Hyundai IONIQ Forum banner

iPedal kontra wydajność regeneracji

26K views 40 replies 23 participants last post by  Tell It Right  
#1 ·
Mam AWD SE i jeździłem głównie po mieście w trybie sportowym z iPedal. Osiągałem 3,6 mil/kWh. Zastanawiałem się, czy byłoby lepiej z L1 i ku mojemu zaskoczeniu uzyskałem 4,6 mil/kWh na tej samej trasie. Nie zdawałem sobie sprawy, że pedał hamulca również aktywuje rekuperację i można więcej jechać bez iPedal i rekuperacji do zatrzymania, gdy delikatnie naciska się hamulce. Spróbuj i zobacz, czy uzyskasz lepszą wydajność z L1 lub L2.

#3 ·
Mam AWD SE i jeździłem głównie po mieście w trybie sportowym z iPedal. Osiągałem 3,6 mil/kWh. Zastanawiałem się, czy byłoby lepiej z L1 i ku mojemu zaskoczeniu uzyskałem 4,6 mil/kWh na tej samej trasie. Nie zdawałem sobie sprawy, że pedał hamulca również aktywuje rekuperację i można bardziej żeglować bez iPedal i rekuperacji do zatrzymania, gdy delikatnie naciska się hamulce. Spróbujcie i zobaczcie, czy uzyskacie lepszą wydajność z L1 lub L2.
To sposób, w jaki jeździsz (jeśli zignorujesz wpływ temperatury i pogody), który ma znacznie większy wpływ na wydajność niż ustawienia samochodu.

#4 ·
To sposób, w jaki prowadzisz (jeśli zignorujesz wpływ temperatury i pogody), ma znacznie większy wpływ na wydajność niż ustawienia samochodu.
Całkowicie się zgadzam. W zeszłym tygodniu przejechałem 20 mil (szybka trasa miejska z 8 światłami i ładną, ciepłą pogodą) i uzyskałem 4,2 mili. Kilka dni później przejechałem tę samą trasę w chłodniejszą pogodę i na mokrych drogach. Wydajność spadła do 3,7. Oba razy użyłem I-Pedal.

Ponadto wiatr może być dużym czynnikiem w obie strony (lepszy/gorszy przebieg).

#7 ·
Zazwyczaj używam Auto regen, chyba że chcę celowo jechać na luzie, wtedy używam Poziomu O (nie Auto). Mam ustawione auto na średnie ustawienie. Auto pozwala na znacznie więcej jazdy na luzie niż L1 - L3, ale myślę, że jest jakaś lekka regeneracja. Auto używa kamery skierowanej do przodu i radaru, aby sprawdzić, czy musisz hamować, a jeśli nie musisz hamować, pozwoli ci jakby jechać na luzie. Hamuje również mocniej za ciebie, jeśli samochód z przodu zwalnia.

Nie sądzę, aby którykolwiek z poziomów Auto był równoważny manualnym L1-L3, ponieważ hamuje mocniej tylko wtedy, gdy jest to konieczne.

Kiedy po raz pierwszy dostałem samochód, używałem Poziomu 1 lub 3 i tylko na tym forum widziałem, jak ludzie mówili, że używają Auto, z którego teraz zawsze korzystam po wypróbowaniu. Spróbuj Auto, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

#8 ·
Spróbuję używać Auto bardziej niż poziomów.. Również i5 domyślnie nie ustawia się na ostatnie ustawienie... ponieważ jestem bardzo nowy w całej kwestii EV, wciąż się uczę.. Co do hamowania, myślałem to samo.. Auto jakby wyczuwa przód samochodu (nie znałem wcześniej szczegółów na ten temat przed Twoim e-mailem), ale nie zatrzyma się automatycznie.. więc byłem trochę zdezorientowany między Auto a Level.

Używam Auto regen przez większość czasu, chyba że chcę celowo jechać na luzie, wtedy używam Level O (nie Auto). Mam ustawione auto na średnie ustawienie. Auto pozwala na znacznie większe toczenie się niż L1 - L3, ale myślę, że jest pewna lekka regeneracja. Auto używa kamery skierowanej do przodu i radaru, aby sprawdzić, czy musisz hamować, a jeśli nie musisz hamować, pozwoli ci się jakby toczyć. Hamuje również mocniej za ciebie, jeśli samochód z przodu zwalnia.

Nie sądzę, aby którykolwiek z poziomów Auto był równoważny z ręcznym L1-L3, ponieważ hamuje mocniej tylko wtedy, gdy jest to konieczne.

Kiedy po raz pierwszy dostałem samochód, używałem Level 1 lub 3 i tylko na tym forum widziałem, jak ludzie mówili, że używają Auto, z którego teraz zawsze korzystam po wypróbowaniu. Spróbuj Auto, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

#9 ·
Nie sądzę, żeby pytanie brzmiało, czy L1 jest lepsze od L3 itp.

Powodem, dla którego poziom rekuperacji można zmienić za pomocą łopatek (w przeciwieństwie do opcji ukrytej w jednym z menu systemu informacyjno-rozrywkowego), jest to, że poziom rekuperacji ma być zmieniany podczas jazdy, w zależności od okoliczności. Z drugiej strony, tryb Auto będzie przełączał się między różnymi poziomami rekuperacji w razie potrzeby, biorąc pod uwagę dotychczasowy styl jazdy kierowcy.

W pewnym sensie jest to jak automatyczna skrzynia biegów z łopatkami, tzn. w tym sensie, że masz opcję albo ciągłej ręcznej zmiany biegów, albo po prostu pozostawienia jej w trybie D.

Zatem z tej perspektywy nie sądzę, żebyś skorzystał na ciągłej jeździe w trybie 0 lub L1 lub L2 itp. Zamiast tego, albo zmieniaj ustawienia w razie potrzeby podczas jazdy, albo po prostu pozostaw je w trybie Auto.

#15 ·
Uzyskałem 4,1 mil/kWh podczas mojej pierwszej jazdy do domu w trybie i-pedal. Podoba mi się pełna regeneracja i uwielbiam jazdę z jednym pedałem.

Wszystko zależy od twoich umiejętności prowadzenia pojazdu... które poprawią się, gdy będziesz więcej jeździć EV (nie mówię o hypermilingu)
Przejechałem dzisiaj około 80 mil, głównie w iPedal, ale tempomat aktywny przez większość (2/3) czasu. Osiągnięto 4,1 mil/kWh.

#16 ·
Próbowałem jazdy i-Pedal i jest w porządku, ale wciąż tego nie rozumiem... dlaczego miałbyś chcieć, żeby samochód zawsze się zatrzymywał, gdy zdejmujesz nogę z pedału przyspieszenia? Jak się toczy? Jeśli i tak jedziesz bardzo łagodnie, to nie chciałbyś i-Pedal, jest zbyt agresywny. Jakieś pomysły?
Uważam, że IPedal jest dobry w korkach i innym ruchu stop-start. W innych sytuacjach często uważam, że regeneracja jest zbyt wrażliwa na położenie pedału przyspieszenia, więc zamiast tego używam auto regen.

#14 ·
Znaleziono: Zalety jazdy jednym pedałem Jazda jednym pedałem oferuje kilka korzyści. Najbardziej oczywistą jest wydłużenie maksymalnego zasięgu pojazdu elektrycznego o kilka mil, gdy jest używany konsekwentnie.

Dodatkowo, jazda jednym pedałem wydłuża żywotność hamulców pojazdu. Ponieważ kierowca rzadziej używa standardowych hamulców hydraulicznych, występuje mniejsze zużycie, co skutkuje znacznie większymi interwałami między serwisem i wymianą układu hamulcowego. Zmniejszone użycie standardowych hamulców oznacza również mniej pyłu hamulcowego w powietrzu, co stanowi korzyść dla środowiska.

Jazda jednym pedałem jest również wygodna. Przesuwanie stopy między dwoma pedałami to mniej pracy niż trzymanie jej w jednym miejscu. Kiedy już poczujesz się komfortowo z jazdą jednym pedałem, jest to po prostu bardziej zrelaksowany sposób podróżowania.

Na koniec, faza zatrzymywania jazdy jednym pedałem jest generalnie bardziej płynna niż używanie hamulców hydraulicznych. Dzieje się tak dlatego, że komputer - w przeciwieństwie do człowieka - wykonuje pracę, aby spowolnić pojazd. Zatrzymania mogą wykazywać szarpane lub wstrząsające odczucia.

Zatem kluczową korzyścią jest to, że wydłuża zasięg? Czy i-Pedal zapewni większy zasięg niż jazda z rekuperacją ustawioną na Auto?

#21 ·
Found this: "Zalety jazdy jednym pedałem Jazda jednym pedałem oferuje kilka zalet. Najbardziej oczywistą jest wydłużenie maksymalnego zasięgu pojazdu elektrycznego o kilka mil, gdy jest używany konsekwentnie. Dodatkowo, używanie jazdy jednym pedałem wydłuża żywotność hamulców pojazdu. Ponieważ kierowca rzadziej używa standardowych hamulców hydraulicznych, występuje mniejsze zużycie, co skutkuje znacznie większymi interwałami między serwisem i wymianą układu hamulcowego. Zmniejszone użycie standardowych hamulców oznacza również mniej pyłu hamulcowego w powietrzu, co stanowi korzyść dla środowiska. Jazda jednym pedałem jest również wygodna. Przesuwanie stopy między dwoma pedałami to mniej pracy niż trzymanie jej w jednym miejscu. Gdy już poczujesz się komfortowo z jazdą jednym pedałem, jest to po prostu bardziej zrelaksowany sposób podróżowania. Wreszcie, faza zatrzymywania jazdy jednym pedałem jest generalnie płynniejsza niż używanie hamulców hydraulicznych. Dzieje się tak dlatego, że komputer – w przeciwieństwie do człowieka – wykonuje pracę spowalniania pojazdu. Zatrzymania mogą wykazywać szarpane lub wstrząsające odczucia." Zatem główną korzyścią jest to, że wydłuża zasięg? Czy i-Pedal oferuje większy zasięg niż jazda z rekuperacją ustawioną na Auto?
this seems to imply that using the brake pedal only engages the physical friction brake pads, and never the regen. I don't think that's the case- unless you hit the brake pedal hard, it just engages regen, unless I am completely misunderstanding the instrument panel. I honestly don't see why using hand paddle vs brake pedal would be any different at all.

#20 ·
To starszy wątek, ale zamieszczę różnicę z i-pedal, o której nikt jeszcze nie wspomniał. Zauważyłem, że w trybie jednego pedału pojazd nigdy nie odłącza przedniego silnika. Myślę, że to wada, która szkodzi Twojej ekonomii.

Ustaw swój zestaw wskaźników w tryb, który pokazuje rozkład mocy i obserwuj, co się dzieje. W i-pedal jeździłem w różnych warunkach, od miasta po autostradę i zawsze wysyłał moc do obu silników. Po dotknięciu łopatki, aby przejść na poziom 3, natychmiast wyłącza przedni silnik. Ponownie dotknij lewej łopatki i natychmiast włącza silnik z powrotem. Nie wiem, dlaczego Hyundai zdecydował się to zrobić, ale wydaje się, że i-pedal nie może być tak wydajny jak inne tryby z tego prostego powodu.

Ludzie powszechnie myślą, że więcej regeneracji = bardziej wydajne. To nieprawda. Nigdy nie odzyskujesz tyle, ile zużyłeś, aby osiągnąć prędkość, występują straty wydajności. Jazda na luzie pomaga również w żywotności opon. Przy 350 dolarach za oponę zrobię wszystko, co w mojej mocy, aby pomóc tym facetom przetrwać trochę dłużej.

#23 ·
Może wszystko zaskoczy, gdy mój dotrze (powiedziano mi, że w ciągu najbliższych 2 tygodni), ale muszę powiedzieć... nawet jako wcześniejszy właściciel EV (2 Tesle), który miał 1-pedałowe hamowanie regeneracyjne, czytanie o systemie Ioniq 5 boli mnie w mózgu.

Zbudowałem ogólne zrozumienie, ale nie jestem pewien, czy jest ono dokładne:

0-3 "Normalne" poziomy regeneracji
  • Wahają się od toczenia się jak w silniku spalinowym do "najwyższej" możliwej regeneracji. Cóż, może nie najwyższej możliwej regeneracji, ponieważ 3 różni się od i-Pedal, więc nie może doprowadzić pojazdu do całkowitego zatrzymania (wymagając w ten sposób użycia pedału hamulca)?

i-Pedal
  • Zasadniczo to samo co 3 tylko... mocniejsze? Czy należy to traktować jako poziom regeneracji 4? A może i-Pedal łączy regenerację 3 z hamulcami ciernymi, aby doprowadzić pojazd do całkowitego zatrzymania (co sugerowałoby, że żadna regeneracja nie jest wystarczająco silna, aby doprowadzić pojazd do całkowitego zatrzymania, w przeciwieństwie do Tesli)?

Automatyczne poziomy regeneracji
  • Pojazd automatycznie kontroluje siłę regeneracji w zależności od drogi i pojazdów z przodu; działa tylko powyżej 6 mph, więc nie ma całkowitego zatrzymania
  • Istnieje wiele "bazowych" poziomów auto, niektóre pokazane w ustawieniach, ale istnieją nawet "ukryte" linie bazowe poprzez ustawienie za pomocą łopatki raz w auto

Niezależnie od ustawienia regeneracji (0-3, i-Pedal, Auto)
  • Hamowanie pedałem hamulca zastosuje regenerację lub regenerację + tarcie w zależności od żądanej siły hamowania
  • Przytrzymanie lewej łopatki robi dokładnie to samo, co hamowanie pedałem hamulca (??? czy nigdy nie są stosowane hamulce cierne)

Tak, próbowałem przeczytać instrukcję i oglądać filmy na YouTube... i czytać fora. Nie mogę znaleźć zwięzłego podsumowania jak powyższe. Chciałbym wiedzieć, czy jestem na właściwej drodze...

#24 ·
Może wszystko zaskoczy, gdy mój dotrze (powiedziano mi, że w ciągu najbliższych 2 tygodni), ale muszę powiedzieć... nawet jako dotychczasowy właściciel EV (2 Tesle) z regeneracyjnym hamowaniem 1-pedałowym, czytanie o systemie Ioniq 5 boli mnie w mózg.

Zbudowałem ogólne zrozumienie, ale nie jestem pewien, czy jest ono dokładne:

0-3 poziomy regeneracji "Normalne"
  • Zakres ten obejmuje od toczenia się jak w silniku spalinowym do "najwyższej" możliwej regeneracji. Cóż, może nie najwyższej możliwej regeneracji, ponieważ 3 różni się od i-Pedal, więc nie może doprowadzić pojazdu do całkowitego zatrzymania (wymagając w ten sposób użycia pedału hamulca)?

i-Pedal
  • Zasadniczo to samo co 3 tylko... jeszcze mocniejsze? Czy należy to traktować po prostu jako poziom regeneracji 4? A może i-Pedal łączy regenerację 3 z hamulcami ciernymi, aby doprowadzić pojazd do całkowitego zatrzymania (co oznaczałoby, że żadna regeneracja nie jest wystarczająco silna, aby doprowadzić pojazd do całkowitego zatrzymania, w przeciwieństwie do Tesli)?

Automatyczne poziomy regeneracji
  • Pojazd automatycznie kontroluje siłę regeneracji w zależności od drogi i pojazdów z przodu; działa tylko powyżej 6 mph, więc brak całkowitego zatrzymania
  • Istnieje wiele "bazowych" poziomów automatycznych, niektóre pokazane w ustawieniach, ale istnieją nawet "ukryte" linie bazowe poprzez ustawienie za pomocą łopatki raz w trybie automatycznym

Niezależnie od ustawienia regeneracji (0-3, i-Pedal, Auto)
  • Hamowanie pedałem hamulca zastosuje regenerację lub regenerację + tarcie w zależności od żądanej siły hamowania
  • Przytrzymanie lewej łopatki robi dokładnie to samo, co hamowanie pedałem hamulca (??? czy nigdy nie są stosowane hamulce cierne)

Tak, próbowałem przeczytać instrukcję i oglądać filmy na YouTube... i czytać fora. Nie mogę znaleźć zwięzłego podsumowania jak powyższe. Chciałbym wiedzieć, czy jestem na właściwej drodze...
Prawie. 0 to prawie 0 i (z jakiegoś głupiego powodu) używa 100% hamulców ciernych, dopóki nie zahamujesz wiele (10+??) razy. Używaj tego tylko wtedy, gdy toczysz się i nie spodziewasz się używać hamulców.

Jeśli przytrzymasz lewą łopatkę, uzyskasz maksymalną regenerację, a samochód w końcu się zatrzyma. Nie jestem pewien, czy hamulce cierne są w ogóle używane. Jest to zasadniczo i-Pedal lub "zatrzymanie" na żądanie. Jest to dość gwałtowne i niektórzy kierowcy będą "muskać" pedał przyspieszenia, aby było mniej szarpane. Kiedy zatrzymasz samochód, trzymając łopatkę, możesz wszystko puścić (łopatkę, pedały), a samochód utrzyma swoją pozycję.

i-Pedal zatrzyma się. Nie jestem pewien, czy hamulce cierne są w ogóle stosowane. Może tylko na końcu, gdy samochód jedzie bardzo wolno? Utrzymuje przedni silnik włączony przez cały czas (aby zwiększyć regenerację, jak sądzę) i dlatego nie jest szczególnie wydajny.

Duża różnica w stosunku do Tesli (i prawie wszystkich innych EV) polega na tym, że masz dwie łopatki i możesz przełączać się między trybami. Kierowcy używają różnych środków: niektórzy wydają się uwielbiać i-Pedal, inni Auto, inni po prostu zostawiają to na 1,2,3, a dziwacy tacy jak ja przełączają się między 0-3 w razie potrzeby.

#27 ·
Jedną rzeczą, którą wciąż próbuję zrozumieć, jest hamowanie podczas rekuperacji. Ipedal jest oczywiste, puszczasz nogę i się zatrzymuje. Ale jeśli przytrzymasz lewą łopatkę, możesz również w zasadzie hamować. Czy to dobry sposób na zatrzymanie się w porównaniu do naciśnięcia pedału nożnego?

wciąż próbuję znaleźć optymalną wydajność, ale zauważyłem poprawę od czasu przejścia z Ipedal na Auto.

#32 ·
Jedną rzeczą, którą wciąż próbuję zrozumieć, jest hamowanie w trybie regeneracji. Ipedal jest oczywisty, puszczasz nogę i się zatrzymuje. Ale jeśli przytrzymasz lewą łopatkę, możesz również w zasadzie hamować. Czy to dobry sposób na zatrzymanie się w porównaniu do wciśnięcia pedału nożnego?

wciąż próbuję znaleźć optymalną wydajność, ale zauważyłem poprawę od czasu przejścia z Ipedal na Auto.
To prostszy sposób myślenia o tym:

Hamulce cierne są używane tylko w dwóch sytuacjach: w poziomie 0 i gdy hamujesz "mocniej" niż sama regeneracja może obsłużyć.

Płynne przyspieszanie i płynne zwalnianie zapewnią najlepszy zasięg. i-Pedal w samochodach z napędem na wszystkie koła należy unikać, jeśli pożądana jest maksymalna wydajność.

#30 ·
Mając mojego Modelu 3 od ponad czterech lat, jestem przyzwyczajony do dość agresywnej regeneracji i uważam, że mi się podoba. Jedynym odpowiednikiem w Ioniq5 jest i-Pedal, więc z niego korzystam; inne poziomy są dość słabe w porównaniu. Chciałbym tylko, żeby nie wyłączał się przy każdym kaprysie zmiany i żeby był trwały od jazdy do jazdy, tak jak wiele funkcji ADAS.

#34 ·
Więc podczas jazdy autostradą, czy bardziej efektywne jest sporadyczne toczenie się na Regen-0, czy po prostu używanie iPedal do odzyskiwania energii?

Wolę Regen-0, ponieważ wymaga to mniej wysiłku, aby nacisnąć pedał przyspieszenia i obserwować moc/wyjście ładowania... Nie jestem pewien, czy iPedal wymaga więcej czy mniej mocy do utrzymania prędkości 65-70 mil na godzinę.

Przez większość czasu używam tempomatu, ale zastanawiałem się, co jest "lepsze" na krótkich przejazdach autostradowych (5-10 mil)?

#35 ·
Więc podczas jazdy autostradą, czy bardziej efektywne jest sporadyczne toczenie się na Regen-0, czy po prostu używanie iPedal do odzyskiwania energii?

Wolę Regen-0, ponieważ wymaga to mniej wysiłku, aby nacisnąć pedał przyspieszenia i obserwować moc/wyjście ładowania... Nie jestem pewien, czy iPedal wymaga więcej czy mniej mocy do utrzymania prędkości 65-70 mil na godzinę.

Przez większość czasu używam tempomatu, ale zastanawiałem się, co jest "lepsze" na krótkiej trasie autostradowej (5-10 mil)?
Wymaga to dużo wysiłku, aby przełączać się do i z regen 0. Możesz toczyć się z ipedal, muskając pedał zamiast zdejmować nogę

#37 ·
W Europie, a zwłaszcza w Niemczech, miasteczka i drogi B są usiane radarami mierzącymi prędkość.
W miasteczkach można spotkać wiele kamer na jednej trasie w bliskiej odległości... I-Pedal jest idealny do redukcji prędkości, jeśli podążasz za ruchem drogowym w trybie ACC.
W przeciwieństwie do ręcznego radaru, który zwykle namierza jeden pojazd, kamery prędkości są w stanie namierzyć każdy samochód przekraczający limit (zazwyczaj próg tolerancji +5 km/h).
Zawsze używam natywnej nawigacji satelitarnej samochodu i ustawiam wykrywanie/powiadomienia o radarach lub kamerach prędkości na ustawienie „Zależne od prędkości”. W Berlinie zauważyłem, że nawet ręczne radary, które mogą być wszędzie i o każdej porze, zostały zarejestrowane w systemie (domyślam się, że za pośrednictwem Apple Maps lub bazy danych Tom Tom, która stanowi podstawę nawigacji samochodu, lub za pośrednictwem cyfrowych aktualizacji ruchu, które informują nawigację o wypadkach, robotach drogowych lub zagrożeniach pogodowych, które wyzwalają zmianę trasy (jeśli to skonfigurowałeś).
To długa droga, aby powiedzieć, że dużo jeżdżę z pomocą ACC w trybie ECO z delikatną regeneracją, która zatrzymuje samochód do pełnego zatrzymania podczas podążania lub zbliżania się do samochodu z przodu, który zwalnia lub stoi (ACC wyłącza przedni silnik w trybie ECO), ale domyślnie przełącza się na regenerację dwusilnikową I-pedal, jeśli delikatnie nacisnę pedał hamulca, aby w razie potrzeby szybko zredukować prędkość, a także pozwala samochodowi całkowicie się zatrzymać!!
Naciskam przycisk przywołania ACC (prawy przycisk/przełącznik na kierownicy) przy pierwszej nadarzającej się okazji i zwykle używam tego samego przełącznika (zamiast pedału przyspieszenia), aby uruchomić samochód po pełnym zatrzymaniu ACC, ponieważ zauważyłem, że używa on tylko tylnego silnika, podczas gdy pedał przyspieszenia uruchamia oba silniki.
Przy takim ustawieniu latem w ruchu miejskim osiągam średnio 7-8 km/kWh, a na autostradach 6-7 km/kWh.

**Ten ostatni element jest bardzo ważny dla kierowców, którzy dopiero zaczynają przygodę z wagą samochodów elektrycznych.
ACC wykorzystuje sztuczną inteligencję i szereg systemów telemetrycznych i czujników samochodu do obliczania wysiłku hamowania wymaganego w ruchu drogowym. Spowoduje to całkowite zatrzymanie samochodu (lub wykonanie manewru awaryjnego kierowania w celu uniknięcia kolizji z HADAC).
Ręczne poziomy regeneracji 0,1,2,3 nie mogą zatrzymać samochodu do pełnego zatrzymania, ponieważ w grę wchodzi element toczenia... poinformuje Cię tylko, że wymagane jest awaryjne hamowanie i chociaż spróbuje zatrzymać samochód na czas... może się to nie udać!
Na innych forach kierowcy zostali przyłapani przez samochód po długiej jeździe w trybie ACC, a następnie wyłączeniu ACC (gdzie samochód zatrzymuje się całkowicie, pamiętaj) i przełączeniu na ręczną regenerację 1-3, która była w grze (zanim ACC zostało ustawione), a samochód NIE zatrzymał się całkowicie, jak byli do tego przyzwyczajeni.
Wierz mi, ani Ty, ani Twoja firma ubezpieczeniowa nie chcecie, żebyście wjechali w tył jakiegokolwiek pojazdu w tak ciężkim samochodzie!

#40 ·
Wciąż odkrywam samochód (3. tydzień ;-)), więc na razie tylko wstępna obserwacja: podczas jazdy po mieście (50-70 km/h, jakieś wzniesienia) uzyskuję podobne wyniki efektywności 13-16 kWh/100 km (6,2-7,7 km/kW) w trybie ECO z Lv3 regen ORAZ w trybie ECO z Auto regen (ustawionym na mocne hamowanie); moja żona zauważa, że pasażerowi bardziej odpowiada jazda z Auto regen.

iPedal wydaje się mniej wydajny - ale przejechałem w tym trybie tylko ~15 km (szczególnie mi się nie podobał), więc wymagane są dalsze testy... przekręć mi rękę, jadę na przejażdżkę! 🤣

#41 ·
Nadal odkrywam samochód (3. tydzień ;-)) więc na razie tylko obserwacja pośrednia: jazda po mieście (50-70 km/h, trochę wzniesień), uzyskuję podobne wyniki efektywności 13-16 kWh/100 km (6,2-7,7 km/kW) w trybie ECO z Lv3 regen ORAZ w trybie ECO z Auto regen (ustawionym na mocne hamowanie); moja żona zauważa, że doświadczenie pasażera jest w pewnym stopniu bardziej w jej guście z Auto regen.

iPedal wydaje się mniej wydajny -- ale jeździłem w tym trybie tylko ~15 km (szczególnie mi się nie podobał), więc wymagane są dalsze testy... skręć mi rękę, jadę na przejażdżkę! 🤣
Właściciel US Limited RWD z 2022 roku tutaj, w dość pagórkowatym terenie. Początkowo nie widziałem różnicy między poziomami regeneracji (w tym I-Pedal), dopóki byłem w trybie Eco. Ale im bardziej się do tego przyzwyczajam, tym bardziej I-Pedal wydaje się zwiększać wydajność. Jednak nadal często wyłączam regenerację całkowicie, aby toczyć się w dół i utrzymać pęd i czekam, aż moja prędkość spadnie z powrotem do pożądanej prędkości, zanim ponownie aktywuję regenerację. Z tego powodu, jeśli jestem w bardzo pagórkowatym terenie, czasami utrzymuję regenerację na poziomie 1, tylko po to, aby łatwiej było ją włączać i wyłączać jednym pociągnięciem pedału (Poziom 1 do Poziomu 0, a następnie z powrotem do Poziomu 1, a następnie znowu Poziom 0 kilka sekund później itp.) niż wieloma pociągnięciami pedału. Czasami również utrzymuję go na poziomie 1, jeśli mam pasażera, aby zmniejszyć liczbę razy, kiedy szarpię pasażerem, tak jak robiłem to wcześniej, gdy jeździłem manualną skrzynią biegów. LOL Z wyjątkiem tych sytuacji, skłaniam się ku I-Pedal.