Hyundai IONIQ Forum banner
21 - 40 of 53 Posts
Discussion starter · #22 ·
Czy ktoś może potwierdzić, że EVSE takie jak to będzie działać nawet z amerykańską specyfikacją V2L? Czy jest możliwe, że żaden z V2L nie jest uziemiony w taki sposób, aby umożliwić tego rodzaju użycie?
Hyundai twierdzi, że można ładować inny samochód elektryczny. W jakiś sposób Tesla jest sceptyczna.

Czy ktoś może potwierdzić, że EVSE takie jak to będzie działać nawet z V2L w specyfikacji US? Czy jest możliwe, że żaden z V2L nie jest uziemiony w taki sposób, aby umożliwić tego rodzaju użytkowanie?
Potwierdziłem na moim kanadyjskim Ioniq 5 ultimate, że kanadyjski V2L jest prawidłowo uziemiony. tzn. gniazdo uziemienia i gniazdo neutralne są połączone. Pomyśl o Ioniq 5/V2L jako o przenośnym "generatorze". Większość przenośnych generatorów ma połączony przewód neutralny i uziemienie. Podłączyłem również moją EVSE do V2L i nie było żadnych błędów

Czy wiesz, czy adapter ma w ogóle metalowe wkładki do uziemienia?
Na adapterze są 2 możliwości uziemienia:
  • „otwór” (niebieski) > ale bez pinu na V2L
  • „wycięcia” u góry i u dołu > powinny łączyć się z metalowymi „rzeczami” na V2L (czerwony)
Czasami te wycięcia służą tylko do dopasowania wtyczki i brakuje metalowych wkładek do uziemienia.

Image

Na twoim zdjęciu zdecydowanie wygląda na zielone, przynajmniej na moim iPadzie.
Z pewnością wygląda na zielone, musiałem spojrzeć wstecz, ale myślę, że to tylko reprezentacja ich samochodu na ekranie informacyjno-rozrywkowym w samochodzie :)

Potwierdziłem w moim kanadyjskim Ioniq 5 ultimate, że kanadyjski V2L jest prawidłowo uziemiony. tzn. gniazdo uziemiające i gniazdo neutralne są połączone. Pomyśl o Ioniq 5/V2L jako o przenośnym "generatorze". Większość przenośnych generatorów ma połączony przewód neutralny i uziemienie. Podłączyłem również moją ładowarkę EVSE do V2L i nie było żadnych błędów
Czy "RZECZYWIŚCIE" zmierzyłeś ciągłość między zaciskami neutralnymi i uziemiającymi (N i PE, jak pokazano poniżej) w swoim kanadyjskim adapterze V2L? O ile wiem, 120VAC w USA i Kanadzie są takie same. Przewód neutralny NIE powinien być połączony z uziemieniem. Uziemienie to uziemienie dla budynków mieszkalnych i komercyjnych oraz uziemienie podwozia dla pojazdów.

Image

Czy wiesz, czy adapter ma w ogóle metalowe wkładki do uziemienia?
Na adapterze są 2 możliwości uziemienia:
  • otwór (niebieski) > ale bez pinu na V2L
  • wycięcia u góry i na dole > powinny łączyć się z metalowymi 'rzeczami' na V2L (czerwony)
Czasami te wycięcia służą tylko do dopasowania wtyczki i brakuje metalowych wkładek do uziemienia.

View attachment 43461

Z pewnością wygląda na zielony, musiałem spojrzeć wstecz, ale myślę, że to tylko reprezentacja ich samochodu na ekranie informacyjno-rozrywkowym w samochodzie :)
Mam również koreański adapter V2L, który był dostarczany z tym samym adapterem Korea/US. Otwór w kolorze niebieskim na twoim schemacie ma połączenie z dwoma zewnętrznymi stykami, które pasują do dwóch miedzianych styków sprężynowych na adapterze V2L. Jednak kiedy testowałem ciągłość między zaciskiem PE adaptera V2L a miedzianymi stykami sprężynowymi, były one otwarte. Myślę, że to powoduje problem z otwartym uziemieniem. Podłączyłem ładowarkę do wiertarki akumulatorowej do mojego adaptera V2L i działała dobrze, ale kiedy podłączyłem tester AC podobny do tego w powyższych postach, otrzymałem Open Ground.

Image

Mam również koreański adapter V2L, który był dostarczany z tym samym adapterem Korea/US. Otwór w kolorze niebieskim na twoim schemacie ma połączenie z dwoma zewnętrznymi stykami, które pasują do dwóch miedzianych styków sprężynowych na adapterze V2L. Jednak kiedy przetestowałem ciągłość między zaciskiem PE adaptera V2L a miedzianymi stykami sprężynowymi, były one otwarte. Myślę, że to powoduje problem z otwartym uziemieniem. Podłączyłem ładowarkę do akumulatora wkrętarki bezprzewodowej do mojego adaptera V2L i działała dobrze, ale kiedy podłączyłem tester AC podobny do tego w powyższych postach, otrzymałem Open Ground.
Jak myślisz, jakie to ma znaczenie dla laika w zakresie sposobów, w jakie powinien używać lub nie używać koreańskiego V2L z północnoamerykańską specyfikacją I5?

Jednak, kiedy testowałem ciągłość między zaciskiem PE adaptera V2L a miedzianymi stykami sprężynowymi, były one otwarte. Myślę, że to powoduje problem z otwartym uziemieniem.
Powiedziałbym również, że przynajmniej uziemienie po obu stronach V2L powinno być połączone (albo ze sprężynami miedzianymi, albo z jednym z otworów na środku) ... jeśli nie, to coś jest nie tak?

Głupie pytanie, ale jak uziemienie wchodzące do samochodu może być "uziemione"? (O ile nie uziemisz podwozia za pomocą zacisku)
Czy uziemienie nie jest "dostarczane" przez ładowarkę, więc samochód jest "uziemiony" za pośrednictwem ładowarki?
Może Tesla sprawdza, czy rzeczywiste uziemienie jest zamknięte (podobnie jak tester AC)?

W przypadku testera AC problemem może być również brak połączenia z uziemieniem w środkowych otworach V2L i podłączone są tylko sprężyny miedziane (co w twoim przypadku również wydaje się nie mieć miejsca)?

Czy "RZECZYWIŚCIE" mierzyłeś ciągłość między zaciskami neutralnym i uziemiającym (N i PE, jak pokazano poniżej) w swoim kanadyjskim adapterze V2L? O ile wiem, 120VAC w USA i Kanadzie są takie same. Neutralny NIE powinien być połączony z uziemieniem. Uziemienie to uziemienie dla budynków mieszkalnych i komercyjnych oraz uziemienie podwozia dla pojazdów.

View attachment 43478
Zmierzyłem ciągłość między przewodem neutralnym a uziemieniem na gnieździe Nema 5-15 V2L. Nie sądzę, żebyś miał rację co do tego, że przewód neutralny nie jest połączony z uziemieniem w samochodzie, jeśli energia jest generowana przez samochód. Pomyśl o V2L jako o przenośnym generatorze. W przypadku przenośnego generatora przewód neutralny i uziemienie są połączone.

aktualizacja: Zmierzono również między PE i N V2L i również jest połączone.

Image

Łączenie przewodu neutralnego
Generatory używane na placach budowy zasilające sprzęt podłączony za pomocą kabla i wtyczki (narzędzia, oświetlenie itp.) są uważane w National Electrical Code za „oddzielnie wyprowadzony system” i dlatego przewód neutralny musi być połączony z ramą generatora.

Discussion starter · #31 ·
Hej wszystkim. Nie było mnie w mieście kilka dni. Widzę teraz to „zielone” zamieszanie! Odnosisz się do ekranu dotykowego w Tesli. Moja żona zaktualizowała awatar samochodu na ładny turkusowy zielony, ale jej jest w rzeczywistości szary.

Jeśli chodzi o problem z ładowaniem, kupiłem jeszcze dwa adaptery i wszystkie mają ten sam problem według Tesli: niewystarczające uziemienie. Wszystkie mają metal na górze i na dole i stykają się z pinami w gnieździe V2L. Myślę teraz, żeby wszystko zwrócić i kupić V2L US spec od Hyundaia. Myślałem, że widziałem cenę 550 $, ale teraz cytują mi 230 $. Wtedy żadnych adapterów. Tesla nadal może się temu sprzeciwiać. Przynajmniej będę miał V2L do przyszłego użytku.
Image

Image

Hej chłopaki. Nie było mnie w mieście kilka dni. Widzę teraz to "zielone" zamieszanie! Odnosisz się do ekranu dotykowego w Tesli. Moja żona zaktualizowała awatar samochodu na ładny turkusowy zielony, ale jej jest tak naprawdę szary.

Jeśli chodzi o problem z ładowaniem, kupiłem jeszcze dwa adaptery i wszystkie mają ten sam problem, według Tesli: niewystarczające uziemienie. Wszystkie mają metal na górze i na dole i stykają się z pinami w gnieździe V2L. Moim zdaniem teraz jest zwrócić wszystko i kupić US spec V2L od Hyundaia. Myślałem, że widziałem cenę 550 $, ale teraz cytują mi 230 $. Wtedy żadnych adapterów. Tesla nadal może się temu sprzeciwiać. Przynajmniej będę miał V2L do przyszłego użytku. View attachment 43543
View attachment 43542
Pat_in_LA już potwierdził, że problemem jest koreański V2L. Uziemienie (PE) i górne styki nie są połączone, a także neutralny i uziemienie nie są połączone. Zgodziłbym się z tobą, sprzedaj wszystko i kup US V2L. Potwierdziłem na moim (kanadyjskim V2L), że neutralny i uziemienie są połączone.

Hej wszystkim. Nie było mnie w mieście kilka dni. Widzę teraz to "zielone" zamieszanie! Odnosicie się do ekranu dotykowego w Tesli. Moja żona zaktualizowała awatar samochodu na ładny turkusowy zielony, ale jej jest w rzeczywistości szary.

Jeśli chodzi o problem z ładowaniem, kupiłem jeszcze dwa adaptery i wszystkie mają ten sam problem według Tesli: niewystarczające uziemienie. Wszystkie mają metal na górze i na dole i stykają się z pinami w gnieździe V2L. Moim pomysłem jest teraz zwrócenie wszystkiego i kupienie US spec V2L od Hyundaia. Myślałem, że widziałem cenę 550 $, ale teraz cytują mi 230 $. Wtedy żadnych adapterów. Tesla nadal może się temu sprzeciwiać. Przynajmniej będę miał V2L do przyszłego użytku. View attachment 43543
View attachment 43542
Kto cytuje 230 $ za adapter US V2L? Zamówię jeden natychmiast.

OK, nie jestem najbardziej biegły w obsłudze multimetru i nie jest to słyszalne. Ale nie mam żadnego odczytu między uziemieniem a przewodem neutralnym w porównaniu do przewodzących przedmiotów, które wypróbowałem. Mam również te inne przydatne narzędzia, które wydają się wskazywać, że otrzymuję 120 V, gdy urządzenie jest włączone, a druga wtyczka wskazuje na brak uziemienia, co rozumiem jako brak zwarcia między przewodem neutralnym a uziemieniem. Czy to ma sens? Więc adapter jest piętą Achillesa?

View attachment 43424
Musisz to sprawdzić po podłączeniu do adaptera V2L. Ponieważ adapter, który masz, to Schuko, nie jest kierunkowy, więc można go podłączyć na dwa sposoby do gniazda Schuko. A jeśli adapter ma zwarcie między przewodem neutralnym a uziemieniem, podłączenie go w drugi sposób powoduje zwarcie do uziemienia. Tutaj, gdzie mamy wyłącznik różnicowoprądowy na wszystkich nowych bezpiecznikach elektrycznych, zadziałałby nawet po podłączeniu przewodu neutralnego do przewodu neutralnego.

Naładowałem naszego Modelu 3 z naszego Ioniq 5 za pomocą dostarczonego Hyundai EVSE bez problemu. Problem dotyczy złącza Tesla Universal Mobile Connector, które również u mnie nie ładuje. Jeśli jesteś w USA, powinieneś móc użyć adaptera J1772 do Tesli i Hyundai EVSE razem i myślę, że to zadziała dobrze.

Discussion starter · #38 ·
Naładowałem naszego Modelu 3 z Twojego Ioniq 5 za pomocą dostarczonej ładowarki Hyundai EVSE bez problemu. Problem dotyczy uniwersalnego mobilnego złącza Tesli, które również u mnie nie ładuje. Jeśli jesteś w USA, powinieneś móc użyć adaptera J1772 do Tesli i ładowarki Hyundai EVSE razem i myślę, że będzie działać dobrze.
Wow, nigdy nie brałem pod uwagę kabla podróżnego Tesli jako winowajcy! Przetestuję to, jak tylko nowy V2L dotrze z Hyundaia. Kupiłem adapter Lectron J1772 do Tesli. Jeśli to zadziała, jestem ci winien wielką uścisk, LOL!!

Potwierdzone, właśnie zamówiłem V2L u dealera. 230 $. Może tylko kilka dni, ewentualnie do tygodnia na powiadomienie o opóźnieniu. Niezle.
Więc to jest numer części - GIH68-AK0A0
Właśnie zapłaciłem 260 $ u lokalnego dealera. Prawdopodobnie mógłbym znaleźć to taniej online, gdybym wiedział, że to rzeczywisty numer części. Dużo taniej niż to, co widziałem online. Będę miał to za dwa dni.

Adapter jest uziemiony przez dwa bolce u góry i u dołu, które stykają się z płytką w adapterze.
Drugi plakat ma prawdopodobnie rację, że Tesla nie może potwierdzić prawdziwego uziemienia, ponieważ samochód go nie ma. Uziemienie do neutralnego może działać, ale szczególnie inteligentny EVSE może nadal narzekać.
Tak jest, chociaż wygląda na to, że wszyscy to posortowaliście.

Kiepsko. Pomijając etykę, mieliśmy nadzieję skorzystać z naszego bezpłatnego ładowania i przekazać część tego do naszej Tesli.
To wydaje się być zły pomysł, nawet pomijając etykę, w oparciu o wydajność i jak długo to zajmie. Jeśli chcesz naładować Teslę 10-80, patrzysz na wydajność poniżej 50% i 50+ godzin siedzenia i czekania, aż się to stanie. Byłbyś ograniczony przez 1) maksymalną moc ładowania 1300 W do Tesli 2) ~300 W spalone w Tesli tylko po to, aby utrzymać komputery włączone 3) RÓWNIEŻ 2-300 W spalone w Ioniq 5, ten sam problem. Więc prawdopodobnie musiałbyś DCFC I5 3 razy, aby napełnić Teslę raz, a spędzisz 50 lub 60 godzin na podłączaniu.

Czy ktoś może potwierdzić, że EVSE takie jak ten będzie działać nawet z US spec V2L? Czy jest możliwe, że żaden z V2L nie jest uziemiony w taki sposób, aby umożliwić tego rodzaju użycie?
Mogę. US-spec V2L ma prawidłowo połączony GND+Neutral, jak widać na ostatnim zdjęciu tutaj (żółto-zielony przewód uziemiający łączy się z niebieskim przewodem neutralnym) Inside the Hyundai/Kia V2L Connector Trzeba przyznać, że nie wchodziłem w szczegóły ani nie dostarczyłem pełnego schematu.

Czy "RZECZYWIŚCIE" zmierzyłeś ciągłość między zaciskami neutralnymi i uziemiającymi (N i PE, jak pokazano poniżej) w swoim kanadyjskim adapterze V2L? O ile wiem, 120VAC w USA i Kanadzie są takie same. Neutralny NIE powinien być połączony z uziemieniem. Uziemienie to uziemienie dla budynków mieszkalnych i komercyjnych oraz uziemienie podwozia dla pojazdów.
Zostało to zauważone, ale to błędne. Neutralny i uziemienie powinny być połączone w dokładnie jednym punkcie: źródle zasilania do domu. To jest przy głównym serwisie w instalacji domowej i nigdzie indziej, aby upewnić się, że TYLKO prąd zwarciowy jest na przewodzie uziemiającym. W scenariuszu generatora, którym to jest, musi się to zdarzyć w inwerterze, dlatego adapter USA V2L jest w ten sposób okablowany.

Głupie pytanie, ale jak uziemienie wchodzące do samochodu może być "uziemione"? (O ile nie uziemisz podwozia zaciskiem)
Niegłupie pytanie i dosłownie myli każdego, kto nie jest inżynierem elektrykiem lub elektrykiem. "Uziemienie" niekoniecznie oznacza dosłowne uziemienie, chociaż zwykle tak jest i nie ma nic magicznego w ziemi, poza tym, że jest w miarę dobrym przewodnikiem i z konwencji każdy system dystrybucji prądu zmiennego używa go w pewnym charakterze.

Celem przewodu uziemiającego jest przenoszenie prądu zwarciowego, gdy upuścisz swój metalowy toster, zawartość się zepsuje, a gorący przewód zetknie się z metalową obudową. Wymyślony przykład, ale to jest sedno sprawy. Powinien być bezpieczny w dotyku i wystarczająco wytrzymały, aby wyzwolić wyłącznik, jeśli gorący przewód spowoduje zwarcie.

Wow, nigdy nie brałem pod uwagę przewodu podróżnego Tesli jako winowajcy! Przetestuję to, jak tylko nowy V2L dotrze z Hyundaia. Kupiłem adapter Lectron J1772 do Tesli. Jeśli to zadziała, jestem ci winien wielką uścisk, LOL!!
Wada nie dotyczy przewodu Tesli - przewód Tesli jest po prostu BARDZO solidnie zaprojektowany z doskonałymi względami bezpieczeństwa i nie będzie działał w warunkach wykrywalnie niebezpiecznych.

TL;DR: chcesz jeden z nich: wtyczkę łączącą uziemienie i neutralny. Rozwiąże to Twój problem i w tej aplikacji jest to całkowicie bezpieczne:

Problem polega na tym, że uziemienie musi być gdzieś połączone z neutralnym, w przeciwnym razie uziemienie jest otwarte i to jest usterka, którą wykrywa przewód Tesli.
W wtyczkach USA NEMA 5-15 przewodniki przewodzące prąd są spolaryzowane: jeden przewodzi gorącą fazę 120VAC, a jeden przewodzi przewód neutralny, zdefiniowany przez połączenie go z uziemieniem systemu z powrotem przy głównym serwisie, ze względów bezpieczeństwa wymienionych powyżej. Jedyne, na czym zależy Tesla UMC, to to, że prąd może płynąć między przewodem neutralnym a uziemieniem, co oznacza, że ścieżka powrotna uziemienia jest ważna w przypadku wystąpienia usterki.
Z informacji tutaj zakładam, że koreańskie instalacje elektryczne nie mają pojęcia o polaryzacji wtyczki, a zatem koreański adapter V2L nie łączy żadnego z pinów z pinem uziemiającym, tak jak robią to adaptery północnoamerykańskie, stąd potrzeba wykonania jednej z tych wtyczek oszustów, jak w filmie powyżej.

21 - 40 of 53 Posts