Hyundai IONIQ Forum banner

Wymiana IBU (Integrated Body Control Unit)

887 views 7 replies 3 participants last post by  JerryHPE  
#1 ·
Mój Ioniq 5 Limited z 2025 roku przestał rozpoznawać oba breloki i cyfrowy kluczyk w moim iPhonie. Przyłożenie breloka do przycisku start również nie przyniosło efektu. W konsekwencji samochód nie chciał przejść do trybu gotowości/startu i w zasadzie został zablokowany.
Po odholowaniu do dealera stwierdzono, że wymaga wymiany IBU. Dealer informuje mnie, że IBU jest niedostępne (B/O) we wszystkich fabrycznych centrach dystrybucji i nie będzie dostępne przez 3 lub więcej tygodni.
Czy ktoś słyszał o tym problemie występującym na tyle często, aby spowodować niedobór i sytuację B/O?

#3 ·
Niestety, niedobory części są obecnie powszechne u wielu producentów samochodów, mam nadzieję, że otrzymają Państwo część na czas.
Powodem, dla którego zadaję to pytanie, jest chęć dowiedzenia się, czy istnieje znany powód niedoboru. IBU powinno być bardzo rzadką, ale krytyczną częścią zamienną. Fakt, że jest niedostępny we wszystkich 11 centrach dystrybucji, budzi obawy, że może istnieć większy problem. Szukam tylko odpowiedzi, które mogą nam wszystkim pomóc.

#4 ·
W półtora roku na tym forum, Twój post jest pierwszym, w którym słyszałem o tym konkretnym problemie. Jeśli to wskazuje na wskaźnik awaryjności, nie jest zaskakujące, że nie utrzymują ich w magazynie.

Większość producentów samochodów elektrycznych mocno naciska na sprzedaż wszystkiego, co mogą wyprodukować w tej chwili, w oczekiwaniu na utratę zachęt podatkowych. Oznaczałoby to, że wszystko, co produkują, trafia do nowych samochodów.

Kiedy uderzył COVID, wszyscy doświadczyli przestojów w produkcji i wszędzie były braki. Place z nowymi samochodami były puste lub wypełnione samochodami służbowymi i używanymi, aby wyglądało na to, że mają więcej do zaoferowania. Podejrzewam, że wiele firm odkryło pewne oszczędności kosztów, ograniczając zapasy części zamiennych i trzymało się tego. A może po prostu zwiększyli produkcję nowych samochodów, aby nadrobić chude lata. W każdym razie braki części zamiennych są bardziej powszechne, niż chcielibyśmy widzieć. Z pewnością nie ogranicza się to do Hyundaia, wielu właścicieli GM zgłasza te same braki części.

Nie krytykuję Cię za pytanie, ale dzielę się tym, że powszechnie wiadomo, że braki części są powszechne. Wątek ICCU omawia to w niezliczonych postach, gdzie ludzie czekają tygodnie lub miesiące na części zamienne ICCU. W Twoim przypadku rzadkość awarii tylko zwiększa szansę na zamówienie zwrotne.

#7 ·
Mój Ioniq 5 z 2024 roku zepsuł się 27 sierpnia. Właśnie dowiedziałem się od mechanika, że czekają na wymianę IBU i obecnie nie mają daty dostawy.
Jerry
Northants, UK
Przykro mi z powodu twojej straty, Jerry. W moim przypadku samochód nie rozpoznawał kluczyków, cyfrowych ani pilotów. Działał ponownie przez kilka godzin, a następnie uległ trwałej awarii. Nawiasem mówiąc, kluczyki nadal otwierały i zamykały drzwi, ale czujnik bliskości był wyłączony. Samochód musiał zostać odholowany. Dealer szybko zdiagnozował moduł IBU i stwierdził, że jest uszkodzony. Czekał u dealera ponad miesiąc.
Po 2 tygodniach zadzwoniłem do Hyundai Consumer Affairs (1-714-710-3942 w USA), gdzie przydzielono mi Concierge do mojej sprawy. Skontaktował się z dealerem i podał mi przewidywaną datę dostawy części. To był dobry początek, ponieważ mamy silne prawo dotyczące wadliwych samochodów w naszym stanie. Hyundai musi o tym wiedzieć, ponieważ mój kontakt zachowywał się jak terapeuta żałoby.
Koniec historii jest taki, że część przyszła zgodnie z oczekiwaniami i została wymieniona w ciągu jednego dnia bez dalszych problemów. Pamiętaj o tym: możesz nie być jedyną osobą czekającą na tę część i powinieneś dać znać Hyundaiowi, że chcesz otrzymać pierwszą dostawę, aby wrócić na drogę. Powodzenia.