Ioniq 5 vs Volkswagen ID.4 vs Ford Mustang Mach-E | Auto Express
Can the Ioniq 5 provide substance to match its style? We test it against the Volkswagen ID.4 and Ford Mustang Mach-E to find out
Zobacz szczegóły w tym poście.![]()
Ioniq 5 vs Volkswagen ID.4 vs Ford Mustang Mach-E | Auto Express
Can the Ioniq 5 provide substance to match its style? We test it against the Volkswagen ID.4 and Ford Mustang Mach-E to find outwww.autoexpress.co.uk
IONIQ 5 zajmuje 1. miejsce.
Kiedy mówisz o jakości wykonania, to w zasadzie postrzegana jakość wykonania tworzyw sztucznych i wykończeń we wnętrzu.Mustang to świetny samochód, ale nie ma dobrego komfortu, a jakość wykonania jest średnia. Z grupy VW najlepiej wykończonym EV jest Skoda Enyaq (brawa dla Czechów). ID4 i ID3 nie mają tak dobrej jakości materiałów, co jest naprawdę nietypowe dla VW, ale jest faktem. Największym problemem samochodów elektrycznych z grupy VW, niewymienionym w tym teście, jest ciągłe występowanie błędów oprogramowania. To naprawdę dramatyczne. Aktualizacja często powoduje awarie komputerów. Pozytywne jest to, że od teraz mogą aktualizować bezprzewodowo (OTA). Mam tylko nadzieję, że nie spowoduje to awarii komputerów, gdy samochód będzie w domu. Kolejny EV Ford będzie oparty na platformach grupy VW. [emoji29]
Chodzi o to, że zarówno Ford, jak i VW mają duże doświadczenie, ale to ich pierwszy samochód elektryczny.
To nie dotyczy grupy Hyundai.
IMO Munro ma w sobie coś z marudnego, starego zrzędy i uwielbia opowiadać o własnej wspaniałości, ale moje zdanie na temat Mach E jest mniej więcej takie, jakiego spodziewałbym się po Fordzie. Rzeczywiste elementy konstrukcyjne wydają się dobrze zaprojektowane, ale integracja układu napędowego i elektroniki EV krzyczy, że zasadniczo złożyli to razem. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych głównych konkurentów (VW, Hyundai/Kia, Nissan itp.) Ford tak naprawdę nie zadał sobie trudu opracowania dedykowanej platformy EV, po prostu złożył samochód (i brak naprawdę przemyślanego układu napędowego EV pokazuje)Nie mogę się doczekać, aż Sandi Munro dokona porównania Ioniq 5, kiedy będą mieli możliwość zdobycia jednego i dokładnego rozebrania go. Byłbym bardzo zainteresowany zobaczeniem tego przed zakupem, jeśli to możliwe. Poniższy film to świetne porównanie, jeśli Mach E jest drugim najlepszym w porównaniu z tym, co jest obecnie dostępne lub co mieli okazję przeanalizować
W porządku, ale nie jest to szczególnie wyrafinowana ani elastyczna platforma i w przeciwieństwie do większości innych została zaprojektowana specjalnie dla małych pojazdów (w zasadzie subkompaktowy Bolt). Teoretycznie nadchodząca technologia BEV3 i Ultium powinna być bardziej imponująca, ale zobaczymy, jak to się potoczy.GM ma dedykowaną platformę EV BEV2 w produkcji od czasu przed Teslą Model 3.
Zrobiłem to samo w używanym Leafie, którego kupiłem kilka miesięcy temu, po kilku latach jazdy Modelem 3....zarówno w Mustangu Mach-E, jak i ID4, włączyłem wycieraczki, próbując zmienić biegi (w tej chwili jeżdżę modelem 3)
Nic dziwnego, że wciąż robią z tego bałagan.Jak niewiele oprogramowania jest opracowywane przez producentów samochodów, ilustrują komentarze Herberta Diessa, ówczesnego dyrektora generalnego Volkswagen Group, a obecnie jego prezesa, z 2020 roku, kiedy przyznał, że „prawie żadna linia kodu oprogramowania nie pochodzi od nas”. VW szacuje, że tylko 10% oprogramowania w jego pojazdach jest opracowywane wewnętrznie. Pozostałe 90% jest dostarczane przez dziesiątki dostawców, a w niektórych OEM liczba ta podobno sięga ponad 50.
Munro tak naprawdę nie wydaje się rozumieć technologii, o której mówi, jest po prostu fanem Tesli i zrzędliwym starcem, który lubi mówić o własnych rzekomych osiągnięciach. Jego obsesja na punkcie klipsów zamiast elementów złącznych mechanicznych jest również nieco humorystyczna (na przykład w jednym ze swoich pierwszych filmów z Mach E faktycznie niszczy kilka klipsów, które utrzymują wykładzinę frunku na miejscu, próbując ją usunąć. Klipsy są proste, ale są notorycznie zawodne). Jego wściekłość, gdy nie mógł wymyślić, jak uruchomić mapę na ID.4, świadczy o jego zrzędliwości.Uwielbiam filmy z rozbiórkami Munro, ale jego brak wiedzy na temat samochodów innych niż Tesla jest problemem. Kiedy robił test drogowy ID4 i próbował go naładować, zapytał go o telefon, który był połączony z darmowym ładowaniem. Nie miał pojęcia, co się dzieje. Zamiast tego po prostu skrytykował samochód, ponieważ nie robił tego, czego chciał.
Powodzenia w znalezieniu dzisiaj samochodu elektrycznego, który to zrobi i który rzeczywiście będziesz chciał posiadaćTeż nie chciałbym używać systemu informacyjno-rozrywkowego Tesli. Nie chcę robić wszystkiego za pomocą ekranu dotykowego, kropka. Uważam, że fizyczne pokrętło do zmiany temperatury klimatyzacji jest bezpieczniejsze podczas jazdy.
Powinno brzmieć: Hyundai odczuje skutki z powodu wycofania baterii LG Chem. Nie ma takiego problemu z Kia.Niezawodność...
Według JD POWER, KIA (Hyundai Group) #1 w niezawodności przed Toyotą. Tesla na dole. Niemieccy producenci samochodów w środku stawki (Mercedes, Audi)...
Wyniki wyszukiwania grafiki Google dla https://automacha.com/wp-content/uploads/2021/02/2021010a.jpg
Kia odczuje skutki z powodu wycofania baterii LG Chem.
tesla ma jedne z najlepszych w branży, jeśli nie najlepsze, sterowanie głosowe. Jest to naprawdę przydatne, szczególnie w przypadku nawigacji, dzwonienia lub ustawiania muzyki. Miejmy nadzieję, że ioniq 5 ma coś zbliżonego do tak dobrego. Ten w mojej toyocie to absolutny śmieć, z wyjątkiem dzwonienia.Jeśli chodzi o fizyczne przyciski w porównaniu do przycisków na ekranie, wolę fizyczne przyciski. Ale teraz używam poleceń głosowych w moim Chryslerze i uwielbiam to, jeszcze mniej rozpraszające. To także sposób, w jaki większość właścicieli Tesli ustawia temperaturę, włącza wycieraczki itp. Miejmy nadzieję, że Hyundai będzie dobry w rozpoznawaniu głosu (VR). Przynajmniej VR można zaktualizować za pomocą OTA.
Myślę, że źle mnie rozumiesz, uważam, że selektor biegów w I5 jest bardzo wygodny. Wolę sposób Tesli, ponieważ jest (prawie) na drodze prawej ręki, ale to tylko drobiazg, można się przyzwyczaić do obu sposobów. Mój problem polegał na tym, że Tesla całkowicie usunęła dźwignię w nowym S i prawdopodobnie w następnej generacji Y i 3. Uważam jednak, że Hyundai i VW powinny mieć elektryczną regulację kierownicy. I powinno być możliwe zapisywanie pozycji siedzeń podczas jazdy. W każdym razie wtedy dokonuje się małych regulacji.Myślę, że musieli przenieść selektor biegów na kierownicę, aby umożliwić przesuwanie centralnej wyspy do tyłu. A to drugie jest bardzo fajne w mojej opinii. Wcale mi nie przeszkadza, że dźwignia zmiany biegów znajduje się na kierownicy.
Myślałem, że temperaturę w kabinie i na siedzeniach można kontrolować za pomocą poleceń głosowych. Czy możesz to przetestować?Zgadza się. Ustawilem temperaturę na auto, w tym wentylację i ogrzewanie siedzeń. Więc kiedy moja druga połowa jechała, jej siedzenie zaczęło się nagrzewać, co rzadko jest potrzebne latem. Miała problem z wyłączeniem tego. Nie sądzę, żeby trzeba było studiować instrukcję obsługi dla podstawowych funkcji takich jak ta. Mam nadzieję, że sprawią, że interfejs dotykowy będzie bardziej intuicyjny. Mogę z tym żyć. Jak już wiesz jak, to nie problem.
Samochody Google AAOS (na razie tylko Polestar 2, Volvo XC40 EV) są co najmniej tak samo dobre w rozpoznawaniu głosu jak samochody Tesla.Rozpoznawanie głosu w Teslach również nie jest niezawodne (czego oczekiwałbym, że będzie absolutnie najlepsze): Rozpoznawanie głosu
Myślę, że powinno rozumieć podstawowe polecenia. W tej chwili w ogóle nie działa. Ale mogę żyć z angielskim, podobnie jak reszta rodziny. Jest jednak wybredny również w przypadku twoich słów w języku angielskim. Musisz je starannie dobierać.Byłbym zaskoczony, gdyby wszystkie języki były równie dobrze obsługiwane przez rozpoznawanie głosu.