Przeczytaj cały ten tekst, który napisałem na innym poście:
Hej wszystkim,
Więc ze względu na popularne zapotrzebowanie (jak przypuszczam) opiszę, co zrobiłem, aby odblokować moją jednostkę centralną w moim ioniq ev 2019.
Krótkie podsumowanie, dlaczego mój HU umarł. Jak inni maniacy samochodowi, zainstalowałem różne aplikacje na jednostce centralnej, za pośrednictwem ukrytego menu serwisowego/android.
Kilka dni później poszedłem do mojego dealera i poprosiłem go o aktualizację do najnowszego oprogramowania. (Wtedy nie wiedziałem, że najnowsze oprogramowanie blokuje ukryte menu Androida.)
Po aktualizacji jednostka centralna weszła w pętlę rozruchową, a dealer nie wiedział, co z tym zrobić.
Spędziłem tygodnie przeszukując Internet w poszukiwaniu najgłębszych stron, aby znaleźć sposoby na odzyskanie go. Aż zobaczyłem wątek na Reddicie o tym gościu, który przypadkowo lub losowo wypróbował kilka poleceń klawiatury w samochodzie.
Zatem metoda jest następująca:
Podłącz klawiaturę USB do przedniego portu USB samochodu i włącz samochód. Następnie wielokrotnie naciskaj ALT + PRINT SCREEN + E. Spowoduje to wymuszenie aktualizacji oprogramowania układowego (chyba). Po wielokrotnym wykonaniu urządzenie poinformowało MNIE, że wykonuje aktualizację oprogramowania układowego (ale nie było podłączonego USB z aktualizacją). Innej osobie na innym forum, której urządzenie zostało zablokowane, powiedziano (po kilku naciśnięciach), że wystąpił problem z jej oprogramowaniem układowym i należy przywrócić poprzednią wersję. Za każdym razem, gdy naciskasz kombinację, dotyk przestaje reagować, po kilku sekundach uruchamia się ponownie. Jeśli naciśniesz kombinację PRZED uruchomieniem, zobaczysz dziwne linie na ekranie. Uruchomi się ponownie. Jeśli będziesz to robić dalej, w końcu powie Ci, że jest to aktualizacja oprogramowania układowego lub, w drugim przypadku, powie Ci, czy możesz przywrócić poprzednią wersję oprogramowania. CTRL + ALT + DEL uruchomi ponownie urządzenie (Testowane na Hyundai Ioniq hybrid wczesny 2019 EU i Hyundai ioniq EV 2019. EU)
Inny gość na tym forum "Koln Bonner" dodał tę informację w Niemczech: Może to być ważne dla tych, którzy nie mogą sprawić, by wspomniane przeze mnie polecenia klawiszy działały.
-------------------------------------------------------------------
Jeśli powyższe skróty klawiaturowe nie działają:
Z Linuksa wiem, że jeśli nic się nie dzieje: przytrzymaj ALT + PRINT, a następnie powoli wpisz REISUB (co 2 sekundy jedna litera).
Spowoduje to wykonanie następujących poleceń jeden po drugim: "unraw" (przejmij kontrolę nad klawiaturą), "terminate" (wyślij polecenie do wszystkich programów, aby się zakończyły), "kill" (zakończ wszystkie programy), "sync" (zapisz dane z pamięci podręcznej na dysk twardy), "unmount" (zamontuj wszystkie systemy plików tylko do odczytu) i "reboot" (natychmiast uruchom ponownie).
Ponieważ jest to zaimplementowane na niskim poziomie w jądrze Linuksa, które jest również używane przez Androida, zakładam, że jest to możliwe.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Przetłumaczone przez Google:
Jeśli powyższe skróty klawiaturowe nie działają: Z Linuksa wiem, że jeśli nic się nie dzieje: przytrzymaj ALT + PRINT, a następnie powoli wpisz REISUB (co 2 sekundy jedna litera). Spowoduje to wykonanie następujących poleceń jeden po drugim: "unraw" (przejmij kontrolę nad klawiaturą), "terminate" (wyślij polecenie do wszystkich programów, aby się zakończyły), "kill" (zakończ wszystkie programy), "sync" (zapisz dane z pamięci podręcznej na dysk twardy), "unmount" (zamontuj wszystkie systemy plików tylko do odczytu) i "reboot" (natychmiast uruchom ponownie). Ponieważ jest to zaimplementowane na niskim poziomie w jądrze Linuksa, które jest również używane przez Androida, zakładam, że jest to możliwe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W każdym razie, mam nadzieję, że wam, którzy macie zablokowaną jednostkę centralną, uda się ją ponownie uruchomić. Kolejna wskazówka jest taka, ŻE MOŻE miałem szczęście, że udało mi się to uruchomić, sztuczka polega czasami na czekaniu.
Kiedy pojawia się ekran zakłóceń, myślę, że coś robi w tle, czego nie widać. Może odliczanie do przywrócenia poprzedniej wersji. Spróbuj i zostaw to tam na 1 minutę lub coś w tym stylu. Następnie CTRL + ALT + DEL. To było kilka miesięcy temu dla mnie, więc nie pamiętam dokładnie. Ale myślę, że menu z "przywróć poprzednią wersję Tak - NIE" było ledwo widoczne na zakłóconym ekranie.
Powodzenia!