Otrzymałem dziś (2.03.23) e-mail ze szczegółami podwyżki cen dla Electrify America. Zobacz to tutaj: https://view.email.electrifyamerica...d52b02d89eeb8980d0d802def35914615d2fa5e33b38e493e0ff8da0f47a94f4a627de6011aedbc
Moja siostra kupiła 23 Kona EV i dostaje tylko określoną liczbę minut, a nie nieograniczoną jak I5Otrzymałem dziś (2.03.23) e-mail ze szczegółami podwyżki cen dla Electrify America. Zobacz to tutaj: https://view.email.electrifyamerica...d52b02d89eeb8980d0d802def35914615d2fa5e33b38e493e0ff8da0f47a94f4a627de6011aedbc
Tak, denerwuje tylko to, że pojazdy elektryczne są znacznie tańsze tylko przy ładowaniu w domu, a w niektórych obszarach potrzebujesz również paneli słonecznych. Przy tych wyższych cenach zwykła benzynowa Corolla lub podobny samochód staje się tańszy.Cieszę się, że wciąż będą dostępne. Mogę zapłacić kilka dolarów więcej za podróże. Wolę to niż zniknięcie całej sieci ładowania.
Zgadza się. Wraz z tym, jak więcej osób kupuje samochody elektryczne, istnieje bardziej stały popyt na większość dcfc. A większa produkcja sprzętu będzie oznaczać, że jego zakup będzie tańszy. Ponadto, chociaż początkowa instalacja witryny jest kosztowna (całe to okablowanie, beton i tak dalej), późniejsza konserwacja poprzez naprawę lub wymianę ładowarek jest tańsza.Poprawi się to, gdy uruchomiona zostanie dodatkowa, zakrojona na szeroką skalę generacja energii odnawialnej, a projekty kończą się pozornie co tydzień, a także dodatkowa konkurencja ze strony innych sieci (takich jak ta, która wykorzystuje normalną sieć i zapasową baterię) pomoże. Myślę, że wynika to w dużej mierze z konserwacji, a gdy tylko uporają się z konserwacją i dostępnością, powinni osiągnąć punkt, w którym popyt będzie na tyle duży, że będą mogli obniżyć ceny.
Ponadto, jeśli chodzi o jednolite ceny, o których wspominają, jestem ciekaw, czy będą je kontynuować w nadchodzących latach.
Tak. Energia słoneczna daje również drugą rzecz, której potrzebują te stacje - osłonę przed deszczem, a zwłaszcza śniegiem. W przeciwnym razie uchwyty mogą zamarznąć w gnieździe.Kolejną wspaniałą rzeczą jest ich koncentracja na energii słonecznej i akumulatorach na miejscu dla nowych i istniejących wdrożeń, takich jak ten, który będą budować w San Diego:
View attachment 48144
Podobnie jak w przypadku innych rzeczy związanych z infrastrukturą, Europa wyprzedza nas w tym zakresie, ponieważ akumulatory/ładowanie są często prezentowane na fullycharged itp. - i wspaniale jest widzieć, jak EA wdraża to tutaj!
Również wspaniałe są ładowarki o mocy 150 kW, ponieważ stanowiska Tesli oddalone o około 100 stóp mają wolne 72 kW lub cokolwiek innego.
Zwiększa to znacznie koszt stacji. Jeśli chciałbyś bufor 250 kWh na dystrybutor (dając 2-5 tankowań w buforze) i użyłbyś megapacków Tesli, to 125 000 $ na dystrybutor.I możliwość ładowania akumulatorów również w godzinach super-poza szczytem, aby zacząć stabilizować koszty i dać im dźwignię do obniżenia ich w przyszłości. Niektóre z brytyjskich stacji prezentowanych na Fully Charged miały naprawdę ogromne magazyny, to niesamowite.
Podwyżka cen o 10% do 20% mnie nie zaskoczyła. Przynajmniej nie po moich ostatnich rachunkach za SoCal Gas, San Diego Gas & Electric i SoCal Edison. O czym nie wiedziałem i co mnie zaskoczyło, to ogólnokrajowe jednolite ceny.A takze kwestia jednolitego ustalania cen, o której wspominają, będę zainteresowany, czy będą to kontynuować w nadchodzących latach.
To zdjęcie wydaje się jednak nieco mylące. Pojedyncza ładowarka 150 kW potrzebuje około 6500 stóp kwadratowych paneli słonecznych. Niewielka ilość paneli nad tymi przestrzeniami zapewnia prawdopodobnie co najwyżej 10-20 kW w pełnym słońcu.Kolejną wspaniałą rzeczą jest ich skupienie się na energii słonecznej i akumulatorach na miejscu dla nowych i istniejących wdrożeń, takich jak to, które reklamują tutaj w San Diego:
View attachment 48144
Podobnie jak w przypadku innych rzeczy związanych z infrastrukturą, Europa wyprzedza nas w tym zakresie, ponieważ akumulatory/ładowanie są często prezentowane na fullycharged itp. - i wspaniale jest widzieć, jak EA wdraża to tutaj!
Również wspaniałe są ładowarki o mocy 150 kW, ponieważ stanowiska Tesli oddalone o około 100 stóp mają wolne 72 kW lub cokolwiek innego.
Najwyraźniej ładowarki kosztują 75-140 tys. dolarów za instalację. Zakładając, że muszą odzyskać 15 procent tych kosztów każdego roku, potrzebują 21 000 dolarów rocznego dochodu lub 57 dolarów dziennie.EVGo to rabunek. Mówiąc szerzej, wszyscy muszą znaleźć sposób na uzyskanie konkurencyjnych cen, najlepiej lepszych niż typowy równoważny koszt benzyny. Dużo z tego może zależeć od lobbowania w stanowych organach ustawodawczych, aby podjęły działania w sprawie wymykających się spod kontroli przedsiębiorstw energetycznych (Eversource w Connecticut niedawno podniósł stawki o 50%!) i w szczególności w odniesieniu do opłat za zapotrzebowanie. Będą również musiały zacząć instalować baterie buforowe, aby spróbować zmniejszyć pobór w okresach wysokich stawek.
Zgadzam się z tym, co powiedziałeś, ale jestem bardzo sceptyczny co do wyniku. Nie widzę, żeby koszty ładowania spadały... nigdy. Podczas gdy koszty sprzętu mogłyby skorzystać na zwiększeniu produkcji, rozwój i instalacja na miejscu będą tylko rosły w kosztach zarówno dla ziemi, jak i pracy, i będą musiały zostać odzyskane przez koszty ładowania lub hojność federalną/stanową. Nie widzę również, aby koszty utrzymania spadały, ale raczej rosły, ponownie głównie dla pracy. Obecnie podobno jest zbyt wiele stacji ładowania, które są niesprawne z wielu powodów, w tym wszystko od zaspy śnieżnej powodującej niedostępność, przez problemy z komunikacją, po odcięte kable ładujące, po awarie stacji. Co więcej, pogarsza to ostatnia seria idiotów strzelających do podstacji. Nowa kwestia wzmacniania tych miejsc i koszty dla sieci w ogóle będą astronomiczne i będą w dalszym ciągu przyczyniać się do eskalacji kosztów energii elektrycznej. Wiele wiadomości w ostatnim czasie o przedsiębiorstwach użyteczności publicznej proszących komisje użyteczności publicznej o bardzo znaczne podwyżki stawek przyczynia się do tej frustracji. Wreszcie, głównym zabójcą taniego ładowania są opłaty za zapotrzebowanie na media. Mają one niewielki wpływ na rzeczywisty koszt wytwarzania i dostarczania energii elektrycznej, ani na koszty sprzętu, ani na jego konserwację. Aby koszty energii elektrycznej spadły "na stacji", opłaty za zapotrzebowanie będą wymagały gruntownego przeglądu i nie widzę nic, co by na to wskazywało.…późniejsza konserwacja poprzez naprawę lub wymianę ładowarek jest tańsza.
Co teoretycznie mogłoby wynosić 12 centów lub coś w tym rodzaju za kWh.