Hyundai IONIQ Forum banner

Koło 18 cali vs. 20 cali

21K views 34 replies 20 participants last post by  hochiinn  
#1 ·
To prawdopodobnie głupie pytanie, ale i tak je zadam.

Nie zrozumcie mnie źle, uwielbiam koła w moim SEL, ale zależy mi na przebiegu. Jeśli zdecyduję się kupić ładnie wyglądające felgi 18-calowe i założyć oponę P225/55R18 (myślę, że to opona w SE - oczywiście opona EV). Skąd samochód będzie wiedział, że zmieniłem średnicę opony, aby uzyskać dodatkowy przebieg?

#2 ·
To prawdopodobnie głupie pytanie, ale i tak je zadam.

Nie zrozumcie mnie źle, uwielbiam koła w moim SEL, ale zależy mi na przebiegu. Jeśli zdecyduję się kupić ładnie wyglądające felgi 18-calowe i wybrać oponę P225/55R18 (myślę, że to opona w SE - oczywiście opona EV). Jak samochód będzie wiedział, że zmieniłem średnicę opony, aby uzyskać dodatkowy przebieg?
Niewiele kół z rynku wtórnego jest aerodynamicznych... będziesz musiał mądrze wybrać w tej kwestii. Obroty na milę będą takie same... jeśli wybierzesz odpowiedni rozmiar opon.

#4 ·
Powiedzmy więc, że kupiłem 18-calowe koła i opony do SE (nie zrobię tego, ponieważ nie uważam ich za atrakcyjne), ale hipotetycznie samochód rozpozna/ponownie nauczy się obrotów na minutę i odpowiednio dostosuje przebieg?
Bycie atrakcyjnym jest przeciwieństwem bycia wydajnym. Tak długo, jak wybierasz opony o tej samej liczbie obrotów na milę... nie będzie błędu na prędkościomierzu ani w liczniku przebiegu.
Szybkie EV to jedne z dobrych aerodynamicznych kół i wyglądają świetnie.
Oto przykład... możesz również zrobić morderstwo w czerni.
Image

#8 · (Edited)
Ioniq 6 SE Koła i opony -
Koła: 18 x 7,5 J ze stopu, z przesunięciem 51 mm (czasami nazywane również ET51) - numer części OEM 52910-KL110
Opony: Hankook Ventus S2 AS lub Nexen NFera Sport 225/55R18
Rozstaw śrub dla wszystkich kół: 5 x 114,3

SE 225/55R18: ------------- Średnica 27,7", Szerokość 8,9", Wysokość boku 4,9", Obwód 87,1", Obroty na milę 727
SEL/Limited 245/40R20: -- Średnica 27,7", Szerokość 9,6", Wysokość boku 3,9", Obwód 87,0", Obroty na milę 728

Szerokość zestawu SEL/Limited Koło i opona jest o 7,9% większa niż SE; a zatem większa powierzchnia przepychana przez wiatr.
Guma ma około 1/2 masy aluminium, więc więcej masy w zestawie SEL/Limited Koło i opona.
Więcej powietrza wirującego w konstrukcji koła SEL/Limited.

Twój Ioniq 6 nie będzie wiedział, że zmieniłeś koła i opony, ponieważ obroty na milę są zasadniczo identyczne. Tylko Ty będziesz wiedział... ;)

#9 ·
Dzięki za szczegóły. Nadal nie rozumiem - jeśli zmienię z 20s na 18s, czy mój przebieg wzrośnie? To znaczy, że kiedy teraz ładuję do 80%, przejeżdżam około 258 mil. Jeśli zmienię na 18s, czy zobaczę wzrost przebiegu, gdy naładuję do 80% tymi kołami/oponami?

#10 ·
Dzięki za szczegóły. Nadal nie rozumiem - jeśli zmienię z 20 na 18, czy mój przebieg wzrośnie? To znaczy, kiedy ładuję do 80% teraz, dostaję około 258 mil. Jeśli zmienię na 18, czy zobaczę wzrost przebiegu, gdy naładuję do 80% tymi kołami/oponami?
Tak... cały Ioniq 6 jest zbudowany wokół 18-calowych kół... Więc właściwości aerodynamiczne będą znacznie lepsze niż w przypadku 20-calowych kół.

#17 ·
Test w realnym świecie wzrostu przebiegu z mniejszymi oponami w Modelu Y - 11%

A różnica między felgami aerodynamicznymi a normalnymi wynosi około 3%: Felgi aerodynamiczne Tesli zmniejszają zużycie o trzy procent

Więc przejście z 20" na 18" znacznie zwiększy Twój zasięg. To, czy zdecydujesz się na felgi aerodynamiczne, czy nie, nie jest tak dużym problemem. Najważniejszym czynnikiem jest nadal szerokość opony.

#16 ·
Nie jestem fanem felg SEL/LE. Moim zdaniem wygląd fraktalny odbiera gładkim liniom samochodu. Chciałem czegoś prostszego, jak pięcioramienne. Po małym researchu, mój lokalny sprzedawca opon pomyślał, że te będą dobrze pasować.
Kraze Wheels » 190 LUSSO

Jednak, mimo że wyglądają całkiem fajnie, mogą być nieefektywne w porównaniu do tych FAST EV pokazanych powyżej. Zdecydowanie zauważyłem, że wszystkie nowe felgi EV są bardziej "zamknięte" na powierzchni niż tradycyjne felgi (ma to sens aerodynamiczny). Czy ktoś znalazł jakieś inne opcje?

Te są fajne, ale branding jest trochę ostry i zostały wycofane z produkcji.
TR9 | Black/Machined Face/Machined Lip | Touren

#24 ·
Myślę, że opony 18" będą miały niższy opór toczenia niż 20". Super niskoprofilowe opony "sportowe" mają tendencję do optymalizacji pod kątem maksymalnej przyczepności i pokonywania zakrętów, więc często są wykonane z bardziej miękkiej, bardziej przyczepnej gumy, która znacznie bardziej ugina się w kontakcie z asfaltem i marnuje znacznie więcej energii w postaci ciepła. Twardsza guma bardziej przypomina stalowe opony w pociągu, które praktycznie nie tracą energii podczas obracania się, ale również nie mają dużej przyczepności.

Ponadto powierzchnia przekroju poprzecznego wewnątrz opony jest mniejsza, ponieważ w efekcie jest to cieńsza rura. Zatem powietrze, które krąży wewnętrznie, jest ściskane w obszarze kontaktu z drogą, a więc jest popychane znacznie szybciej, co ponownie powoduje utratę nieco więcej energii.

Mówiąc prosto, opony 18" są generalnie zoptymalizowane pod kątem komfortu i zasięgu, a nie sportowego charakteru i przyczepności.

Mówi się, że producenci opon dają producentom samochodów większy rabat na opony, jeśli producent używa drogich opon niskoprofilowych, więc może to być czynnikiem, który sprawia, że H preferuje 20" zamiast 18". Producent opon spodziewa się dobrze zarobić, gdy samochód będzie potrzebował nowego zestawu opon.

#25 ·
Myślę, że opony 18" będą miały niższy opór toczenia niż 20". Super-niskoprofilowe, "sportowe" opony mają tendencję do optymalizacji pod kątem maksymalnej przyczepności i pokonywania zakrętów, więc często są to bardziej miękkie, bardziej przyczepne gumy, które bardziej się uginają w kontakcie z asfaltem i marnują znacznie więcej energii w postaci ciepła. Twardsza guma jest bardziej podobna do stalowych opon w pociągu, które praktycznie nie tracą energii podczas obracania się, ale również w ogóle nie mają dużej przyczepności.

Ponadto powierzchnia przekroju poprzecznego wewnątrz opony jest mniejsza, ponieważ w efekcie jest to cieńsza rura. Zatem powietrze, które krąży wewnętrznie, jest ściskane w obszarze kontaktu z drogą, a więc jest popychane znacznie szybciej, co ponownie powoduje utratę nieco więcej energii.

Mówiąc prosto, opony 18" są generalnie zoptymalizowane pod kątem komfortu i zasięgu, a nie sportowego charakteru i przyczepności.

Podobno producenci opon dają producentom samochodów większy rabat na opony, jeśli producent używa drogich opon o niskim profilu, więc może to być czynnik, który sprawia, że H preferuje 20" zamiast 18". Producent opon spodziewa się dobrze zarobić, gdy samochód będzie potrzebował nowego zestawu opon.
Zamieściłeś ten film w innym wątku. Uważam, że jest bardzo interesujący i wydaje się tu trafny.

#26 ·
No dobrze, przeszedłem na 18-calowe felgi w SEL. To są Niche Milans.

1) Podoba mi się, że felgi są bardziej minimalistyczne i pozwalają na wyeksponowanie aspektu aerodynamicznego samochodu.
2) Skorzystam z 18-calowych felg, które są lżejsze i mają mniejszą szerokość w odniesieniu do aerodynamiki, co zapewnia lepsze osiągi.
3) Wygląd opon/felg nie jest tak smukły, ale nadaje samochodowi estetykę retro/przyszłościową.
4) Większe opony zapobiegną obcieraniu/ocieraniu felg podczas parkowania.

Image

Oto Porsche 911 z 1973 roku, czyli wygląd, o który mi chodziło.

Porsche 911 S

Będę musiał sprawdzić, jaki wzrost procentowy zaobserwuję.

Na zdrowie

#27 ·
Wygląda na to, że Twoje nowe koła mają OGROMNE szczeliny powietrzne między szprychami. Jeśli tak jest, nie uzyskasz dużej poprawy zasięgu. Fabryczne 18-calowe koła są prawie całkowicie zamknięte, jest niewiele lub wcale szczelin, tylko czarna farba, co tłumaczy dodatkową wydajność.

#32 ·
Wygląda na to, że Twoje nowe koła mają OGROMNE szczeliny powietrzne między szprychami. Jeśli tak jest, nie uzyskasz dużej/żadnej poprawy zasięgu. Fabryczne 18-calowe koła są prawie całkowicie zamknięte, jest niewiele/brak szczeliny, tylko czarna farba, co tłumaczy dodatkową wydajność.

View attachment 52471
Przegapiłeś niektóre komentarze na początku tego wątku. Koła mają mniejszą szerokość, więc są bardziej aerodynamiczne. Dodatkowo widzę lepsze przebiegi, ponieważ koła są lżejsze i potrzebują mniej mocy, aby nabrać prędkości. Widzę wzrost o 10%-12% w KW/mi w porównaniu do kół bazowych SEL.

#31 ·
Nie obchodzi mnie przebieg. Chcę komfortu. Kiedy te opony się zużyją, albo może wcześniej, przejdę na 18" i opony z większą ścianą boczną, żeby jazda była lepsza. W naszym Sonacie przeszliśmy z 18" na 17", a jazda znacznie się poprawiła. Dawniej przejście na większe koło i oponę z mniejszą ścianą boczną dawało lepszą reakcję na kierownicę, ale to nie jest samochód wyścigowy. Nie potrzebuje bardziej "sportowego" prowadzenia. Potrzebuje ciszy i płynności.

#34 ·
nie obchodzi mnie przebieg. Chcę komfortu. Kiedy te opony się zużyją, albo może wcześniej, zamierzam przejść na 18" i opony z większą ścianą boczną, żeby jazda była lepsza. W naszym Sonacie przeszliśmy z 18" na 17", a jazda znacznie się poprawiła. Dawniej przejście na większe koło i oponę z mniejszą ścianą boczną dawało lepszą reakcję na kierowanie, ale to nie jest samochód wyścigowy. Nie potrzebuje bardziej "sportowego" prowadzenia. Potrzebuje ciszy i płynności
A dla wielu... zasięgu.