Hyundai IONIQ Forum banner

Rotacja opon co 5000 mil

2.7K views 20 replies 16 participants last post by  Fan of EV  
#1 ·
Zabrałem mojego 2023 Limited Ioniq 5 na rotację opon po 5000 milach - doradca serwisowy stwierdził, że przyszedłem za wcześnie i że powinienem czekać do 8000 mil, aby obrócić opony - instrukcja obsługi wyraźnie mówi o 5000 milach - wydrukował coś z Blue Link, co stwierdzało, że 8000 mil to normalne, a 5000 mil to warunki ciężkie - poinformował, że jeśli zdecyduję się na rotację po 5000 milach, to po powrocie na 10000 mil będę musiał zapłacić za rotację - kolejna rotacja po 15000 milach byłaby objęta ubezpieczeniem, a po 20000 milach znowu musiałbym zapłacić - jestem zdezorientowany, jak coś wydrukowanego może zastąpić to, co jest w mojej instrukcji obsługi - czy ktoś jeszcze tego doświadczył?

#3 ·
Powiedziano mi to samo, kiedy po raz pierwszy oddałem mojego 23 I5. Ponieważ jest to leasing, a koszt rotacji jest wliczony w leasing, pozwoliłem im wykonać aktualizację oprogramowania i zrezygnowałem z wymiany opon, a następnie zwróciłem go kilka miesięcy później przy 8 tys. km w celu rotacji.

#6 ·
Zabrałem mojego 2023 Limited Ioniq 5 na rotację opon po 5000 milach - doradca serwisowy stwierdził, że przyszedłem za wcześnie i że powinienem czekać do 8000 mil, aby obrócić opony - instrukcja obsługi wyraźnie stwierdza 5000 mil - wydrukował coś z blue link, co stwierdzało, że 8000 mil jest normalne, a 5000 mil to warunki ciężkie - poinformował, że jeśli zdecyduję się na rotację po 5000 milach, to po powrocie po 10000 milach będę musiał zapłacić za rotację - kolejna rotacja po 15000 milach byłaby objęta ubezpieczeniem, a po 20000 milach znowu musiałbym zapłacić - jestem zdezorientowany, jak coś wydrukowanego może zastąpić to, co jest w mojej instrukcji obsługi - czy ktoś jeszcze tego doświadczył?
Nasz dealer Hyundaia wymieniał opony w naszym I5 z 2022 roku za darmo co 5000 mil (zgodnie z instrukcją obsługi) bez żadnych pytań.

#11 ·
cały czas wydaje mi się to dziwne, ta rotacja opon, którą robicie po drugiej stronie stawu

hier w Wielkiej Brytanii nigdy nie rotujemy opon
Rozumiesz powód? Opony nie zużywają się równomiernie. Ze względu na styl jazdy, rozkład masy pojazdu, konfigurację napędu i ustawienie.

Konkretna opona lub P/T może zużyć się w 20 000 mil. Jeśli rozłożysz to zużycie na wszystkie opony, możesz potencjalnie podwoić liczbę mil, które możesz uzyskać z tych samych opon.

#14 ·
Państwa uwaga na temat nierównomiernego zużycia bieżnika może doprowadzić do tego, że opona stanie się nielegalna wcześniej, niż miałoby to miejsce w przypadku równomiernego zużycia, ale jest to problem mechaniczny, który należy wyleczyć, a nie po prostu zaakceptować i doświadczać nadmiernego zużycia. Czasami jest to dopuszczalne w ramach ustawiania zbieżności i pochylenia na dni torowe podczas prowadzenia samochodów o wysokich osiągach, ale w zwykłych samochodach takie nienormalne zużycie powinno być korygowane, aby opona zużywała się równomiernie na całym bieżniku.

Nawet obracanie nierównomiernie zużytych opon w celu wyrównania zużycia na całym bieżniku nie podwaja żywotności tych opon. Po prostu zużyliście jedną stronę za bardzo w połowie jej żywotności, a następnie zużyliście drugą stronę, aby dopasować ją do pełnej żywotności tej opony. Nie podwoiliście jej żywotności. Po prostu uniknęliście jej złomowania w połowie żywotności.

#15 ·
Myślę, że jedną z zalet posiadania kompetentnego technika, który obraca opony przeciętnej osoby, jest to, że może i powinien on zbadać opony pod kątem nietypowych wzorów zużycia, aby problem można było naprawić, zanim stan ten nadmiernie zużyje opony.

Z punktu widzenia firmy oponiarskiej, jeśli opony są regularnie obracane, zużycie jest w przybliżeniu równe na wszystkich oponach, więc nie będą musiały wymieniać w ramach gwarancji tak wielu opon. Powiedzmy, że masz oponę na 50 000 mil z proporcjonalną gwarancją zużycia bieżnika. Obracaj opony w odstępach 5000 mil, a wszystkie zużyją się równomiernie przy, powiedzmy, 40 000 milach. Nie masz praktycznie żadnych kosztów gwarancji, w zasadzie niewielką zniżkę na nowy zestaw opon i powracającego klienta. A jeśli zauważysz nietypowe zużycie, a klient odmówi naprawy, masz powód, aby unieważnić gwarancję. Ale jeśli samochód nigdy nie jest przywożony na rotację opon, może się zdarzyć, że jedna lub dwie opony ulegną awarii na tyle szybko, że nie będzie to udokumentowane, co będzie wymagało od warsztatu oponiarskiego wykonania pracy gwarancyjnej.

#16 ·
Ale jeśli samochód nigdy nie jest przywożony na rotację opon, może się zdarzyć, że jedna lub dwie opony ulegną awarii na tyle szybko, że nie będzie to miało udokumentowanego powodu, co będzie wymagało od warsztatu opon wykonania pracy gwarancyjnej.
Dlaczego mieliby ponosić odpowiedzialność za naprawę gwarancyjną, gdy opona uległa awarii wcześniej lub stała się nielegalna z powodu poważnego zużycia tylko po jednej stronie bieżnika? To z pewnością wyraźny błąd użytkownika. I brak reakcji na takie nierównomierne zużycie poprzez resetowanie ustawienia/ciśnienia.

#18 ·
Zabrałem mojego 2023 Limited Ioniq 5 na rotację opon po 5000 milach - doradca serwisowy stwierdził, że jestem za wcześnie i że powinienem poczekać do 8000 mil, aby obrócić opony - instrukcja obsługi wyraźnie stwierdza 5000 mil - wydrukował coś z Blue Link, w którym stwierdzono, że 8000 mil jest normalne, a 5000 mil to warunki ciężkie - poinformował, że jeśli zdecyduję się na rotację po 5000 milach, to po powrocie po 10000 milach będę musiał zapłacić za rotację - kolejna rotacja po 15000 milach byłaby objęta ubezpieczeniem, a po 20000 milach znowu będę musiał zapłacić - jestem zdezorientowany, jak coś wydrukowanego może zastąpić to, co jest w mojej instrukcji obsługi - czy ktoś jeszcze tego doświadczył?
Mnie też się to przydarzyło!
IONIQ 5 doskonały samochód, serwis Hyundaia już nie tak bardzo.

#19 ·
Zabrałem mojego 2023 Limited Ioniq 5 na rotację opon po 5000 milach - doradca serwisowy stwierdził, że byłem za wcześnie i że powinienem poczekać do 8000 mil, aby obrócić opony - instrukcja obsługi wyraźnie stwierdza 5000 mil - wydrukował coś z blue link, w którym stwierdzono, że 8000 mil jest normalne, a 5000 mil to warunki ciężkie - poinformował, że jeśli zdecyduję się na rotację po 5000 milach, to po powrocie po 10000 milach będę musiał zapłacić za rotację - kolejna rotacja po 15000 milach byłaby objęta ubezpieczeniem, a po 20000 milach znowu musiałbym zapłacić - jestem zdezorientowany, jak coś wydrukowanego może zastąpić to, co jest w mojej instrukcji obsługi - czy ktoś jeszcze tego doświadczył?
Mój 22 Limited został sprzedany z obietnicą rotacji po 5 tys. km bez kosztów. Brzmi to dla mnie jak umowa. To tylko wskazuje na problemy komunikacyjne, które wynikają z korporacji, a dealerzy widzą dla mnie znaki dolara.

#20 ·
Śledziłem zużycie moich opon za pomocą miernika i, o dziwo, przednie i tylne opony zużywają się tak równomiernie, że nie czuję potrzeby rotacji przez ostatnie 12 000 mil. Ponadto mam około 32 000 mil na oryginalnych oponach i wciąż dobrą głębokość bieżnika, podczas gdy widzę tu niektórych narzekających na to, że I5 zjada opony. Chyba nie jeżdżę wystarczająco ostro. 🙂

#21 ·
Śledziłem zużycie moich opon za pomocą miernika i, o dziwo, przednie i tylne opony zużywają się tak równomiernie, że nie czuję potrzeby rotacji przez ostatnie 12 000 mil lub więcej. Ponadto mam około 32 000 mil na oryginalnych oponach i wciąż dobrą głębokość bieżnika, podczas gdy widzę tu niektórych narzekających na I5, który zjada opony. Chyba nie jeżdżę wystarczająco ostro. 🙂
Musisz jeździć tak jak ja.

Przejechałem dziś ponad 40 000 mil. Nadal legalna głębokość bieżnika na oponach. Kupię nowe opony tej jesieni, zanim zaczną się zimowe deszcze.

Jestem bardzo zadowolony z przejechania 40 000 mil na oponach OEM, nie jestem pewien, czy przejechałem tak daleko w żadnym z innych samochodów, które kupiłem.