Hyundai IONIQ Forum banner
41 - 59 of 160 Posts
Discussion starter · #42 ·
Świetna robota. Czy można to w jakiś sposób przenieść na Androida?
Obawiam się, że nie - kod zależy od App Scriptable - która jest tylko na IOS, wydaje się również, że nie ma odpowiednika aplikacji dostępnej na Androida. Jestem pewien, że ktoś inny mógłby opracować natywną aplikację na Androida od podstaw lub użyć React Native, ale to dość duże przedsięwzięcie

Discussion starter · #43 ·
Potrzebujesz wtedy całego interfejsu użytkownika do przycinania itp. i uczynienia go przezroczystym. Prawdopodobnie będzie to wyglądać jak gówno imo

Poszukam strony internetowej, która ma zapas zdjęć każdego koloru samochodu…
Dobra wiadomość, znalazłem dobry zapas - wkrótce pojawi się wersja 1.0 - dodam do tej wersji możliwość ręcznej zmiany koloru ikony samochodu w ustawieniach (zauważ, że nie wszystkie typy samochodów będą miały wszystkie kolory, więc i tak domyślnie będzie biały, jeśli nie jest dostępny)

Opublikuję tutaj, gdy będzie dostępny - powinno być na początku przyszłego tygodnia.

Discussion starter · #46 ·
Do wiadomości: właśnie wydano v1.0.0

Dosyć duże wydanie:
  • Aplikacja będzie teraz sprawdzać i pytać o każde nowe wydanie, z opcją instalacji jednym kliknięciem
  • Dodano obsługę pobierania i ustawiania limitów ładowania (tyle profili limitów ładowania, ile chcesz na ekranach konfiguracji)
  • Opcje dla 4 rozmiarów widżetów, zarówno na ekranie blokady, jak i na ekranie głównym (dostępne od wersji v0.7)
  • I na życzenie możliwość ustawienia w konfiguracji koloru samochodu, jaki chcesz! :)

Image

Do wiadomości wszystkich - właśnie wydano v1.0.0

Dosyć duże wydanie:

• Aplikacja będzie teraz sprawdzać i pytać o nowe wydania, z opcją instalacji jednym kliknięciem

• Dodano obsługę pobierania i ustawiania limitów ładowania (tyle profili limitów ładowania, ile chcesz na ekranach konfiguracji)

• Opcje dla 4 rozmiarów widżetów, zarówno ekranu blokady, jak i ekranu głównego (dostępne od wersji v0.7)

• I na żądanie możliwość ustawienia w konfiguracji koloru samochodu, jaki chcesz! :)

View attachment 58846
Świetna aktualizacja, dzięki za dalsze ulepszanie tego.

Jedną rzeczą, którą zauważyłem, jest to, że podgrzewane fotele/kierownica wydają się nie włączać (UE). Zakładam, że to problem z API lub czymś podobnym, ponieważ wtyczka Home Assistant ma ten sam problem. Nie jestem pewien, czy mogę coś zrobić, aby to zdebugować?

Discussion starter · #48 ·
Świetna aktualizacja, dziękuję za dalsze ulepszanie tego.

Zauważyłem, że podgrzewane fotele/kierownica wydają się nie włączać (UE). Zakładam, że to problem z API lub czymś podobnym, ponieważ wtyczka Home Assistant ma ten sam problem. Nie jestem pewien, czy mogę coś zrobić, aby to zdebugować?
Podgrzewanych foteli nie można włączyć (Bluelink sam w sobie tego nie obsługuje w EV AFAIK). Kierownica powinna jednak działać, czy działa, jeśli używasz oficjalnej aplikacji?

Obawiam się, że nie - kod zależy od App Scriptable - która jest tylko na IOS, wydaje się również, że nie ma odpowiednika aplikacji dostępnej na Androida. Jestem pewien, że ktoś inny mógłby opracować natywną aplikację na Androida od podstaw lub użyć React Native, ale to dość duże przedsięwzięcie
Androidowym odpowiednikiem (który historycznie był ZNACZNIE potężniejszy) jest Tasker. Niestety, nie jestem pewien, czy ma on sposób interakcji z Hyundai bluelink :'( Ja również CHĘTNIE zapłaciłbym za lepszą aplikację na Androida.

Discussion starter · #50 ·
Androidowy odpowiednik (który historycznie był ZNACZNIE potężniejszy) to Tasker. Niestety nie jestem pewien, czy ma on sposób interakcji z Hyundai bluelink :'( Ja również CHĘTNIE zapłaciłbym za lepszą aplikację na Androida.
Nie jestem pewien, czy Tasker jest odpowiednikiem. Z tego, co widzę, jest to bardziej odpowiednik "IOS Shortcuts", tj. pozwala na złożone JEŚLI to zdarzenie TO zrób to. plus możliwość uruchomienia pliku JS, ale nie ma interfejsu użytkownika / możliwości tworzenia całkowicie niestandardowych widżetów ekranu głównego / ekranu blokady itp. Ale szczerze mówiąc, nie szukałem zbyt mocno!

Scriptable to dosłowne tłumaczenie między natywnymi widokami tabeli interfejsu użytkownika a JS/TS. Stąd piszesz Typescript (w moim przypadku), a wynikiem jest natywny interfejs użytkownika IOS z dostępem do funkcji typu Native IOS SDK. Biorąc pod uwagę TS/JS, masz wtedy programowe możliwości zrobienia sporo UI.

Prawdopodobnie najlepszym następnym krokiem byłoby, aby ktoś wziął mój kod i stworzył aplikację React Native - ale wymagałoby to przesłania do sklepu z aplikacjami i możliwości zaakceptowania przez Hyndai i Kia alternatywnej aplikacji Bluelink w oficjalnych sklepach Android/IOS bez jakiegoś usunięcia

Heated Seats are not possible to enable (Bluelink itself doesnt support this on EV's AFAIK). The Steering Wheel should work however, does it work if using the official app?
Heated seats is an option on later cars I think (mine is a facelift/'25). But yes, both heated seats and steering wheel work with the bluelink app but not with your scriptable app, or with the Home assistant plugin.

I know the app/API is different for EU cars, so it could just be a limitation for EU.

Podgrzewane fotele nie mogą być włączone (Bluelink sam w sobie tego nie obsługuje w samochodach elektrycznych, o ile wiem). Kierownica powinna jednak działać, czy działa, jeśli używasz oficjalnej aplikacji?
W moim US 2023 Ioniq5 Limited aplikacja Hyundai/Bluelink obsługuje podgrzewaną kierownicę, ale nie podgrzewane fotele przednie. W moim modelu nie ma podgrzewanych foteli tylnych.

Discussion starter · #56 ·
Świetna robota! Mam nadzieję, że uda Ci się zrobić coś podobnego dla nas, właścicieli hybrydowych samochodów Hyundai, jeżdżących Santa Fe i innymi. Naprawdę chciałbym móc włączyć ogrzewanie i chłodzenie, ale Bluelink nie ma takiej opcji ze względu na przepisy UE.
Zacznę pracować nad wsparciem dla pojazdów innych niż elektryczne w tym tygodniu :) Skontaktuję się, gdy będę miał coś do przetestowania

Do wiadomości wszystkich - właśnie wydano v1.0.0

Dość duże wydanie:

• Aplikacja będzie teraz sprawdzać i pytać o nowe wydania, z opcją instalacji jednym kliknięciem

• Opcje dla 4 rozmiarów widżetów, zarówno na ekranie blokady, jak i na ekranie głównym (dostępne od wersji v0.7)

• I na życzenie możliwość ustawienia w konfiguracji koloru samochodu, jaki chcesz! :)

View attachment 58846
Próbowałem zainstalować dzisiaj, postępując zgodnie z instrukcjami, początkowo wpisałem złe hasło i otrzymałem błąd, ale po poprawieniu i ponownym kliknięciu aplikacji/skryptu - nic się nie dzieje. Czekałem około 30 sekund, ale nic. Wcześniej w tym tygodniu zaktualizowałem do iOS 18.4 - czy jest możliwy problem ze zgodnością?

próbowałem zainstalować dzisiaj, postępując zgodnie z instrukcjami. Początkowo wpisałem złe hasło i otrzymałem błąd, ale po poprawieniu i ponownym kliknięciu aplikacji/skryptu - nic się nie dzieje. Czekałem około 30 sekund, ale nic.
Zaktualizowałem do iOS 18.4 na początku tego tygodnia - czy jest możliwy problem ze zgodnością?
Uruchamiam go na 18.4 od czasu wydania Public Beta, bez problemów.

Pamiętam, że miałem taką samą reakcję, kiedy instalowałem go po raz pierwszy. Zostawiłem to na dzień lub dwa, potem spróbowałem ponownie i wszystko działało.
Nie potrafię powiedzieć dlaczego.

Czy utworzyłeś widżet na telefonie?
Image

Po kliknięciu widżetu wyświetla się strona podsumowania i istnieje opcja odświeżania, dotykając danych i czasu.

Image

Uruchamiam to na 18.4 od czasu wydania Public Beta, bez problemów.

Pamiętam, że miałem taką samą reakcję, kiedy po raz pierwszy zainstalowałem. Zostawiłem to na dzień lub dwa, potem spróbowałem ponownie i wszystko działało. Nie potrafię powiedzieć dlaczego.

Czy utworzyłeś widżet na telefonie?
View attachment 58940

Po kliknięciu na widżet, wyświetla się strona podsumowania i jest opcja odświeżania po dotknięciu danych i czasu.

View attachment 58939
Tak, zrobiłem to wszystko, w tym usunięcie wszystkiego i rozpoczęcie od nowa, w tym skrypt resetujący do wymazania wszystkich danych.
Ponownie usunąłem wszystko, spróbuję ponownie w weekend, ponieważ jutro wyjeżdżam z miasta

Discussion starter · #60 ·
Tak, zrobiłem to wszystko, łącznie z usunięciem wszystkiego i rozpoczęciem od nowa, w tym skryptu resetującego, aby wymazać wszystkie dane.
Ponownie usunąłem wszystko, spróbuję jeszcze raz w weekend, ponieważ jutro wyjeżdżam z miasta
Jeśli nadal będziesz mieć problemy, spróbuj włączyć logi debugowania (udokumentowane tutaj: Pomoc), a następnie wyślij mi wiadomość prywatną, a spróbujemy zdebugować problem.

41 - 59 of 160 Posts