Hyundai IONIQ Forum banner
121 - 140 of 141 Posts
najwyraźniej w Wielkiej Brytanii, być może w UE, ryzyko kradzieży jest wysokie, a producenci OEM zareagowali scenariuszem blokady, w którym klamka drzwi jest unieruchomiona po dwukrotnym naciśnięciu przycisku blokady na pilocie.
Może niezamierzone konsekwencje? Ale, o ile pamiętam, w przypadku OP pilot nie został użyty do zablokowania samochodu.

A co z adapterem portu OBD do uruchomienia akumulatora? Po prostu się zastanawiam.
Nie obsłuży dużego prądu. Jeśli masz rozładowane 12 V, prawdopodobnie pobierze tak dużo prądu z zestawu rozruchowego, że przepali bezpiecznik portu OBDII. Mimo to, gdybym był kierowcą z Wielkiej Brytanii i znalazł się w takiej sytuacji i miał zestaw rozruchowy w samochodzie, na pewno bym spróbował, zanim wybiłbym szybę.

Podsumowując, zaprojektowanie samochodu z drzwiami, które wymagają zasilania do otwarcia, to niemal kryminalne zaniedbanie.

Mamy gniazdo zasilania 240 V pod tylnym siedzeniem i wyświetlacz przezierny (który jest na przedniej szybie, a nie pod siedzeniem!) :)
Do wiadomości innych osób, które się zastanawiają: w Stanach Zjednoczonych gniazda zasilania mają napięcie 120 V 60 Hz AC i nie ma połączenia N-G w pojeździe. Jednak adaptery AC marki Hyundai zapewniają połączenie N-G. Ponadto adaptery Hyundai mają "dodatkowy" otwór na bolec uziemiający nad stykami. NIE WOLNO wkładać wtyczki 5-15 do góry nogami, z bolcem uziemiającym do góry. Spowoduje to odwrócenie przewodów Hot i Neutral, co może być bardzo złe. Zaleca się w jakiś sposób zakrycie lub zatkanie górnego otworu na bolec uziemiający, aby temu zapobiec.

W zeszłym tygodniu pojechałem do mojego Ioniqa 5, aby sprawdzić przebieg w celu odnowienia ubezpieczenia. Samochód otworzył się normalnie.
Kiedy próbowałem uruchomić samochód, na ekranie pojawiła się wiadomość, aby nacisnąć przycisk startu z pilotem. Nigdy wcześniej tego nie miałem.
Ekran włączył się na chwilę i pokazał ostrzeżenie o akumulatorze 12 V. Szybko zgasł. Spróbowałem ponownie uruchomić pojazd - ale nic się nie stało.
Próbowałem opuścić samochód, ale klamki nie działały. Był bardzo słoneczny poranek i ciepło w samochodzie. Po kilku nieudanych próbach z klamkami, spróbowałem otworzyć okna. Nic. Wszystko było martwe.
Nie miałem przy sobie telefonu komórkowego i wyszedłem z domu, nie mówiąc żonie, gdzie będę.
Zacząłem panikować, a nasz samochód nie był widoczny z żadnej drogi, aby ostrzec przechodniów. Temperatura w samochodzie wzrosła i zacząłem hiperwentylować.
Po około 20-30 minutach moja żona wyszła z domu, aby dowiedzieć się, gdzie jestem. Do tego czasu byłem w nieco złym stanie. Zwróciła się o pomoc do mojego sąsiada, który natychmiast zadzwonił do straży pożarnej i pogotowia ratunkowego.
Kiedy przybyli, udało mi się powiedzieć im o krótkim ostrzeżeniu o akumulatorze 12 V. Straż pożarna była gotowa wybić szyby, ale mój sąsiad miał zapasowy akumulator 12 V, który na szczęście można było podłączyć do mojego samochodu, ponieważ udało mi się zwolnić maskę. (Dobrze, że nie było to elektryczne) Po podłączeniu do akumulatora elektryka włączyła się i można było otworzyć drzwi.
Zadzwoniłem do Hyundaia, gdy pokonałem szok. Powiedzieli, że muszę skontaktować się z Hyundai Assist, który wezwał AA.
AA przeprowadziło szybki test akumulatora i nie wykryło problemu.
Samochód został zabrany do Hyundaia. Po dniu skontaktowali się ze mną, aby powiedzieć, że nie mogą znaleźć żadnych problemów w swoich systemach diagnostycznych i powiedzieli, że akumulator 12 V jest w porządku.
Powiedziałem im, że mogło to być śmiertelne, gdybym nie został znaleziony, ponieważ temperatura w samochodzie dramatycznie wzrosła, i poprosiłem ich o dostarczenie informacji na temat ucieczki z samochodu, gdy cała elektryka padła.
Odpowiedź od nich była taka, że kierowca musiałby wspiąć się na przednie i tylne siedzenia, a następnie zwolnić tylną klapę, wsuwając płaski instrument do otworu ręcznego zwalniania po wewnętrznej stronie tylnej klapy. Mam 71 lat i ograniczoną mobilność.

Przepraszam, że tak długo piszę, ale chcę wiedzieć, czy ktoś inny miał podobne zdarzenie.
Czekam na odpowiedź od działu obsługi klienta Hyundaia, u którego zarejestrowałem swoje obawy i skargę. Naprawdę nie sądzę, żeby traktowali to poważnie 😦
Dziękuję za informację. Cieszę się, że wszystko w porządku!

Z którego roku i jaką wersję wyposażenia posiadasz? Mój Ioniq 5 SEL AWD Extended Range z 2024 roku wydaje się mieć mechaniczne klamki. Sprawdzę to następnym razem, gdy będę w samochodzie.

Dziękuję za informację. Cieszę się, że wszystko w porządku!

Z którego roku i jaką wersję wyposażenia Pan/Pani posiada? Mój 2024 Ioniq 5 SEL AWD Extended Range wydaje się mieć mechaniczne klamki. Sprawdzę to następnym razem, gdy będę w samochodzie.
Jeśli przeczytasz wszystkie posty w tym wątku, zobaczysz, że kilka osób z USA i Australii potwierdziło, że to nie problem. Wydaje się, że to brytyjska/unijna ochrona przed kradzieżą, która blokuje lub wyłącza klamki dwoma kliknięciami blokady na pilocie i być może wtedy, gdy 12 V nie zasila samochodu. W USA powinno być w porządku.

Myślę, że powinniśmy edytować tytuł wątku, ponieważ tak niewiele osób patrzy na cokolwiek innego niż oryginalny post.

Godzinę po tym, jak minąłem dokładnie miejsce, w którym ten Tesla stoi na zdjęciu poniżej, kierowca Infinity jadący z absurdalną prędkością nie mógł utrzymać łagodnego zakrętu.
View attachment 58913
Jeśli kierowca Infinity jechał z "absurdalną prędkością", to rzeczywiście jest idiotą - zwróć uwagę na oponę SPACE-SAVER z tyłu po lewej stronie.

Myślę, że powinniśmy edytować tytuł wątku, ponieważ tak niewiele osób patrzy na cokolwiek innego niż oryginalny post.
Prawdopodobnie z powodu przeglądania forum w widoku zagnieżdżonym!

Do wiadomości: Widok zagnieżdżony umieszcza odpowiedzi pod postami, na które odpowiadają, i zwija je. Przeglądanie forum w widoku zagnieżdżonym ma swoje plusy i minusy, ale bardzo łatwo przegapić wiele wspaniałych postów, chyba że rozwiniesz każdą sekwencję post/odpowiedź.

Aby zademonstrować różnicę, w widoku zagnieżdżonym wątek wydaje się mieć dwie strony:
Image

Ale w widoku oryginalnym 7 stron:
Image

Aby przełączać się między widokami, kliknij Więcej, a następnie kliknij Widok zagnieżdżony, aby zobaczyć zwinięte odpowiedzi, lub Widok oryginalny, aby zobaczyć wszystkie odpowiedzi:
Image

W tym zrzucie ekranu będziesz wiedział, że jesteś w widoku oryginalnym, ponieważ widoczna jest opcja zmiany na zagnieżdżony. Jeśli jesteś w trybie widoku zagnieżdżonego, ten wpis będzie brzmiał Widok oryginalny, co oznacza, że kliknięcie go zmieni twój widok na oryginalny lub płaski.

Prawdopodobnie z powodu przeglądania forum w widoku zagnieżdżonym!

FYI: Widok zagnieżdżony umieszcza odpowiedzi pod postami, na które odpowiadają, i zwija je. Przeglądanie forum w widoku zagnieżdżonym ma swoje plusy i minusy, ale bardzo łatwo przegapić wiele wspaniałych postów, chyba że rozwiniesz każdą sekwencję post/odpowiedź.

Aby zilustrować różnicę, w widoku zagnieżdżonym wątek wydaje się mieć dwie strony:
View attachment 59194

Ale w widoku oryginalnym 7 stron:
View attachment 59195
Aby przełączać się między widokami, kliknij Więcej, a następnie kliknij Widok zagnieżdżony, aby zobaczyć zwinięte odpowiedzi, lub Widok oryginalny, aby zobaczyć wszystkie odpowiedzi:
View attachment 59196
Na tym zrzucie ekranu będziesz wiedzieć, że jesteś w widoku oryginalnym, ponieważ widoczna jest opcja zmiany na zagnieżdżony. Jeśli jesteś w trybie widoku zagnieżdżonego, ten wpis będzie brzmiał Widok oryginalny, co oznacza, że kliknięcie go zmieni twój widok na oryginalny lub płaski.
Dziękuję! To sprawia, że nie tylko ten wątek, ale wiele innych jest o wiele bardziej czytelnych!
Może zrobić z tego przypięty post w opiniach/sugestiach na forum? Imho powinno to być domyślne ustawienie widoku.

Wyświetlanie forum w widoku zagnieżdżonym ma swoje plusy i minusy,
Bez braku szacunku dla administratorów w VS, ale ja osobiście nie widzę żadnych plusów widoku zagnieżdżonego. Zgadzam się, że zagnieżdżony wyjaśniłby wiele nieporozumień.

Bez braku szacunku dla administratorów VS, ale sam nie widzę żadnych plusów w zagnieżdżonym widoku. Zgadzam się, że zagnieżdżony wyjaśniłby wiele nieporozumień.
Był to gorąco dyskutowany temat, ale najwyraźniej ukłon w stronę sposobu, w jaki zorganizowane są wątki na Reddicie i Facebooku. Być może myślą, że młodsi ludzie są przyzwyczajeni do tego widoku z innych serwisów społecznościowych?

W każdym razie przypiąłem tę wskazówkę FAQ kilka miesięcy temu, aby pomóc nowym członkom zrozumieć nawigację po forum. Wszyscy nowi użytkownicy otrzymują wiadomość powitalną zachęcającą do przeczytania wątków przyklejonych.

To zachowanie ogólnosystemowe, na wszystkich ~2000 witrynach, które hostują. Zatem apel jednej witryny o zmianę tego prawdopodobnie nie spowoduje zmiany. Ale próbuję za każdym razem, gdy temat jest poruszany do dyskusji.

(Czy nie zbaczamy z tematu... po prostu mówię)
Zbaczamy, ale to była odpowiedź dla użytkownika, który nie mógł znaleźć treści powyżej z powodu Nested View.

Możemy teraz wrócić do pierwotnego tematu!

To nie jest najtańszy sposób na ucieczkę, ale gdyby nikogo tam nie było, to by cię wypuściło. Każdy samochód powinien mieć jeden na wypadek wpadnięcia do stawu lub strumienia i niemożności wydostania się w inny sposób. Mimo to wewnętrzna klamka powinna działać bez zasilania. Zewnętrzna działa. To musi być prawo bezpieczeństwa.

View attachment 58878

Ugrzęźnięcie w ten sposób musiało być przerażające.

Nawiasem mówiąc, następnym razem, gdy będziesz chciał sprawdzić przebieg, nie musisz uruchamiać samochodu, aby go sprawdzić. Po prostu otwieram drzwi kierowcy i patrzę na licznik kilometrów. Pojawia się w ciągu kilku sekund. Znacznie szybciej i łatwiej.
Nie czytałem całego wątku, cieszę się, że ten GŁUPI problem nie jest problemem w USA, ale nikt nie wydaje się rozumieć subtelnej i kluczowej różnicy dotyczącej tych młotków bezpieczeństwa:

Ioniq 5 i 6 mają laminowane szyby boczne, tak jak przednia szyba (ponieważ jest to lepsze dla izolacji akustycznej). Te młotki NIE BĘDĄ działać zgodnie z przeznaczeniem w naszych samochodach! Są one przeznaczone do znacznie bardziej powszechnego szkła hartowanego stosowanego w oknach bocznych, gdzie ostre uderzenie spiczastą powierzchnią spowoduje rozpad całego okna na kawałki wielkości grochu.

Jedyne, co ten młotek zrobi z laminowanym oknem, to stworzy pęknięte okno, które nadal jest trzymane razem przez polimerową warstwę środkową. Wyjęcie go z ramy drzwi jest możliwe, ale zajmuje znacznie więcej czasu niż powinno i prawdopodobnie uwolni ostre szkło.

Jedyne szkło (hartowane) w naszych samochodach, na którym te młotki będą działać zgodnie z przeznaczeniem, to tylna szyba, co w najlepszym razie oznacza wspinaczkę i niezręczne wyjście.

Sprzęt bezpieczeństwa naprawdę nie jest, chyba że wiesz, jak to działa....

Ioniq 5 i 6 mają laminowane szyby boczne, tak jak przednia szyba (ponieważ jest to lepsze dla izolacji akustycznej). Te młotki NIE ZADZIAŁAJĄ zgodnie z przeznaczeniem w naszych samochodach! Są one przeznaczone do znacznie bardziej powszechnego szkła hartowanego stosowanego w szybach bocznych, gdzie ostre uderzenie spiczastą powierzchnią spowoduje, że cała szyba rozpadnie się na kawałki wielkości żwiru.
Zgodnie z tym odniesieniem AAA, NIE ma powszechnego narzędzia ewakuacyjnego, które przebije się przez szkło laminowane. Możesz wygooglować dowolną liczbę filmów, które potwierdzają to twierdzenie.

Znalazłem narzędzia klasy ratowniczej, które rzekomo działają, ale zwykle są duże i brzydkie lub małe i drogie. Sprawdź film z produktem za 725 $ Rhyno do cięcia przedniej szyby!

W kwestii konstrukcji zatrzasku drzwi, to z instrukcji serwisowej i naprawczej Ioniq 6, gdzie nie ma wzmianki o elektrycznym zatrzasku drzwi, tylko o blokowaniu/odblokowywaniu drzwi:

Ten obrazek pokazuje (biały) drążek łączący do drzwi kierowcy:

Image

Ten widok zawiera identyfikację drążka łączącego.

Image

121 - 140 of 141 Posts