Hyundai IONIQ Forum banner

Długoterminowe parkowanie i wpływ na rozładowanie baterii

15K views 25 replies 15 participants last post by  NuclearEv  
#1 ·
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z pozostawianiem swojego I5 (lub innych EV) bezczynnie przez dłuższy czas, tj. 2 tygodnie, i jego wpływem na rozładowanie baterii; zazwyczaj korzystamy z usług meet and greet na Heathrow lub Gatwick; patrząc na typowych dostawców, nie widzę, aby reklamowali usługi ładowania jako część parkingu i obawiam się, że po powrocie bateria będzie naprawdę słaba.

Widziałem w przeszłości ludzi zostawiających Tesle, więc zastanawiam się, czy ładowanie to coś, o co po prostu trzeba ich poprosić, czy też nie jest to problem, ponieważ baterie mogą wystarczająco dobrze utrzymywać naładowanie.

Wielkie dzięki!

#2 ·
Jestem w tej samej łódce co ty - lecimy z Gatwick w przyszłym lipcu, co jest 180 mil od domu. To oznacza zostawienie samochodu z zasięgiem prawdopodobnie 70 mil na dwa tygodnie, aby wrócić do czego? Już teraz nie mogę się doczekać podróży powrotnej, która jest wystarczająco zła po nocnym locie, nie musząc się jeszcze bawić z ładowaniem po drodze.

#7 ·
Jestem w takiej samej sytuacji jak ty - lecimy z Gatwick w przyszłym lipcu, co jest 180 mil od domu. To oznacza zostawienie samochodu z zasięgiem prawdopodobnie 70 mil na dwa tygodnie, aby wrócić do czego? Już teraz nie mogę się doczekać podróży powrotnej, co jest wystarczająco złe po locie nocnym, nie musząc się jeszcze bawić z ładowaniem po drodze.
Jestem prawie pewien, że są firmy parkingowe, które oferują teraz ładowanie, idealne do sytuacji takich jak twoja, gdzie faktycznie potrzebujesz naładować, aby wrócić do domu, w przeciwieństwie do martwienia się o rozładowanie.

Znalazłem to w Google, które robi to za stałą opłatę w wysokości 15 funtów.

#4 ·
Po prostu naładuj go przed wyjazdem i zostaw z pełną baterią, być może 90-95% jest lepsze niż 100%.
Ubytek baterii jest bardzo mały, wątpię, żebyś stracił więcej niż 10% w ciągu 2 tygodni.
To może być dobry pomysł - zobaczę, gdzie jest najbliższa szybka ładowarka na lotnisku. Spodziewam się, że i tak będę musiał naładować go w drodze powrotnej, ale nie tak długo.

#6 ·
Jeśli masz dach solarny, prawdopodobnie w ogóle nic nie stracisz. Chyba że pada śnieg lub zaparkujesz go w cieniu.

4% tygodniowo z akumulatorem 72 kWh to w przybliżeniu 0,4 kWh dziennie zużycia akumulatora.
Panel słoneczny przy maksymalnej wydajności wytwarza 0,2 kWh. Nawet jeśli masz powiedzmy 50% sprawności i masz światło słoneczne tylko przez 8 godzin, to już 2x więcej niż zużycie, więc w rzeczywistości ładowałoby akumulator w minimalnym stopniu.

#9 ·
Dzięki za informacje, wszystko bardzo pomocne!

Mam podróż około 70 mil wokół M25 + M4 z Essex do Heathrow T3 - irytujące, że nie ma żadnych ładowarek Ionity na północ od M25 na postój; zawsze można wybrać dłuższą trasę na południe i zatrzymać się na Cobham Services Ionity, aby naładować dla spokoju ducha.

Dziwne, że Heathrow ma tak mało ładowarek w okolicy w porównaniu do Gatwich, a te, które mają, mają tylko 7 kW - Myślę, że te rzeczy z czasem się poprawią.

#11 ·
Dzięki za informacje, wszystko bardzo pomocne!

Mam podróż o długości ~70 mil wokół M25 + M4 z Essex do Heathrow T3 - co irytujące, nie ma żadnych ładowarek Ionity na północ od M25 na postój; zawsze można wybrać dłuższą trasę na południe i zatrzymać się na Cobham Services Ionity, aby naładować dla spokoju ducha.

Dziwne, że Heathrow ma tak mało ładowarek w okolicy w porównaniu do Gatwich, a te, które mają, mają tylko 7 kW - przypuszczam, że te rzeczy z czasem się poprawią.
Ponadto, nawet jeśli bateria Twojego samochodu jest słaba, tak naprawdę nie potrzebujesz ładowarki IONITY, aby ukończyć 70-milową podróż z powrotem... tylko coś, co zwiększy Ci zasięg o kilka mil, abyś mógł wrócić do domu.

#12 ·
Baterie naładowane w 100% poniosą znacznie większą stratę niż te naładowane w 50%, gdy pozostaną nieużywane. Jednak w ciągu kilku tygodni nie ma powodu do obaw. Najlepszym sposobem na zachowanie baterii jest trzymanie jej z dala od bardzo gorących lub bardzo zimnych warunków, jeśli pozostawiasz ją zaparkowaną. Zatem parkowanie w osłoniętej części lotniska byłoby najlepsze. Może to być jednak skomplikowane, więc sugeruję przeczytanie tego.

#13 ·
Bardziej martwiłbym się akumulatorem 12 V niż głównym. Jeśli długie parkowanie ma być rutyną, możesz wyeliminować straty w obu (i uszkodzenia akumulatora 12 V), instalując przełącznik na uziemieniu akumulatora 12 V - łatwo dostępny u dealerów RV i jestem pewien, że online. Kampery mają niektóre z tych samych problemów, co pojazdy elektryczne, które nie są używane codziennie, więc takie przełączniki są powszechne w ich świecie, aby chronić akumulator 12 V przed uszkodzeniem.

#16 ·
Jeszcze nie ioniq 5 (😄), ale zostawiam BMW i3 na lotnisku na 3 tygodnie dwa razy w roku i nie zauważam zauważalnej utraty naładowania. Zaznaczam, że BMW uważa, że ma najlepsze zarządzanie baterią. Będzie interesujące zobaczyć, jak ioniq 5 wypada, kiedy dostanę go w przyszłym roku. Nie przewiduję jednak żadnych problemów.

#19 ·
Tak, zdaję sobie z tego sprawę (czyż wszystkie EV tego nie mają?), ale sposób, w jaki ludzie to sformułowali - "Czy w ioniq 5 jest oszczędzacz akumulatora pomocniczego?" - sprawił, że uwierzyli, że mówią o konkretnym urządzeniu, które w jakiś sposób chroni przed rozładowaniem

#24 ·
Jakieś dalsze przykłady rozładowania podczas postoju? Planujemy naszą podróż na lotnisko w czerwcu, aby uwzględnić wszelkie straty podczas postoju, tylko 5 dni, więc bardziej zależy nam na 12V TBH!!
Chociaż nie sądzę, żebyś miał jakieś problemy, odnoszę wrażenie, że nie zamierzasz tego odpuścić :D

W takim razie zrób to, co ja zrobiłem i zdobądź jeden z tych 12V rozruszników, które mieszczą się w schowku.
Następnie, w najgorszym przypadku, gdy wrócisz do samochodu i wszystko będzie martwe:-

1/ Ręcznie odblokuj drzwi kierowcy ukrytym kluczem
2/ Otwórz maskę i podłącz urządzenie do akumulatora 12 V na kilka minut
3/ Uruchom samochód

Nie musisz brać z najwyższej półki, powinieneś móc dostać wersję 20 000 mAh za około 40 funtów
Image

#22 ·
Jesteś w Wielkiej Brytanii, podczas gdy ja jestem w USA, a Hyundai wydaje się mieć więcej wariantów Ioniq 5, niż mogłem sobie wyobrazić.

To powiedziawszy, w moim Ioniq 5 znajduje się pomarańczowa lampka kontrolna w górnej części deski rozdzielczej, którą widziałem tylko wtedy, gdy mój samochód był zaparkowany. I tylko czasami. To sprawiło, że zastanawiałem się, co to jest, więc szukałem tego w instrukcji obsługi.

Okazuje się, że wskazuje, że system wysokiego napięcia jest włączony jako ostrzeżenie dla każdego, kto może pracować przy samochodzie. A powodem, dla którego włącza się od czasu do czasu, jest doładowanie akumulatora 12 V, gdy wykryje, że jest niski.

Jeśli to działa poprawnie, prawdopodobnie możesz czekać kilka miesięcy, zanim wysokonapięciowy akumulator trakcyjny się rozładuje i nie będzie w stanie naładować akumulatora 12 V. W przeciwieństwie do mojego starego Priusa, który miał problemy, jeśli zaparkowałeś go na tydzień lub dłużej.

#23 ·
Jak mówili inni, akumulator trakcyjny w ciągu 2 tygodni odnotuje niewielką lub żadną utratę pojemności. Z punktu widzenia najlepszych praktyk, najlepiej byłoby, gdyby akumulator trakcyjny nie był naładowany powyżej 70%, jeśli ma być przechowywany naładowany, ale to tylko kwestia techniczna. Akumulator 12-woltowy, który zasila elektronikę i procesory, POWINIEN być doładowywany przez akumulator trakcyjny, jeśli spadnie poniżej bezpiecznego progu, ale wiadomo, że samochody elektryczne tego nie robią, co prowadzi do sytuacji, w której właściciel wraca do dużego przycisku do papieru, który się nie włącza. Większość osób zaleca, aby zawsze mieć przy sobie mały litowy "rozrusznik", który podłącza się do akumulatora 12-woltowego, gdyby tak się stało, aby obudzić elektronikę i umożliwić akumulatorowi trakcyjnemu naładowanie 12 woltów. Jeżdżę samochodami elektrycznymi od 10 lat i nigdy mi się to nie przydarzyło, ale jest to znany rzadki problem.

#26 ·
Zostawiliśmy naszego Kia Soul EV zaparkowanego na 3 miesiące w zeszłym roku i stracił tylko 2%. Zaparkowany z 75%, uruchomiony z 73%. 12v było niskie, ale w porządku. To było latem.

Jeśli chodzi o akumulator 12v, jeśli główny akumulator ma wystarczający ładunek, automatycznie naładuje 12v - dlatego nie powinieneś parkować samochodu z niskim stanem naładowania (ponadto nie jest to dobre dla akumulatora).