Preferencje, elastyczność i osobisty wybór zadecydują o Twojej decyzji.
Skończyłem z inteligentną ładowarką w domu, ponieważ mój stary PHEV miał wbudowany dość głupi harmonogram. Mój zakład użyteczności publicznej ma dość skomplikowany harmonogram "czasu użytkowania" (TOU), aby uzyskać najtańszy prąd, przy czym harmonogram weekendowy różni się od harmonogramu w dni powszednie. W PHEV chciałem ładować przy każdej taniej okazji, ponieważ miał ograniczony zasięg EV. Ioniq 5 ma wystarczający zasięg, że możesz nie potrzebować tego rodzaju elastyczności planowania.
Dla mnie drugim problemem jest podróż: Kiedy jestem z dala od domu, mój harmonogram ładowania jest inny niż w domu. Na przykład w domu mogę zacząć ładować o północy, ale jeśli skończę w hotelu, który ma ładowarkę (lub na kempingu, gdzie mogę użyć mojej przenośnej, głupiej Level1/Level 2 EVSE o niskiej mocy), zwykle chcę zacząć ładować natychmiast po zameldowaniu, a nie czekać do północy. Dzięki temu, że moja domowa ładowarka dba o harmonogram, nie muszę robić nic specjalnego, dodatkowego ani innego w samochodzie, aby nadpisać zaprogramowany harmonogram, gdy przyjeżdżam do ładowarki, gdy jestem z dala od domu. W obu przypadkach po prostu podłączam samochód i zaczyna się ładowanie w odpowiedni sposób. Ale jeśli nie jeździsz zbyt często w podróże, a przynajmniej w podróże, w których będziesz podłączać się do Level 2 EVSE, to może ci to również nie obchodzić.
Edycja: Inna część pytania dotyczyła funkcji, które może mieć inteligentna EVSE, których samochód nie ma: Jeśli chcesz śledzić wydatki na swój pojazd, prawdopodobnie śledzisz koszty paliwa. W przypadku ładowania w domu inteligentna EVSE może dostarczać raporty o tym, ile kWh włożyłeś do samochodu i ile to kosztowało w oparciu o taryfy Twojego zakładu użyteczności publicznej. Głupia domowa EVSE nie śledzi tego za Ciebie, a samochód tak naprawdę nie śledzi, ile ładujesz w domu w porównaniu do darmowego Level 2 na parkingu w Target, gdzie robisz zakupy, więc też nie może Ci tego powiedzieć.
Jeśli stały, dość prosty harmonogram ładowania Ci odpowiada, jeśli nie masz nic przeciwko ręcznemu nadpisywaniu go przy okazjach, gdy podróżujesz, i jeśli nie jesteś kompulsywny w śledzeniu wydatków na pojazd, to tańsza, głupia Level 2 EVSE jest prawdopodobnie właściwym wyborem dla Ciebie.