Hyundai IONIQ Forum banner

Ioniq ev 2019. Zepsuty radioodtwarzacz.

32K views 58 replies 14 participants last post by  SonicSpinner  
#1 ·
Cześć wszystkim.

Więc moja jednostka centralna została uszkodzona z powodu aktualizacji oprogramowania i miałem zainstalowane aplikacje innych firm. Nie wiedziałem, że muszę przywrócić ustawienia fabryczne przed aktualizacją oprogramowania. Tak czy inaczej, nie jest to objęte gwarancją.

Czy ktoś wie lub ma link, gdzie mogę przeczytać o ponownym flashowaniu jednostki centralnej? Czytałem gdzieś, że można lutować na płytce drukowanej i ponownie wgrać system, a także Androida.

Dzięki

#2 ·
Przepraszam, nie mogę pomóc, ale dla osób, które mogą, pomocne byłoby, gdybyś dokładnie powiedział, która to wersja. Wiem, że wersje brytyjskie i amerykańskie różnią się i istnieją co najmniej dwa różne urządzenia w różnych obecnych modelach w Wielkiej Brytanii, a także niektóre starsze.

#6 ·
Może odłączyć bezpiecznik od jednostki centralnej (jeśli można go znaleźć), zostawić go na około 30 minut i ponownie podłączyć bezpiecznik?
Nie jestem tak dobrze zaznajomiony ze sprzętem samochodowym :p czy ktoś ma pomysł, jak mogę go znaleźć? Mogę powiedzieć, że w samochodzie rozładował się akumulator 12 V i trzeba było go uruchomić za pomocą kabli rozruchowych. Czy to coś w rodzaju resetu bezpiecznika?

#7 ·
ok znalazłem instrukcję obsługi i sekcję o bezpiecznikach,
znalazłem to;

BEZPIECZNIK: IG3 2 10A Moduł sterowania IPS, główny przełącznik ładowania akumulatora, lampka ładowania, grzałka PTC, jednostka centralna A/V i nawigacji, zestaw wskaźników, moduł sterowania klimatyzacją, audio

Czy nic się nie stanie, jeśli go znajdę i wyjmę i włożę?

#9 ·
Ale w innej notatce. Zamówili dla mnie nową jednostkę centralną, dostawa za 2-3 tygodnie lub coś w tym stylu.
W takim razie nie widzę przeszkód, aby na chwilę wyjąć bezpiecznik. Jeśli to zadziała, wszystko będzie w porządku do czasu zamontowania nowej jednostki centralnej. Pod koniec 2016 i na początku 2017 roku Hyundai zidentyfikował usterkę jednostki centralnej. Odwołali moją i zamontowali nową, mimo że nie miałem z nią żadnych problemów

#12 ·
Spójrz, pracuję nad oprogramowaniem dla HU innej marki samochodów. Kiedy chcieliśmy odzyskać zbrickowane HU, nikt zaangażowany w rozwój nie wiedział, co robić. Zwykłą procedurą było zabranie go z powrotem do dostawcy HU (Harman).

Ostatecznie ktoś przeczytał za dużo i odkrył, że gdy dwa piny danego wtyku D9 w innym ECU zostały zwarte, HU uruchamiał się w awaryjnej wersji Linuxa i mogliśmy stamtąd flashować.

Mój punkt widzenia jest taki, że bardzo trudno jest komuś spoza Hyundaia lub dostawcy HU (być może również Harmanowi) pomóc Ci. To bardzo skomplikowane, może dotyczyć wielu ECU jednocześnie, nie tylko HU... Czy w ogóle możesz odkryć adres IP innych ECU, które działają?

Naprawdę musisz zanieść to do Hyundaia, a dla nich to też PITA, ponieważ jest to skomplikowane i trudne, a oni nie mogą jednocześnie być ekspertami od olejowania drzwi, czyszczenia kanałów klimatyzacji i flashowania Twojego HU.

#13 ·
Spójrz, pracuję nad oprogramowaniem dla HU innej marki samochodów. Kiedy chcieliśmy przeprowadzić odzyskiwanie zablokowanego HU, nikt zaangażowany w rozwój nie wiedział, co robić. Zwykłą procedurą było zabranie go z powrotem do dostawcy HU (Harman).

Ostatecznie ktoś przeczytał za dużo i odkrył, że gdy dwa piny danego wtyku D9 w innym ECU zostały zwarte, HU uruchamiał się w awaryjnej wersji odzyskiwania Linuksa i mogliśmy stamtąd flashować.

Moim zdaniem bardzo trudno jest komuś spoza Hyundaia lub dostawcy HU (być może także Harmanowi) pomóc Ci. To bardzo skomplikowane, może dotyczyć wielu ECU jednocześnie, nie tylko HU... Czy w ogóle możesz odkryć adres IP innych ECU, które działają?

Naprawdę musisz zabrać to do Hyundaia, a dla nich to też PITA, ponieważ jest to złożone i trudne, a oni nie mogą jednocześnie być ekspertami od olejowania drzwi, czyszczenia kanałów klimatyzacji i flashowania Twojego HU.
dzięki za odpowiedź, mój drogi.

i tak, Hyundai wymieni go na nowy, a to będzie kosztować około 300 euro. Akceptuję to.
Po prostu pomyślałem, że może istnieje jakiś sposób na ponowne flashowanie. Ktoś napisał w komentarzu na YouTube dotyczącym zablokowanych HU, że rosyjski facet był w stanie przylutować się do płytki drukowanej i ponownie flashować system, a także system Android. Więc tak, za dużo kłopotu. Jeszcze kilka tygodni i mam nadzieję, że nowy HU zostanie mi dostarczony.

#15 ·
KURWA, naprawiłem was!!!
Przepraszam, musiałem założyć nowe konto, po prostu nie mogłem sobie przypomnieć, jakiego e-maila użyłem do konta SonicSpinner.
W każdym razie! Widziałem post na Reddicie, w którym jakiś gość pisał, że można podłączyć klawiaturę USB do samochodu i nacisnąć ALT + PRINT + E, wtedy pojawi się ekran z komunikatem o nieudanej aktualizacji. Następnie kilka razy CTRL + ALT + DEL, wyświetla komunikaty o błędach i na końcu opcję przywrócenia aktualizacji do oryginalnego oprogramowania!
Mam wszystkie aplikacje innych firm i wszystko w porządku. Wszystko działa! Nawet dealer Hyundaia nie wiedział o tym NIC.
O mój Boże, jestem tak podekscytowany. 2 miesiące bez jednostki centralnej! Bez muzyki, bez niczego, w końcu z powrotem!

#17 ·
Dzięki kolego! Być może założę nowy wątek w tej sprawie. Chodzi o to, że trudno jest zrobić szczegółowy krok po kroku, ponieważ nie widać dobrze ekranu. Ale na pewno jest to możliwe.

Uff, jestem tak podekscytowany. Podłączyłem nawet mojego zjailbreakowanego iPhone'a i odblokowałem CarPlay w pełni. Bez ograniczeń, wszystkie natywne aplikacje wyświetlają się na systemie informacyjnym itp.

#24 ·
Nie poddawaj się, to poprawne. Jedź dalej. Też dostałem ten ekran.

Czy udało ci się to naprawić?
Cześć Sonic,
Tak, to zadziałało
Nawet jeśli próbowałem kilkanaście razy... Myślałem, że to się nigdy nie wydarzy!
Przepraszam, nie mogę wyjaśnić, jaki był dobry proces, ponieważ wyszedłem porozmawiać kilka minut z sąsiadem; kiedy wróciłem, na nowym ekranie pojawiło się: ponów próbę lub odzyskiwanie. Następnie wybrałem drugą opcję

Cieszę się, że wyszedłem z tej historii, dziękuję za pomoc

#26 ·
U dealera na pełną coroczną kontrolę.

W trakcie płacenia i oczekiwania na zakończenie aktualizacji AVN, zdałem sobie sprawę, że książka serwisowa samochodu została w samochodzie.
Otwierając drzwi, klimatyzacja i wentylator były na maksimum....
Po prostu odruch, wyłączyłem zasilanie samochodu!

Rozpoczęty 15-20 minut wcześniej, proces aktualizacji powinien był zakończyć się systemem i oprogramowaniem, jestem pewien, że przerwa nastąpiła podczas aktualizacji GPS.
Ponieważ odzyskiwanie wróciło do ostatniej wersji oprogramowania i oprogramowania układowego bez żadnej dostępnej wersji GPS.
Teraz wciąż muszę zaktualizować tę ostatnią część, mam nadzieję, że będzie to prosta procedura.
Pozdrawiam

#27 ·
U dealera na pełną coroczną kontrolę.

W trakcie płacenia i oczekiwania na zakończenie aktualizacji AVN, zdałem sobie sprawę, że książka samochodu została w samochodzie.
Otwierając drzwi, klimatyzacja i wentylator były na maksimum....
Po prostu odruch, wyłączyłem zasilanie samochodu!

Rozpoczęty 15-20 minut wcześniej, proces aktualizacji powinien był zakończyć się systemem i oprogramowaniem, jestem pewien, że cięcie nastąpiło podczas aktualizacji GPS.
Ponieważ odzyskiwanie wróciło do ostatniej wersji oprogramowania i oprogramowania układowego bez żadnej dostępnej wersji GPS.
Teraz wciąż muszę zaktualizować tę ostatnią część, mam nadzieję, że będzie to prosta procedura.
Na zdrowie
och wow, to szalone. Daj nam znać, jak się potoczy!
w moim przypadku aktualizacja oprogramowania układowego u dealera 2 tygodnie po zakupie samochodu. Aktualizacja oprogramowania układowego poszła źle, ponieważ miałem aplikacje innych firm zainstalowane na jednostce centralnej, o czym w tamtym czasie nie wiedziałem

dealer nigdy wcześniej tego nie widział, nikt nie wiedział, co robić, oprócz zamówienia nowego HU z Korei, na mój rachunek!
2 miesiące i wciąż brak wiadomości o dostawie nowego HU. więc szukałem w sieci, aż znalazłem mroczne, mroczne miejsce, gdzie facet od technologii linuksowej używał tych poleceń dość losowo i udało mu się odwrócić wadliwą aktualizację oprogramowania układowego.

resztę znasz :)

och i anulowałem zamówienie nowego HU

#33 · (Edited)
Przeczytaj cały ten tekst, który napisałem na innym poście:

Hej wszystkim,

Więc ze względu na popularne zapotrzebowanie (jak przypuszczam) opiszę, co zrobiłem, aby odblokować moją jednostkę centralną w moim ioniq ev 2019.
Krótkie podsumowanie, dlaczego mój HU umarł. Jak inni maniacy samochodowi, zainstalowałem różne aplikacje na jednostce centralnej, za pośrednictwem ukrytego menu serwisowego/android.
Kilka dni później poszedłem do mojego dealera i poprosiłem go o aktualizację do najnowszego oprogramowania. (Wtedy nie wiedziałem, że najnowsze oprogramowanie blokuje ukryte menu Androida.)
Po aktualizacji jednostka centralna weszła w pętlę rozruchową, a dealer nie wiedział, co z tym zrobić.
Spędziłem tygodnie przeszukując Internet w poszukiwaniu najgłębszych stron, aby znaleźć sposoby na odzyskanie go. Aż zobaczyłem wątek na Reddicie o tym gościu, który przypadkowo lub losowo wypróbował kilka poleceń klawiatury w samochodzie.

Zatem metoda jest następująca:

Podłącz klawiaturę USB do przedniego portu USB samochodu i włącz samochód. Następnie wielokrotnie naciskaj ALT + PRINT SCREEN + E. Spowoduje to wymuszenie aktualizacji oprogramowania układowego (chyba). Po wielokrotnym wykonaniu urządzenie poinformowało MNIE, że wykonuje aktualizację oprogramowania układowego (ale nie było podłączonego USB z aktualizacją). Innej osobie na innym forum, której urządzenie zostało zablokowane, powiedziano (po kilku naciśnięciach), że wystąpił problem z jej oprogramowaniem układowym i należy przywrócić poprzednią wersję. Za każdym razem, gdy naciskasz kombinację, dotyk przestaje reagować, po kilku sekundach uruchamia się ponownie. Jeśli naciśniesz kombinację PRZED uruchomieniem, zobaczysz dziwne linie na ekranie. Uruchomi się ponownie. Jeśli będziesz to robić dalej, w końcu powie Ci, że jest to aktualizacja oprogramowania układowego lub, w drugim przypadku, powie Ci, czy możesz przywrócić poprzednią wersję oprogramowania. CTRL + ALT + DEL uruchomi ponownie urządzenie (Testowane na Hyundai Ioniq hybrid wczesny 2019 EU i Hyundai ioniq EV 2019. EU)

Inny gość na tym forum "Koln Bonner" dodał tę informację w Niemczech: Może to być ważne dla tych, którzy nie mogą sprawić, by wspomniane przeze mnie polecenia klawiszy działały.
-------------------------------------------------------------------

Jeśli powyższe skróty klawiaturowe nie działają:

Z Linuksa wiem, że jeśli nic się nie dzieje: przytrzymaj ALT + PRINT, a następnie powoli wpisz REISUB (co 2 sekundy jedna litera).

Spowoduje to wykonanie następujących poleceń jeden po drugim: "unraw" (przejmij kontrolę nad klawiaturą), "terminate" (wyślij polecenie do wszystkich programów, aby się zakończyły), "kill" (zakończ wszystkie programy), "sync" (zapisz dane z pamięci podręcznej na dysk twardy), "unmount" (zamontuj wszystkie systemy plików tylko do odczytu) i "reboot" (natychmiast uruchom ponownie).

Ponieważ jest to zaimplementowane na niskim poziomie w jądrze Linuksa, które jest również używane przez Androida, zakładam, że jest to możliwe.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Przetłumaczone przez Google:

Jeśli powyższe skróty klawiaturowe nie działają: Z Linuksa wiem, że jeśli nic się nie dzieje: przytrzymaj ALT + PRINT, a następnie powoli wpisz REISUB (co 2 sekundy jedna litera). Spowoduje to wykonanie następujących poleceń jeden po drugim: "unraw" (przejmij kontrolę nad klawiaturą), "terminate" (wyślij polecenie do wszystkich programów, aby się zakończyły), "kill" (zakończ wszystkie programy), "sync" (zapisz dane z pamięci podręcznej na dysk twardy), "unmount" (zamontuj wszystkie systemy plików tylko do odczytu) i "reboot" (natychmiast uruchom ponownie). Ponieważ jest to zaimplementowane na niskim poziomie w jądrze Linuksa, które jest również używane przez Androida, zakładam, że jest to możliwe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W każdym razie, mam nadzieję, że wam, którzy macie zablokowaną jednostkę centralną, uda się ją ponownie uruchomić. Kolejna wskazówka jest taka, ŻE MOŻE miałem szczęście, że udało mi się to uruchomić, sztuczka polega czasami na czekaniu.
Kiedy pojawia się ekran zakłóceń, myślę, że coś robi w tle, czego nie widać. Może odliczanie do przywrócenia poprzedniej wersji. Spróbuj i zostaw to tam na 1 minutę lub coś w tym stylu. Następnie CTRL + ALT + DEL. To było kilka miesięcy temu dla mnie, więc nie pamiętam dokładnie. Ale myślę, że menu z "przywróć poprzednią wersję Tak - NIE" było ledwo widoczne na zakłóconym ekranie.

Powodzenia!