Hyundai IONIQ Forum banner

Rotacja opon

11K views 15 replies 6 participants last post by  BlueNev  
#1 ·
Rozdział 7 Konserwacja w instrukcji obsługi mówi:

Rotacja opon
Aby wyrównać zużycie bieżnika, HYUNDAI zaleca rotację opon co 7500 mil (12 000 km) lub wcześniej, jeśli wystąpi nierównomierne zużycie.
Odwiedziłem warsztat i powiedziano mi, że ten proces jest nieco skomplikowany ze względu na kierunek obrotu opon. Oznacza to, że opona musi zostać zamieniona (nie koła). Ponieważ może to uszkodzić czujnik ciśnienia, a czujniki muszą zostać przeprogramowane na końcu, dali mi kosztorys w wysokości około 200-250 euro.

Czy ktoś to robił? Ogólnie rzecz biorąc, zupełnie nowy zestaw opon może być znacznie tańszy, powiedzmy w porównaniu z dwukrotną rotacją opon.

#2 · (Edited)
Rotacja opon oznacza po prostu zamianę przedniego koła (wraz z oponą) z tylnym kołem po tej samej stronie samochodu. Następnie musisz zrobić to samo po drugiej stronie.

System monitorowania ciśnienia w oponach (TPMS) szybko nauczy się ponownie, gdzie przesunęły się koła.

Zrobiłem to sam z kołem zapasowym i podnośnikiem bez żadnych kosztów. W Wielkiej Brytanii nigdy wcześniej tego nie robiłem przez 40 lat.
Tak, jeśli miałbyś ZAPŁACIĆ warsztatowi za zrobienie tego dwa razy, może to kosztować pieniądze, które mógłbyś przeznaczyć na zakup nowej opony.

Właśnie zauważyłem koszt warsztatu za wymianę opon... Ojej!!! Wygląda na to, że źle zrozumieli, czego chcesz. To powinno kosztować 50€... Jeśli w ogóle coś naliczą. Jest to część usług 10k 20k 30k itp. tutaj.
Zapłacę 250€ za moje 4x nowe opony i może 50€ za montaż wszystkich 4 opon.

Ostatecznie będziesz musiał kupić wszystkie 4 opony jednocześnie. Może to być dobra rzecz, ponieważ możesz chcieć odejść od oryginalnych Michelin Energy Savers na przykład do Dunlop Bluresponse Sport, o których niektórzy mówią, że są cichsze.

[Opony są kierunkowe... Zobacz strzałkę ====> na oponie w pobliżu obręczy koła... Nie powinieneś więc zamieniać kół z jednej strony na drugą.
Zestaw 4 opon składa się zwykle z 2 x lewej strony i 2 x prawej strony opon.
Przednie opony mają tendencję do nierównomiernego zużywania się/piórkowania na krawędziach z powodu sił skrętu. To nierównomierne zużycie zostanie usunięte z tyłu.]

Mam nadzieję, że to pomoże.

#3 ·
Rotacja opon oznacza po prostu wzięcie przedniego koła (wraz z oponą) i zamianę go z tylnym kołem po tej samej stronie samochodu. Następnie musisz zrobić to samo po drugiej stronie.
Wiem, że wszystko jest proste, jeśli po prostu zamieniasz przednie i tylne koła po tej samej stronie. Ale zgodnie z instrukcją obsługi musisz zamienić koła lewo-prawo na krzyż. Dokładnie to komplikuje sprawę, ponieważ ze względu na kierunek obrotu musisz zamienić opony.

#4 ·
30 lat temu standardem był ruch lewo-prawo oprócz ruchu przód-tył podczas skrętu, co oznaczało demontaż opon i ponowny montaż przy każdym drugim obrocie, aby zachować kierunek opony. Czterdzieści lat temu nikt nie przejmował się kierunkiem opony, z wyjątkiem ówczesnych radykalnych opon radialnych Michelin. Teraz amerykańskie sklepy z oponami odmawiają tego, być może z powodu kosztów pracy, ale przysięgają, że jest to z przyczyn technicznych. Nie ma to dla mnie sensu, ale już nie nalegam.

Kiedy kupiłem samochód, poszedłem do sklepu z oponami i kupiłem gwarancję na ryzyko drogowe i dożywotnią rotację (prawdopodobnie tylko z przodu na tył). Niedrogo, około 70 dolarów. Kiedy głębokość bieżnika stanie się zbyt niska, przestaną je obracać (a nawet regulować ciśnienie powietrza).

#6 ·
Mam 65 000 km i zamieniłem tylko przód z tyłem i odwrotnie. Wydaje się, że działa dobrze. Uważam, że zamiana z lewej na prawą stronę to pozostałość po czasach, zanim nowoczesne opony radialne stały się standardem i kiedy ludzie wciąż mieli "prawdziwą" oponę zapasową, którą włączali do rotacji. To było skomplikowane.

#7 ·
Oprócz strzałki kierunkowej na oponach Michelin znajduje się również oznaczenie "zewnętrzne"... Czego po kilku piwach nie jestem w stanie sobie wyobrazić, żeby działało obok siebie. :)
Oczywiście zawsze można jeździć do tyłu. ;)

[Zgodnie z akapitem informacyjnym na twoim rysunku.]

#8 ·
Nie wiedziałem, że istnieją opony kierunkowe, dopóki nie przeczytałem tego wątku. Opony, które były w moim 2018 US Ioniq phev, o ile wiem, nie są kierunkowe. Na ścianie bocznej nie ma strzałki ani oznaczenia kierunku, a bieżnik nie wydaje się być kierunkowy. Zatem wzór rotacji opon w instrukcji dotyczy moich opon. Rozumiem jednak, dlaczego może dochodzić do pewnych nieporozumień. Instrukcja pokazuje wzór rotacji opon dla opon niekierunkowych, ale ostrzega również, aby nie stosować tego wzoru w przypadku opon kierunkowych. Istnieje tak wiele wariantów w zależności od modelu / kraju, sprawdź swoje konkretne opony przed rotacją.

#9 ·
Dzisiaj wymieniłem opony. Zauważyłem, że po zdjęciu nakrętek nie musiałem kopać opon, żeby oderwać je od szpilek. To pierwszy samochód, który pamiętam, w którym opony nie utknęły na piaście/szpilkach.

W zeszłym miesiącu wymieniłem opony w Toyocie mojej córki. Jedna opona była tak mocno zablokowana, że musiałem uderzać w nią młotkiem. W zeszłym roku mój syn złapał gumę na drodze, ale nie mógł zdjąć opony ze swojego Mercury. Musieliśmy kopać w nią, żeby ją odblokować. Żadnych problemów z moim Ioniq.

#11 ·
Cóż, myślałem, że moje opony zostaną obrócone podczas serwisu przy 40 tys. km przez mój warsztat, Just Hyundai Preston, ponieważ tydzień wcześniej przegląd techniczny wykazał, że tylne opony miały więcej bieżnika. 4,5 mm vs 4,0 mm. Zalecili również sprawdzenie przodu za 3 miesiące.

Wiedziałem, że tego nie zrobili, ponieważ opona z powolną przebiciem nadal była z tyłu. Kiedy zapytałem, dlaczego tego nie zrobili, okazało się, że wszystkie opony miały 3 mm i nie sądzili, że różnica jest wystarczająca, aby zawracać sobie głowę tą pracą. Zaznaczyli pole, aby powiedzieć, że to zrobili! Zrobili co... pomyśleli o tym?

To musiał być dzień na torze, który zużył 1-1,5 mm z opon w mniej niż 100 mil. Ślizganie się po tylnych oponach, żeby je bardziej spalić?

Czego jeszcze nie zrobili, bo o tym pomyśleli...
Obciążyli mnie opłatą za filtr powietrza Hyundai i użyli elementu Blueprint. (serwis Hyundai zawsze używa części Hyundai?)
Obciążyli za płyn do spryskiwaczy... Gdzie to wlali, skoro napełniłem go przed wyjazdem.
Obciążyli za dot3, ale czy wymienili płyn sprzęgła, czy tylko sprawdzili poziom?

To naprawdę dotyczy tego, że zabierają ode mnie pieniądze za przegląd techniczny za 45 funtów i serwis przy 40 tys. km za 28 tys. funtów za 225 funtów, a miesiąc później nie chcą zaoferować dużej pomocy przy kolejnej awarii czujnika wałka rozrządu EML. Przyjdź za 2 tygodnie lub 3 tygodnie, jeśli chcesz samochód zastępczy. OK, zasugerowali również, żebym zadzwonił do AA, opłaconego przez serwis, ale upewnij się, że nie usuną usterki. P0340. Wlot.
Jesteśmy zawaleni robotą, ale postaramy się jak najlepiej... Aby zdiagnozować usterkę i zobaczymy, co dalej. Och...

Więc prosto do obsługi klienta Hyundai... Zaoferowano samochód do wynajęcia...

Zaufanie do dealera... Utracone... Z powodu rotacji opon i możesz się obejść bez samochodu... Mamy twoje pieniądze.

#13 ·
Samochody są od 9:30 na ich prośbę, zamknęli 45 minut temu i nie zostałem poinformowany o statusie. Chyba nie ma żadnych aktualizacji.... ;)
Sprawdziłem, ale wygląda na to, że Google jeszcze nie znalazło tego numeru referencyjnego dealera.

#14 · (Edited)
Aktualizacja bardzo wcześnie rano. 9:00. Wszystko gotowe.

Zaangażowany tylko Hyundai Preston, technicy Hyundai późnym popołudniem, samochód przyjechał. Dobra sugestia od Johna z Just Hyundai.
Hyundai zasugerował sprawdzenie okablowania. Całe okablowanie dobre. Zarówno wlotowe (znaleziono P0340), jak i wylotowe (chociaż nie znaleziono P0341) zamieniono dziś rano.
Więc sprawdzimy stare. Powiedziano, że nie było żadnych fizycznych uszkodzeń. Urządzenie Halla. Może zabiorę je do domu... Jeden musi być dobry! Nowe oznaczone Kefico Wietnam. Hyundai KEFICO

Zamierzam zadzwonić do Hyundaia i poprosić o 5-letnią gwarancję na nowe czujniki... Lol... Garaż chce mi dać tylko 1 rok... Hmmm listopad 19 do marzec 21... 15 miesięcy... Więc 1 rok to za mało.
Gwarancja na samochód trwa do lipca 2022 r. Wystarczająco dużo czasu, aby zepsuć więcej.

Jestem totalnie wykończony innymi sprawami w tej chwili. Mógłbym się obyć bez problemów z relatywnie nowym samochodem.

#15 ·
Cóż, odebrałem samochód.
Sprawdzono
Jeden czujnik miał zwarcie 1-2, zwarcie 1-3
Drugi czujnik miał przerwę 1-2, zwarcie 1-3
Pojechałem do "chippy"... Myśli o innych rzeczach... 5 mil zasięgu na EV, więc jechałem, aż milę od domu, spojrzałem w dół... Pomarańczowe światło... Potem silnik się uruchomił... P0430 znowu?

Dealer... Czy inżynier skasował kod błędu? ... Tak, powiedział... Czy możesz go z powrotem przywieźć?

Intryga się zagęszcza... Założę nowy wątek... Sprawdzam, czy Ryanair ma dziś lot do Wietnamu... ;) ... W środku nie śmieję się

#16 ·
Inżynier zapomniał podłączyć kabel... I być może zapomniał zrobić jazdę próbną (czy to niedopuszczalne w obecnych zasadach covidowych?) Wszystko załatwione, jechałem na benzynie do domu i na prąd na krótkich dystansach. Być może Hyundai mógłby powstrzymać te problemy, naprawiając czujniki wałka rozrządu? Dodam to do wątków o awarii położenia wałka rozrządu. (i w przyszłości zamknę usta, bo mój działa dobrze od 16 miesięcy... W przyszłości)