Hyundai IONIQ Forum banner

Czy potrzebna jest inteligentna wersja ładowarki EV?

6.2K views 22 replies 9 participants last post by  Superhero  
#1 ·
Dla tych z Was, którzy już mają ioniq. Zastanawiam się, czy w ogóle potrzebujecie inteligentnych funkcji ładowarki EC, czy tylko normalnej ładowarki EV? Wiem, że to kwestia osobistych preferencji. Ale prawdopodobnie chciałbym tylko ustawić samochód tak, aby ładował się o określonej godzinie. Czy ta funkcja jest już dostępna w ustawieniach ioniq 5, które mogę ustawić? A jeśli masz inteligentną ładowarkę EV, z jakich inteligentnych funkcji korzystasz, których ioniq 5 jeszcze nie ma? Dzięki.

#4 ·
Głupia ładowarka powinna być wystarczająca. Samochód ma ustawienia, które pozwalają ograniczyć czas ładowania.

Jednak jeśli używasz go bez ograniczeń, czasami sam się uruchomi. Zatrzymalem ładowanie za pomocą niebieskiego łącza, zanim osiągnął ustawiony limit 80%, ale kilka godzin później uruchomił się sam i zakończył ładowanie do 80%. Nie ustawiłem jednak żadnych ograniczeń czasowych.

#6 · (Edited)
Preferencje, elastyczność i osobisty wybór zadecydują o Twojej decyzji.

Skończyłem z inteligentną ładowarką w domu, ponieważ mój stary PHEV miał wbudowany dość głupi harmonogram. Mój zakład użyteczności publicznej ma dość skomplikowany harmonogram "czasu użytkowania" (TOU), aby uzyskać najtańszy prąd, przy czym harmonogram weekendowy różni się od harmonogramu w dni powszednie. W PHEV chciałem ładować przy każdej taniej okazji, ponieważ miał ograniczony zasięg EV. Ioniq 5 ma wystarczający zasięg, że możesz nie potrzebować tego rodzaju elastyczności planowania.

Dla mnie drugim problemem jest podróż: Kiedy jestem z dala od domu, mój harmonogram ładowania jest inny niż w domu. Na przykład w domu mogę zacząć ładować o północy, ale jeśli skończę w hotelu, który ma ładowarkę (lub na kempingu, gdzie mogę użyć mojej przenośnej, głupiej Level1/Level 2 EVSE o niskiej mocy), zwykle chcę zacząć ładować natychmiast po zameldowaniu, a nie czekać do północy. Dzięki temu, że moja domowa ładowarka dba o harmonogram, nie muszę robić nic specjalnego, dodatkowego ani innego w samochodzie, aby nadpisać zaprogramowany harmonogram, gdy przyjeżdżam do ładowarki, gdy jestem z dala od domu. W obu przypadkach po prostu podłączam samochód i zaczyna się ładowanie w odpowiedni sposób. Ale jeśli nie jeździsz zbyt często w podróże, a przynajmniej w podróże, w których będziesz podłączać się do Level 2 EVSE, to może ci to również nie obchodzić.

Edycja: Inna część pytania dotyczyła funkcji, które może mieć inteligentna EVSE, których samochód nie ma: Jeśli chcesz śledzić wydatki na swój pojazd, prawdopodobnie śledzisz koszty paliwa. W przypadku ładowania w domu inteligentna EVSE może dostarczać raporty o tym, ile kWh włożyłeś do samochodu i ile to kosztowało w oparciu o taryfy Twojego zakładu użyteczności publicznej. Głupia domowa EVSE nie śledzi tego za Ciebie, a samochód tak naprawdę nie śledzi, ile ładujesz w domu w porównaniu do darmowego Level 2 na parkingu w Target, gdzie robisz zakupy, więc też nie może Ci tego powiedzieć.

Jeśli stały, dość prosty harmonogram ładowania Ci odpowiada, jeśli nie masz nic przeciwko ręcznemu nadpisywaniu go przy okazjach, gdy podróżujesz, i jeśli nie jesteś kompulsywny w śledzeniu wydatków na pojazd, to tańsza, głupia Level 2 EVSE jest prawdopodobnie właściwym wyborem dla Ciebie.

#11 ·
Dla mnie drugim problemem jest podróżowanie: Kiedy jestem z dala od domu, mój harmonogram ładowania jest inny niż w domu. Na przykład w domu mogę bez problemu rozpocząć ładowanie o północy, ale jeśli skończę w hotelu, który ma ładowarkę (lub na kempingu, gdzie mogę użyć mojej przenośnej, przenośnej ładowarki Level1/Level 2 EVSE o niskiej mocy), zwykle chcę rozpocząć ładowanie natychmiast po zameldowaniu, a nie czekać do północy.
Planowane ładowanie Ioniq 5 pozwala na zastosowanie harmonogramu tylko w domu.

#7 ·
Dostałem odnowionego grizzl-e. Zbudowany jak czołg. Przełącznik DIP wewnątrz urządzenia do ustawiania maksymalnego prądu ładowania. Instrukcje są dobrze napisane i łatwe w użyciu. W moim przypadku nie mam Wi-Fi, które dociera do ładowarki. I czy ta aplikacja do inteligentnej ładowarki będzie nadal działać na twoim telefonie za 2 lata? Mam wrodzoną nieufność do aplikacji na telefony, ponieważ z czasem mają tendencję do przestawania działać, jeśli firma zniknie lub zdecyduje się przejść do następnej najlepszej rzeczy i zostawi cię na lodzie.

#9 ·
Nie wiem, czy zostało to już zaimplementowane w inteligentnych ładowarkach - ale inteligentna sieć będzie komunikować się z inteligentnymi ładowarkami, aby robić to, czego chce od nich firma energetyczna. Na przykład ładować tylko w godzinach poza szczytem. Jeśli Ty, jako właściciel, nie masz możliwości nadpisania tego, możesz zostać z akumulatorem, który nie jest wystarczająco naładowany do Twoich potrzeb.

#10 ·
Nie wiem, czy zostało to już zaimplementowane w inteligentnych ładowarkach, ale inteligentna sieć będzie komunikować się z inteligentnymi ładowarkami, aby robić to, czego chce od nich firma energetyczna. Na przykład ładować tylko w godzinach poza szczytem. Jeśli Ty, jako właściciel, nie masz możliwości nadpisania tego, możesz pozostać z baterią, która nie jest wystarczająco naładowana do Twoich potrzeb.
Zgadzam się. Robią to również z moim Nest i dają mi również rabaty. W większości przypadków się to sprawdziło. Jeśli chodzi o ładowarkę, to kolejny powód, dla którego wybrałem wersję nieinteligentną.

#13 ·
Najmądrzejsza ładowarka jest głupia. Wydawanie 1000 $ lub więcej na coś fantazyjnego sumuje się do sporej kwoty $$ na milę przejechaną przez długi czas. Tutaj nie jest niczym niezwykłym otrzymać rachunek w wysokości 2000 $ za normalną instalację ładowarki 11kW. Podziel to przez powiedzmy trzy lata, a koszt ładowarki jest w pewnym sensie równy kosztowi energii elektrycznej na przejechaną odległość.
Jeśli możesz obejść się z ładowarką poziomu 1, która jest dostarczana z samochodem, to zdecydowanie najmądrzejszy sposób. Oczywiście nie działa to dla wszystkich.

#15 ·
Domy tutaj w USA mają wszystkie 240 V, ale są to dwie fazy po ~110/120 V. Jedna faza jest okablowana w domu, ale suszarki itp. używają obu faz. Kiedy dostałem mój system solarny i aktualizację skrzynki bezpieczników ze 100 amperów do 200 amperów, zleciłem mojemu instalatorowi zainstalowanie gniazda Nema14-50 w moim garażu.

Co ciekawe, ładowarka, która jest dostarczana z Ioniq 5, działa z napięciem 240 V, więc podwaja prędkość ładowania do 2,7 kW. Działa świetnie dla mnie.

#16 ·
Czy użyłeś adaptera, aby móc podłączyć się do 240?
===
Domy tutaj w USA mają napięcie 240 V, ale są to dwie fazy po ~110/120 V każda. Jedna faza jest okablowana w domu, ale suszarki itp. używają obu faz. Kiedy dostałem mój system solarny i aktualizację skrzynki bezpieczników ze 100 amperów do 200 amperów, kazałem mojemu instalatorowi umieścić gniazdo Nema14-50 w moim garażu.

Co ciekawe, ładowarka, która jest dostarczana z Ioniq 5, działa z napięciem 240 V, więc podwaja prędkość ładowania do 2,7 kW. Działa świetnie dla mnie.

#19 ·
Esprit - Jakie specyfikacje napięcia wejściowego są wydrukowane na Twojej ładowarce Level1? Ta, która przyszła z moim samochodem, mówi 120VAC. Ale może to być ta sama ładowarka używana na rynkach 230-240 V z inną etykietą i przewodem zasilającym. W końcu "ładowarka" to w zasadzie tylko inteligentny przełącznik. Ładowarka jest w samochodzie.

#20 ·
Esprit - Jakie są specyfikacje napięcia wejściowego wydrukowane na ładowarce Level1? Ta, która była dołączona do mojego samochodu, mówi 120VAC. Ale może to być ta sama ładowarka używana na rynkach 230-240 V z inną etykietą i przewodem zasilającym. W końcu "ładowarka" to w zasadzie tylko inteligentny przełącznik. Ładowarka jest w samochodzie.
Więcej o rzeczach, o które nikt nie pytał haha!! Być może pomocne dla kogoś. Większość ludzi nie wie, że właściwa ładowarka jest w samochodzie i że dostarczasz tylko napięcie AC za pośrednictwem fance wallbox.

Wallbox to tylko ulepszone "gniazdo Nema" z przekaźnikiem dla bezpieczeństwa i małym przewodem sterującym do samochodu, który negocjuje dostępny prąd ładowania.

Zatem samochód żąda może 7kW, a wallbox mówi, że możesz mieć tylko 4kW, wtedy samochód kiwa głową i dostosowuje się do 4kW.

Im sprytniejszy wallbox, tym bardziej fantazyjny możesz sterować sygnałem sterującym. Na przykład według taryfy czasowej lub blaancing obciążenia. Nadal tylko bardzo prosty sygnał sterujący, który wysyłasz do samochodu - bez magii.

To jest obwód, który wysyła właściwy sygnał, 50 $. Reszta 2 tys. $ to w moich oczach zmarnowane pieniądze LOL. Tę małą płytkę można sterować za pomocą przycisku lub potencjometru - lub arduino.

Jeśli chodzi o mnie, mam ten typ wallboxa, w tamtym czasie kosztował 350 $. To kupiło mi małą płytkę kontrolera, przekaźnik bezpieczeństwa, miernik prądu, mały kolorowy wyświetlacz, kabel ładujący ze złączem i obudowę. To solidna jednostka za 350 $, warta swojej ceny. Nigdy nie wyobrażałbym sobie płacenia 2 tys. $ lokalnych firm za bardzo podobny produkt (w niektórych przypadkach nawet tę samą jednostkę).

#21 ·
Interesujące. Nie sprawdzałem podejścia DIY, ale wygląda na to, że jest wiele zasobów dla tych, którzy chcą zrobić własne.