Znalazłem ten trik od właściciela Sportage. Jeśli masz bezprzewodowy adapter AA lub Carplay, który sam się nie wyłącza, tak jak mój, musisz go albo odłączyć, albo założyć na nim przełącznik, aby nie łączył się i nie rozłączał przez wiele godzin w twoim domu. Ale jeśli kupisz kabel USB Y i blokadę zasilania USB, możesz sprawić, że będzie się automatycznie włączał i wyłączał wraz z samochodem. Umieść blokadę zasilania w porcie USB Ioniq, przepuści dane, ale nie zasilanie. Następnie podłącz drugą stronę do gniazda zapalniczki, włącza się tylko wtedy, gdy samochód jest włączony. Zatem adapter pobiera teraz zasilanie tylko z przełączanego gniazda zapalniczki, a nie z portu USB, więc włącza się/wyłącza wraz z samochodem. Próbowałem tego dzisiaj wieczorem i działało świetnie, włącza się wraz z samochodem i łączy się z bezprzewodowym AA, a następnie wyłącza się wraz z samochodem.
Adaptery kątowe są opcjonalne, zrobiłem to, aby kabel nie przeszkadzał. Możesz też rozebrać kabel USB Y i przeciąć przewód zasilający, zostawić przewody danych.

Amazon.com: CY USB 3.0 Female to Dual USB Male Extra Power Data Y Extension Cable for 2.5" Mobile Hard Disk Black Color : Electronics
Shop Amazon for CY USB 3.0 Female to Dual USB Male Extra Power Data Y Extension Cable for 2.5" Mobile Hard Disk Black Color and find millions of items, delivered faster than ever.
www.amazon.com
Adaptery kątowe są opcjonalne, zrobiłem to, aby kabel nie przeszkadzał. Możesz też rozebrać kabel USB Y i przeciąć przewód zasilający, zostawić przewody danych.