Hyundai IONIQ Forum banner

Szybkie ładowanie nie działa - Wolne ładowanie działa

4.3K views 21 replies 7 participants last post by  douglas9630  
#1 ·
Ładuję tylko wolno, więc oczywiście, kiedy wyruszyłem w długą podróż, po 2 godzinach poszedłem się naładować i odkryłem, że mój Ioniq z 2020 roku nie będzie się szybko ładował. Błąd był szybki, coś o "Sprawdź system elektryczny EV". Próbowałem wielokrotnie i wielokrotnie szybkich ładowań, to samo, tylko słyszę klik klik klik klik klik, a potem czerwone światło wtyczki gaśnie. Skończyło się na tym, że musiałem wziąć wynajem, ponieważ nie miałem czasu czekać na wolne ładowanie.

Zabrałem go do serwisu i mieli go przez większość dnia, ostatecznie oddali mi go, mówiąc, że będą potrzebować jeszcze jednego dnia, ponieważ nie mają wystarczająco dużo czasu na diagnozę. Myślę też, że ich główni specjaliści od EV też nie byli tego dnia. Powiedzieli mi, żebym zadzwonił w przyszłym tygodniu, aby ponownie zarezerwować :/ Powiedzieli również, że będą musieli sprawdzić, czy jest to objęte gwarancją. Powinno być, mój samochód ma 107 000 km i wierzę, że elektryka jest objęta do 160 000 km

W dokumentach zauważyłem, że zawarli kody błędów:

Image

Czy ktoś tu tego doświadczył? Jakikolwiek pomysł, co może być przyczyną?

Dzięki!!

#2 ·
To jest podobne do JEDYNEGO problemu, jaki miałem w ciągu 4 lat posiadania mojego Ioniqa 2019 28Kw. Przygotowywałem się do 200-milowej podróży i miałem niewytłumaczalne złe przeczucie. Rok wcześniej odbyłem tę samą podróż i wszystko działało dobrze. Musiałem ładować raz w każdą stronę i to działało dobrze. Ale ponieważ miałem to przeczucie, poszedłem do jednej z lokalnych farm ładowarek DC (12 stacji) i podłączyłem się. Kiedy ładowarka nie rozpoznała nawet mojego samochodu, spróbowałem WSZYSTKICH otwartych ładowarek (6) w tej lokalizacji. Żadna nie działała.
Moja domowa ładowarka działała dobrze. Do dealera. Sprawdzili to i przetestowali na swojej ładowarce i nie działało. Zostawiłem tam samochód i wynająłem samochód ICE na podróż.
Trzy tygodnie później zadzwonili do mnie i powiedzieli, że sprowadzą inżyniera z Korei, aby to sprawdził. Rezultatem była wymiana obwodu ładowania od wtyczki z tyłu do obszaru silnika (gdziekolwiek się kończył). Na szczęście wszystko było objęte gwarancją, co zaoszczędziło mi około 4 tys. dolarów.
Teraz działa świetnie i wydaje się ładować szybciej niż przed naprawą, o dobry margines.
Życzę powodzenia w rozwiązaniu Twojego problemu.

#3 ·
Bardzo dziękuję za info DSJONES, nie wygląda na to, żeby wiele osób się z tym spotkało... po prostu moje szczęście lol. Trzymam kciuki, żeby to rozgryźli, nie zajmie to dużo czasu i jest objęte gwarancją... ponieważ na pewno nie mógłbym teraz wydać 4 tys. LOL

#4 ·
Nie wiem, co oznaczają te tajemnicze kody na fakturze, ale wielu właścicieli na tym forum doświadczyło blokowania się bolca blokującego port ładowania. Powinno to być objęte gwarancją. W przypadku ładowania DCFC poziomu 3 konieczne jest, aby bolec zablokował kabel ładujący, nie jest to wymagane dla poziomu 2 i niższych. Hyundai zaktualizował mechanizm lub kształt bolca blokującego i to rozwiązało problem dla wielu osób. Jest więc prawdopodobne, że to ten sam problem.

#5 ·
EVSE to Electric Vehicle Supply Equipment, a PLC to Power-Line Communication, czyli system, który umożliwia samochodowi komunikację z ładowarką w celu zainicjowania ładowania, a następnie przesyła tę energię do akumulatora. Jeśli oba zawiodły, to zdecydowanie ten sam problem, jak opisany przez DSJONES i absolutnie powinien być objęty gwarancją, jeśli samochód ma mniej niż 5 lat.

#6 ·
Dziękuję Vanctour i tsphipps! Moja następna wizyta jest 28 października, zostawiam tam pojazd na cały dzień. Czuję, że efektem końcowym będzie zamówiona część i kolejna wizyta, aby wykonać pracę. Nie mogę się doczekać, aż to naprawię. Będę was wszystkich informować!

#7 ·
Aktualizacja: zostawiłem samochód na cały dzień dzisiaj, odebrałem pod koniec dnia. Powiedzieli mi, że nie naprawiono, ale poczyniono znaczne postępy.

Dali mi rachunek na 193 dolary i powiedzieli, że praca nie jest objęta gwarancją, ponieważ ma ponad 100 tys. km (teraz 110 tys. km). Powiedział, że potrzebują siłownika i zajmie to nieco ponad tydzień, zanim przyjdzie, a ja nie mogę zarezerwować wizyty, dopóki nie przyjdzie.

Frustrujące.

A potem sprawdzam dokumenty i jest napisane, że potrzebny jest siłownik, zanim będzie można postawić dalszą diagnozę, co mi się nie podoba, czy w ogóle trzeba go wymieniać? Kto wie. Oto dokumenty z wizyty, zrobili też kilka aktualizacji modułów.
Image

#9 ·
Po raz pierwszy zgłosiłem to przy 108 000 km, obecnie mam 110 000 km. Nie walczyłem z nimi zbytnio, ale się z tym nie zgadzam, myślę, że powinno to być objęte gwarancją, do cholery, wydaje mi się, że oni nawet nie znają jeszcze przyczyny. Zachowuję moje rachunki. Do tej pory tylko 200 dolarów, ale widzę, że to może być długotrwałe i kosztowne :/

#13 ·
Zadzwoniłem do kierownika salonu, sprawdził to i zapewnia mnie, że ta część jest objęta gwarancją tylko do 60 000 km. Mówi, że nie dostają prowizji i zawsze w pierwszej kolejności forsują gwarancję.

Więc będę musiał tak postąpić, modląc się, aby siłownik to naprawił.

Znalazłem ten krok po kroku przewodnik, który może być pomocny dla innych. Mówi 2017 - 2019, ale jestem pewien, że to samo dotyczy 2020 roku, został utworzony przed 2020 rokiem.

#14 ·
Czy ktoś z Was wymieniał siłownik w Ioniq 2020? Próbowałem to sprawdzić w ten weekend, postępowałem zgodnie z instrukcją, którą zamieściłem, jednak dla 2020 jest to nieco inne. Wyjąłem wszystkie śruby i klipsy, ale dwóch miejsc nie mogłem wyjąć i zaznaczyłem je na załączonych zdjęciach. Wtyczka + siłownik nie opadają, żebym mógł nad tym pracować, ponieważ pomarańczowy przewód jest podłączony do nadwozia. To prawie tak, jakbym musiał dostać się na drugą stronę, żeby go odkręcić, ale nie wyobrażam sobie, żeby tak było, musi być łatwiejszy sposób.

Image
Image
Image

Jeśli uda mi się to rozgryźć, sam wymienię siłownik, zamiast płacić dealerowi 200 dolarów za jego wymianę.

Dzięki z góry.

#15 ·
Aktualizacja, część jest już u dealera, ale nie rezerwują terminów wcześniej niż na 3 grudnia. Być może zdobędę część i spróbuję to zrobić sam. Frustrujące, bo jeśli to nie naprawi problemu, będę musiał czekać do 3 grudnia, żeby się dowiedzieć, a to wpędziłoby mnie w środek zimy, kiedy najbardziej potrzebuję szybkiego ładowania. Czy są tu jacyś użytkownicy znający tę procedurę i mogący pomóc? Ostatnie zdjęcie wygląda na proste odpięcie, może dam radę, ale na pierwszym zdjęciu jestem w kropce i nie chcę niczego uszkodzić.

#16 ·
Oto post, którego szukałem, w którym ktoś faktycznie rozebrał port ładowania i naprawił pin bez wymiany siłownika. Z jego zdjęć wynikało, że nie usunął pomarańczowych przewodów, ale raczej pracował nad nim na miejscu. https://www.ioniqforum.com/threads/...rge-plug-lock-actuator-2017-ioniq-electric-uk.49838/?post_id=605772#post-605772

Ponownie, spróbuj tego tylko wtedy, gdy jesteś pewny i masz wiedzę na temat bezpieczeństwa systemów wysokiego napięcia i sposobu ich wyłączania.

#17 ·
Dziękuję!

Poszedłem więc do dealera i dostałem część, rozmawiałem z kierownikiem i poprosiłem o instrukcję wymiany. Wydrukowali mi ją, powiedzieli, że nie wolno im jej wydawać, ale i tak mi ją dali i stanowczo zalecili, żebym sam tego nie robił.

Kiedy wczoraj wieczorem wróciłem do domu, zabrałem się do tego. Instrukcja była nieco inna niż ta, którą znalazłem w Internecie, więc odłączyłem główne zasilanie w obu miejscach, żeby być bezpiecznym (pod matą bagażnika i główną wtyczką, która wchodzi do akumulatora pod samochodem).

Zajęło mi to około 3 godzin, ale z powodzeniem wymieniłem to i przetestowałem dzisiaj na szybkim ładowaniu i zadziałało!! Co za ulga!

Dzięki wszystkim za pomoc i wkład w tym wątku, każdy, kto planuje się za to zabrać i ma jakieś pytania, zapraszam do kontaktu.

#18 ·
Dziękuję!

Cóż, po przeczytaniu tego posta, spróbowałem wczoraj wieczorem po raz pierwszy naładować prądem stałym, dziś rano w innym miejscu i proszę, mój '21 Ioniq Electric również nie ładuje się prądem stałym. Najpierw zapala się czerwona ikona ładowania na desce rozdzielczej, ale potem gaśnie, a ładowarka DC mówi „odłącz”.
Myślę, że również udam się do lokalnego dealera Hyundaia. Samochód ma 83 tys. km, ALE nigdy nie próbowałem ładować prądem stałym od czasu, gdy dostałem go na początku tego roku.

#22 ·
@douglas9630 numer części to 91999G7310, może warto zabrać go do dealera, aby upewnić się, że nic innego się nie dzieje.
Jeśli możesz go zdobyć, większość stron z częściami do hyundai twierdzi, że już ich nie mają, zamiast tego przekierowują do nowszej wersji, a niektóre mają je tylko w ramach gwarancji. Niestety trzeba będzie go sprowadzić z Korei, co podwaja koszty