za każdym razem, gdy mój I5 ładował akumulator 12 V, bezprzewodowy dongle budził się i przechwytywał połączenie Wi-Fi mojego telefonu. To zakłócało trwającą rozmowę, rozłączając ją, jeśli odbywała się przez Wi-Fi (?), i zawieszało wszystko, co miało połączenie z internetem (np. sesje przeglądarki).

(Mam bardzo słaby zasięg komórkowy w domu, a połączenia Wi-Fi są znacznie bardziej niezawodne i są automatycznie wybierane przez aplikację telefoniczną z powodu słabego połączenia komórkowego.)

#16 ·
Gdyby ktoś tu szukał pomysłów, właśnie kupiłem jedno z tych urządzeń i działa idealnie, zasilając klucz sprzętowy CarPlay z innego portu USB, który wyłącza się wraz z samochodem: https://www.amazon.com/dp/B0CZDFGJY5?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Problem, jaki mam, polega na tym, że port CarPlay pozostaje włączony, gdy samochód się ładuje, co oznacza, że jeśli jest podłączony na moim podjeździe, adapter carplay nieustannie kradnie Wi-Fi i dźwięk z mojego telefonu. Super irytujące.

Myślę, że można to zrobić lepiej: standardowy port wyłącza się dopiero po 10 minutach po wyłączeniu samochodu, więc jeśli na chwilę wyjdziesz, klucz sprzętowy nie musi się uruchamiać ponownie. To całkiem miłe. Chciałbym, żeby istniało jakieś urządzenie, które wyłączałoby port dopiero 10 minut po odcięciu zewnętrznego zasilania. Ale to spore wyzwanie, a to dobre, gotowe rozwiązanie.