Hyundai IONIQ Forum banner
21 - 40 of 48 Posts
Co sprawia, że Niemcy są tak wyjątkowe w tej kwestii?
Każdy musi być w czymś wyjątkowy, na przykład Londyn, Wielka Brytania, wydaje się być wyjątkowy w kwestii kradzieży z użyciem urządzenia typu Gameboy. :D

Korzystając z tłumacza Google na link podany przez @Coastal otrzymujemy, który szczegółowo wspomina o ICCU:

Które pojazdy są bardziej niezawodne, a które psują się częściej, samochody elektryczne czy silniki spalinowe? ADAC może odpowiedzieć na to pytanie bardziej szczegółowo niż wcześniej dzięki rozszerzonej bazie danych w statystykach awaryjności ADAC. W sumie ADAC odnotował ponad 3,6 miliona awarii "Żółtego Anioła" w 2024 roku, co stanowi dalszy wzrost w porównaniu do 2023 roku. Liczba awarii z udziałem samochodów elektrycznych wzrosła o 46 procent ze względu na rosnącą liczbę samochodów elektrycznych, choć nie w takim samym stopniu jak liczba pojazdów w eksploatacji (97 procent). Wraz z gwałtownym wzrostem liczby samochodów elektrycznych na drogach, dane w statystykach awaryjności ADAC ulegają poprawie: pokazują, że pojazdy elektryczne są mniej podatne na awarie niż silniki spalinowe w tym samym wieku. Wśród pojazdów w wieku od dwóch do czterech lat silniki spalinowe ulegają dwa i pół razy większej liczbie awarii niż samochody elektryczne. Wskaźnik awaryjności silników spalinowych wyniósł 9,4 awarii na 1000 pojazdów w roku awaryjnym 2024, w porównaniu do zaledwie 3,8 dla samochodów elektrycznych.

Aktualne statystyki awaryjności z 2025 roku analizują dane dotyczące awarii z łącznie 159 serii modeli i dostarczają szczegółowej oceny najbardziej niezawodnych i najbardziej podatnych na awarie modeli pojazdów wszystkich typów napędu. Kilka modeli Toyoty, które w przeszłości były uważane za stosunkowo niezawodne, okazało się szczególnie podatnych na awarie. Modelem o najwyższym wskaźniku awaryjności jest Toyota C-HR, po raz pierwszy zarejestrowana w 2020 roku, z 63,1 awariami na 1000 pojazdów. Jednak inne modele Toyoty również wypadają słabo pod względem niezawodności (Toyota RAV4, Yaris i Yaris Cross). Przyczyną były często problemy z akumulatorem rozruchowym. Toyota zareagowała już, wprowadzając nowe, mocniejsze akumulatory.

W aktualnej ocenie dwa silniki spalinowe MINI (0,3) i Audi A4 (0,4) wypadły najlepiej wśród dwuletnich pojazdów. Najlepszym samochodem elektrycznym był Tesla Model 3 (0,5). Łącznie dwanaście modeli miało wskaźnik awaryjności poniżej 1. Oprócz modeli Toyoty (Yaris Cross 40,0; Yaris 29,2; C-HR 16,4; RAV4 18,4), negatywnie wypadł również samochód elektryczny – wysoka podatność na awarie Hyundaia IONIQ 5 (22,4) wynika z problemów ze zintegrowaną jednostką sterującą ładowaniem (ICCU) i doprowadziła już do wycofania przez Federalny Urząd Transportu Samochodowego.

Podobnie jak w poprzednich latach, główną przyczyną awarii był uszkodzony akumulator rozruchowy. 44,9 procent wszystkich awarii w 2024 roku można było im przypisać. Dokonuje się rozróżnienia między typami napędu, silniki spalinowe wykazują najniższe wskaźniki awaryjności w odniesieniu do 12V
Bateria bardziej podatna na uszkodzenia. Podczas gdy odsetek awarii w pojazdach elektrycznych jest wyższy i wynosi 50,5% niż w silnikach spalinowych (44,6%), wskaźnik awaryjności dla pojazdów w wieku od dwóch do czterech lat jest o 2,3 awarii na 1000 wyższy dla silników spalinowych (4,0) niż dla pojazdów elektrycznych (1,7). Wynika to z ogólnie niższej podatności na awarie pojazdów elektrycznych, w połączeniu z mniejszą częstością występowania innych uszkodzeń komponentów.

Więcej informacji i szczegółów można znaleźć na stronie adac.de.
Link do adac.de jest ogólny, ale po kliknięciu i poszukiwaniu raportu, otrzymujemy stronę, która mówi, że strona jest niedostępna.

Nie uznałbym 12V za awarię, tak samo jak nie uznałbym braku paliwa za awarię. Materiał eksploatacyjny został... zużyty, czy to odpowiednio, czy nie
Brzmi to tak, jakby ADAC był jak AAA w USA (zakładam, że istnieje odpowiednik w Kanadzie). Robią tylko pomiary liczby wezwań i jak powiedzieli, 12V było przyczyną 44,9% wszystkich ich wezwań.

Aby uzyskać liczbę na 1000 pojazdów, zakładam, że mają bazę danych z liczbą każdego typu pojazdu na drogach w Niemczech (ale wiedza, jak to robią, jest naprawdę bardzo ważna dla ważności danych)

Myślę, że już to mówiłeś, zastanawiam się skąd pochodzą te informacje.
Jeśli spojrzysz na napięcia (za pomocą monitora baterii) podczas gdy ICCU ładuje 12V, to osiąga ono około 14,75V. To idealne miejsce do ładowania AGM. Zatopione PbAs chcą czegoś niższego i mogą zacząć wydzielać gazy przy około 14,6V.

Chociaż nie jest to dokumentacja od nikogo z zespołu projektowego w Hyundai, moim zdaniem jest to dość dobry dowód na to, że system ładowania ICCU został zaprojektowany dla AGM, a Hyundai próbował zaoszczędzić kilka groszy, umieszczając zatopione PbAs w swoich EV. Ponownie, moim zdaniem, system ładowania w tych pojazdach skraca żywotność zatopionych PbAs, pozwalając im zejść za nisko, a następnie przeładowując je.

AGM wydają się być z tego zadowolone. Czas pokaże.

Link do adac.de jest ogólny, ale kliknięcie i poszukiwanie raportu powoduje wyświetlenie strony z informacją, że strona jest niedostępna.
Najbardziej szczegółowy ogólny opis badania, jaki mogę znaleźć na stronie ADAC, znajduje się tutaj. Jeśli przewiniesz stronę na sam dół, zobaczysz dodatkowe linki, które mogą Cię zainteresować, w szczególności statystyki podziału (z których możesz pobrać roczne raporty PDF, ale niestety tylko w języku niemieckim AFAIK) i FAQ. Myślę, że w FAQ może być wyjaśnione, dlaczego I5 nie jest wymieniony w odpowiedniej tabeli Mittelklasse w pliku PDF (być może zbyt mała całkowita liczba rejestracji?).

Najbardziej szczegółowe informacje dotyczące I5, jakie mogę znaleźć na stronie, znajdują się tutaj. Niestety, ta strona klasyfikuje wszystkie awarie jako Elektronika pojazdu ogólnie lub Akumulator rozruchowy. Szczerze mówiąc, trudno mi sobie wyobrazić, że któryś z naszych lokalnych pracowników AAA patrząc na mojego martwego I5 przy drodze powie: „Tak, twój ICCU uległ awarii”. Być może pracownicy ADAC są lepiej poinformowani, ale prawdopodobnie nie w takim stopniu? Być może bardziej prawdopodobne jest, że ktoś inny w ADAC nadużywa w tym punkcie edytorskim. Myślę, że zależy to również od tego, co dokładnie rozumie się przez awarię. Jeśli I5 dosłownie zepsuje się podczas jazdy z przyczyn elektrycznych, prawdopodobieństwo jest prawdopodobnie bardzo wysokie, że to naprawdę ICCU. Jeśli OTOH samochód po prostu stoi martwy w twoim garażu z powodu jakiegoś problemu elektrycznego, może to być ICCU lub, co znacznie bardziej prawdopodobne, po prostu jakiś ogólny problem z 12 V (który nadal może być związany z ICCU).

Mimo wszystko, to niezbyt dobrze, że I5 znajduje się na szczycie jakiejkolwiek listy awarii o tej wielkości próby, z jakiegokolwiek powodu.

Jeśli I5 dosłownie zepsuje się podczas jazdy z powodów elektrycznych, prawdopodobieństwo jest bardzo wysokie, że to naprawdę ICCU.
Chociaż rozumiem, skąd pochodzisz, sugerowałbym, że to akumulator 12 V ostatecznie powoduje zatrzymanie. Jak mówisz, jest wysoce prawdopodobne, że problem z ICCU spowodował, że napięcie akumulatora stało się zbyt niskie, aby zadowolić systemy samochodu i się wyłączył. Mój problem polega na tym, że jest to najprawdopodobniej kulminacja kilku zdarzeń niskiego napięcia, które nigdy nie były na tyle niskie, aby spowodować wyłączenie, ale łącznie uszkodziły akumulator 12 V stopniowo przez kilka tygodni, aż w końcu się zepsuł. Jestem świadomy tego rodzaju narastającego problemu z innymi samochodami w ciągu 8 lat, kiedy jeździłem EV. Zalecono mi, aby uważnie obserwować stan akumulatora 12 V, aby taka rozwijająca się sytuacja stała się oczywista na długo przed tym, jak ostatecznie się podda. Zamontowałem BM2, a także kupiłem nowoczesną, inteligentną ładowarkę. Zdarzały się sytuacje, w których BM2 zgłaszał niższe napięcie niż idealne, a nocna sesja z inteligentną ładowarką sieciową przywracała je do optymalnego poziomu. Oznaczało to, że akumulator nigdy nie doszedł do punktu, w którym zostałby nieodwracalnie uszkodzony, a tym samym nigdy nie spowodował awarii na drodze. Przykład, w którym zadziałała konserwacja zapobiegawcza. Większość kierowców EV nie zwraca uwagi na akumulator 12 V, dopóki nie ulegnie awarii. Następnie montują zamiennik i kilka miesięcy później doświadczają drugiej awarii. W tym momencie dołączają do forum i dają upust. Nie mówię, że w ogóle nie doszło do awarii ICCU. Ale jestem prawie pewien, że gdyby byli bardziej świadomi trwającego problemu przed ostateczną awarią, nie zgłaszaliby awarii podczas jazdy autostradą. Pojawiły się sugestie, że poważnie uszkodzony akumulator 12 V mógł spowodować awarię ICCU, ponieważ działał co kilka minut, aby utrzymać przyzwoity ładunek, gdy sam akumulator nie był w stanie utrzymać ładunku. To wszystko jest częścią trwającej tajemnicy dotyczącej takich problemów z 12 V/ICCU. Ale mogę poinformować, że w ciągu 9 lat i trzech samochodów elektrycznych mój reżim działań zapobiegawczych i proaktywnych w celu utrzymania stanu akumulatora 12 V nie spowodował żadnych dalszych problemów, gdy zastosowałem się do tej rady po pierwszym problemie.

Wygląda na to, że nauczyłeś się dobrze radzić sobie ze słabością, na którą producent nie powinien był pozwolić, aby samochód trafił do produkcji. Większość ludzi, w tym ja, nie potrzebuje, nie jest przyzwyczajona ani nie oczekuje dodatkowych kłopotów. JMO
Wszyscy nie mamy innego wyjścia, jak radzić sobie z sukcesami i porażkami każdego producenta każdego produktu, który wszyscy kupujemy.

Zdają się być dwa wyniki, z których jeden jest niestety powszechnie amerykański: nauczyć się samodzielnie radzić sobie z problemami lub pozywać za wszystko. Większość z nas uczy się na błędach i znajduje własne obejścia. To właśnie znajdziesz na forach

Punkt uzupełniający: W wielkim schemacie rzeczy, nowoczesny EV (słowo kluczowe: MODERN) jest wciąż w powijakach. Wszyscy musimy zaakceptować pewien stopień ryzyka, który wiąże się z nową technologią, a EV nie są tu wyjątkiem. Jeśli ktoś oczekuje, że EV będzie idealny w tej chwili, to jesteś szalony! Samochody spalinowe mają ponad 100 lat i wciąż próbujemy je udoskonalić. Zarządzaj swoimi oczekiwaniami

Electric Viking sites badanie awarii samochodów elektrycznych na drogach w Niemczech, gdzie Tesla miała 1 awarię na drodze w porównaniu do 45 dla Ioniq 5. Samochody elektryczne niszczą samochody spalinowe pod względem niezawodności: Ale 1 popularny samochód elektryczny ciągle się psuje
Po kliknięciu w link do filmu "Electric Viking" znalazłem to, co jest aż nazbyt powszechne - clickbaitowe półprawdy i zniekształcenia. Mam wrażenie, że ten facet zdecydowanie ma jakiś program, ale nigdy tego nie wyjaśnia. I jeśli miałbym na to postawić, powiedziałbym, że to typ faceta mieszkającego w piwnicy swoich rodziców i który nigdy w życiu nie miał prawdziwej pracy ani randki. Ale hej, to internet i możemy powiedzieć prawie wszystko, nie musząc tego popierać faktami.

Discussion starter · #31 ·
Kwestia uzupełniająca: w wielkim schemacie rzeczy, nowoczesny EV (słowo klucz: NOWOCZESNY) jest wciąż w powijakach. Wszyscy musimy zaakceptować pewien stopień ryzyka, który wiąże się z nową technologią, a EV nie są tu wyjątkiem. Jeśli ktoś oczekuje, że EV będzie idealny w tej chwili, jesteś szalony! Samochody spalinowe mają ponad 100 lat i wciąż próbujemy je udoskonalić. Zarządzaj swoimi oczekiwaniami
Albo po prostu kup Teslę. Jeśli to jest nie do przyjęcia, nawet siostrzane maszyny Ioniq 5, EV6 GV60, mają znacznie lepsze wyniki niezawodności. Nawet z tymi dwoma jest cała masa samochodów odkupionych na mocy prawa cytrynowego, głównie z powodu niezdolności HKG do właściwego serwisowania i terminowego dostarczania części. Wydaje się to strasznym modelem biznesowym.
Po kliknięciu w link do filmu "Electric Viking" znalazłem to, co jest zbyt powszechne - clickbaitowe półprawdy i zniekształcenia. Mam wrażenie, że ten facet zdecydowanie ma jakiś program, ale nigdy go nie wyjaśnia. A jeśli miałbym postawić na to, powiedziałbym, że to ten typ, który mieszka w piwnicy swoich rodziców i nigdy w życiu nie miał prawdziwej pracy ani randki. Ale hej, to internet i możemy powiedzieć prawie wszystko, nie musząc tego popierać faktami.
Co konkretnie jest półprawdą i zniekształceniem? On nie mieszka w piwnicy swoich rodziców. Ma dwóch małych chłopców i żonę z terminalnym rakiem, więc tak, nie interesuje się randkami. Jest na tyle osobą z branży, że jest zapraszany na premiery i specjalne wydarzenia, więc ma pewien dostęp wykraczający poza to, co ma Joe 6 Pack. Oglądam wiele jego filmów. Chociaż, jak wielu odnoszących sukcesy blogerów internetowych, jest skłonny do sensacji, dostarcza przydatną ilość wiadomości i informacji z branży EV. Skłania się ku chińskiemu, ale stamtąd pochodzi większość wiadomości. Nie widzę sensu w atakowaniu posłańca, ponieważ możesz nie lubić wiadomości.

nawet siostrzane maszyny Ioniq 5, EV6 GV60, mają znacznie lepsze wyniki niezawodności
EV6 używa dokładnie tego samego ICCU co Ioniq 5 i zakładam, że Genesis również. Dotyczy to więc wszystkich samochodów eGMP.

Facet z Wikingów jest mniej więcej jak Scotty Kilmer, moim zdaniem.

owns 2025 Hyundai Ioniq 5 Limited RWD
Jeśli to jest niesmaczne, nawet siostrzane maszyny Ioniq 5, EV6 GV60, mają znacznie lepsze wyniki niezawodności.
Zastanawiam się, dlaczego EV6 i/lub GV60 mają lepsze wyniki? Opierają się na tej samej platformie i są zbudowane przez tę samą korporację.

FWIW, znam osobę z GV60, której akumulator 12 V uległ awarii wkrótce po zakupie samochodu. Zdarzyło się to podczas podróży i nie był z tego zadowolony.

Nie sądzę, żeby ktoś argumentował, że Hyundai nie ma problemu z akumulatorem 12V. Używają kiepskiego akumulatora 12V, co skutkuje kilkoma problemami, szczególnie w przypadku samochodów w wieku 2-4 lat, zwłaszcza w odniesieniu do statystyk użytych w filmie. Hyundai powinien to naprawić i używać lepszego akumulatora 12V. Plotka głosi, że używają AGM w niektórych ze swoich nowszych samochodów elektrycznych, to dobry początek. Mój dealer był bardzo proaktywny w kwestii chęci poznania stanu akumulatora 12V, to kolejny dobry początek. Film wspomina nawet, że Tesla miała ten sam problem z akumulatorem 12V w swoich starszych samochodach i od tego czasu go naprawiła, przechodząc na litowe akumulatory 12V. To proste rozwiązanie, człowiek zastanawia się, jak dobre byłyby wskaźniki niezawodności Hyundaia, gdyby używali lepszego akumulatora 12V, prawie na pewno byłyby wtedy na równi z resztą branży, czyli około 3/1000 pojazdów. Nie mam nic przeciwko odrobinie presji w mediach społecznościowych, aby pomóc Hyundaiowi zrobić to, co słuszne. To trochę BS, że Hyundai zmusza mnie do usunięcia kiepskiego akumulatora 12V z mojego fabrycznie nowego I5N za 70 000 $, i zastąpienia go AGM, ale na razie na tym stoimy.

Discussion starter · #37 ·
Ok, widzę dokładnie, w co zamieni się ta głupia p***ing match. Punkty postawione, wideo jest bezużyteczne, opinie zaczną przeradzać się w obelgi.

Moderatorzy powinni teraz zamknąć ten temat.
Nie używam osobistych obelg na forach, więc nie obawiaj się tego ze strony. Nic dobrego z tego nie wyniknie. Po prostu zaoferowałem pewną kontrę do twojego, moim zdaniem, błędnego postu. Bez urazy. Nie ma powodu, aby moderatorzy zamykali temat, który wydaje się interesować wielu tutaj.

Discussion starter · #38 ·
EV6 używa dokładnie tego samego ICCU co Ioniq 5 i zakładam, że Genesis również. Dotyczy to również wszystkich samochodów eGMP.

Facet z Wikingiem jest mniej więcej jak Scotty Kilmer, moim zdaniem.
Twoje pierwsze stwierdzenie jest poprawne. Zastanawiam się, dlaczego te samochody mają lepszą niezawodność? To mnie zastanawia.

Twoje pierwsze stwierdzenie jest poprawne. Zastanawiam się, dlaczego te samochody mają lepszą niezawodność? To mnie zastanawia.
O ile wiem, EV6 i Genesis nie są nawet uwzględnione w zestawie danych dostarczonym przez ADAC.de, nie jestem pewien, czy możemy powiedzieć, że mają lepsze lub gorsze wskaźniki niezawodności.

Facet gościa Wikinga jest mniej więcej jak Scotty Kilmer, moim zdaniem.
Uważam, że E.V. może być pomocny o tyle, o ile wydaje się codziennie przeszukiwać wiele międzynarodowych źródeł wiadomości w poszukiwaniu tematów do omówienia w swoich filmach. Jeśli widzę tytuł filmu na temat, który mnie interesuje, czasami oglądam go tylko na tyle długo, aby odkryć źródło, a następnie przechodzę bezpośrednio do tego ostatniego. Ponadto, koncentrując się na rynku australijskim, ma dobre pokrycie chińskich wydarzeń, które do mniej więcej ostatniego roku nie były dobrze relacjonowane na innych kanałach, które obserwuję. (Ostatnio wydaje się, że OoS Kyle praktycznie tam mieszka.)

21 - 40 of 48 Posts