Hyundai IONIQ Forum banner
21 - 40 of 65 Posts
Discussion starter · #21 ·
Dzięki wszystkim!

Dziękuję wam za znalezienie informacji na innych forach i mierzenie. :x Może to brzmieć absurdalnie dla niektórych, ale ta długość 1,85 m może mnie przekonać, pomijając wygląd, duży zasięg w obecnej chwili, za tę cenę. Rzeczywiście, potrzebna będzie trochę sklejki, aby stworzyć wystarczająco płaską podłogę, ale to nie będzie problem. Pewnie wrócę ;)... tymczasem cieszcie się swoimi Ioniqami i tym forum! :D

Pewnego razu, kiedy spaliśmy z tyłu naszego Priusa z 2004 roku na kempingu w Parku Narodowym, w nocy zrobiło się tak zimno, że kondensacja z naszego oddechu utworzyła warstwę lodu po WEWNĘTRZNEJ stronie przedniej szyby i bocznych okien! Chociaż rano zeskrobałem z niej jak najwięcej, obawiałem się, że woda skapnie do wnętrza deski rozdzielczej i usmaży elektronikę lub coś w tym rodzaju, więc czekałem tak długo, jak mogłem, po tym jak temperatura wzrosła, aby spróbować go uruchomić. Wszystko było dobrze.

Maty Thermarest, dobre śpiwory i bielizna termiczna zapewniły nam ciepło przez całą noc.

iet,

Niekoniecznie. Właściwie, podczas jednej z naszych zimowych wypraw z plecakiem w Gila Wilderness w Nowym Meksyku lata temu, kiedy spaliśmy w namiocie, rano było tak zimno, że kiedy próbowaliśmy podgrzać wodę na kuchence Coleman na śniadanie, woda (którą przechowywaliśmy w namiocie w nocy, aby zapobiec jej zamarzaniu) zamieniała się w lód w garnku do gotowania tak szybko, jak ją wlewałem.

To były dobre czasy, ale niestety nasze dni z plecakiem są już prawie za nami. Dlatego pojazd z możliwościami biwakowania jest dla nas teraz tak ważny. Oczywiście, nie ma nic złego w rozbiciu namiotu na kempingu.

iet,

Nawiasem mówiąc, żeby nie wprowadzić w błąd, zwykle większość naszych wycieczek z kempingiem samochodowym (i z plecakiem, kiedy to robiliśmy) odbywa się, gdy pogoda jest bardziej umiarkowana. Zimowe wyprawy na łono natury są dla nas raczej wyjątkiem niż regułą. Ale na pewno są niezapomniane, kiedy je organizujemy...

Poza tym, ta rzecz z namiotem do Priusa wygląda całkiem nieźle. Byłbym jednak bardzo wątpiący, czy pasowałaby do Ioniqa. Powodzenia i informuj nas na bieżąco o przebiegu testu.

Pewnego razu, kiedy spaliśmy z tyłu naszego '04 Prius na kempingu w Parku Narodowym, w nocy zrobiło się tak zimno, że kondensacja z naszego oddechu utworzyła warstwę lodu po WEWNĘTRZNEJ stronie przedniej szyby i bocznych okien!
Byłem tam! Zazwyczaj trzymam okna uchylone przez cały czas, aby spróbować utrzymać wilgotność na wodzy. Prawdopodobnie beznadziejne bez aktywnej ewakuacji powietrza. Nawet przy szeroko otwartych oknach, jest sporo zatrzymywania ciepła, które może sprawić, że latem będzie niewygodnie. Noszę ze sobą mały wentylator 12 V na wypadek nagłych wypadków.

Całkowicie rezygnuję z kontroli wilgotności, gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej -6 stopni Celsjusza i trzymam wszystko zamknięte, aby zmaksymalizować zatrzymywanie ciepła. Chociaż w puchowym śpiworze jest mi wystarczająco ciepło, oddychanie tak zimnym powietrzem zakłóca mój sen. Pewnego razu spędziłem zimowy weekend w Buffalo NY przy -15 stopniach! To jedyny raz, kiedy nie używałem wolnego powietrza, ale trzymałem głowę wewnątrz śpiwora. Miało to dodatkową zaletę, że śpiwór pochłaniał sporą ilość niewyczuwalnej utraty wody z oddychania, więc okna były mniej dotknięte.

Discussion starter · #32 ·
Zostało jeszcze jedno pytanie...

Cześć wszystkim,

Zmierzyłem maksymalną długość wewnątrz Ioniq EV podczas naszej jazdy testowej (poprzedni post ze zdjęciem) i wynosiła ona 1,90, jeśli chciałbyś w nim spać. Ale teraz jestem ciekaw szerokości... Szerokość w pobliżu przednich siedzeń, w pobliżu tylnych siedzeń i pośrodku... Zastanawiam się, czy moje dwa materace 65-190 by pasowały, czy też muszę szukać czegoś innego i pociąć kawałek pianki. Nie mogę nigdzie znaleźć szerokości wewnątrz? Czy ktoś, kto już posiada EV, byłby tak miły, aby "namalować mi ten obrazek"? Myślę, że może to być interesujące również dla innych kierowców, a nawet dla producentów lub sprzedawców materacy samochodowych, aby znać dokładne wymiary :)

To kolejne zdjęcie z głównymi wymiarami. Myślę, że to także hybryda.

Attachments

• Like
Reactions: iet
Uwielbiam ten wątek! To był jeden z moich wymagań, kiedy szukałem samochodu i zdecydowanie wskoczyłem na tylne siedzenie mojego Ioniqa podczas jazdy próbnej, żeby się upewnić, że się zmieszczę. Nie jest najprzestronniejszy, ale jeśli nie jesteś zbyt wysoki, powinieneś zmieścić się z tyłu Ioniqa. Nie jestem pewien, jak wygodnie będzie dwóm osobom. Dla mnie będę tylko ja i mój pies. :) Habitent wygląda świetnie - mam nadzieję, że ktoś wkrótce zrobi coś podobnego dla Ioniqa. Miłego biwakowania w samochodzie!

Discussion starter · #37 ·
Tak Jan, dzięki, widziałem wcześniej tę stronę forum o przestrzeni bagażowej i chodzi też o minimalną przestrzeń (gdzie byłyby twoje nogi, gdybyś leżał), ale chciałbym również znać maksymalną szerokość, czyli szerokość tylnych siedzeń razem? Wtedy możemy może zrobić rysunek, aby stworzyć rozwiązanie w postaci materaca lub łóżka pneumatycznego :) Nasz samochód przyjedzie latem i byłoby bardzo miło, gdybyśmy mogli być przygotowani na kilka noclegów na kempingu podczas naszych wakacji... Zamówiliśmy już priusa 'habitent', więc damy znać, czy pasuje również do Ioniqa! :)

Discussion starter · #38 ·
Uwielbiam ten wątek! To był jeden z moich wymagań, kiedy szukałem samochodu i zdecydowanie wskoczyłem na tylne siedzenie mojego Ioniqa podczas jazdy próbnej, żeby się upewnić, że się zmieszczę. Nie jest najprzestronniejszy, ale jeśli nie jesteś zbyt wysoki, powinieneś zmieścić się z tyłu Ioniqa. Nie jestem pewien, jak wygodnie będzie dwóm osobom. Dla mnie będę tylko ja i mój pies. :) Habitent wygląda świetnie - mam nadzieję, że ktoś wkrótce zrobi coś takiego dla Ioniqa. Miłego biwakowania w samochodzie!
Dzięki! :) Tak, to również dlatego, że nie wolno nic ciągnąć tym Ioniqiem. Może możesz rozstawić namiot do biwakowania z dala od samochodu, aby przechowywać niektóre swoje rzeczy i krzesła, i po prostu spać w samochodzie. Naprawdę mnie to przekonało, ponieważ miejsca nad głową z tyłu naprawdę nie jest wystarczająco dużo dla naszego syna i synowej, to to zrekompensowało! :D

Obawiam się, że Bjorn Nyland nie reprezentuje dobrze naszych długości... Zmierzyłem to; dostępna szerokość w twoim szkicu jest o około 15 cm zbyt optymistyczna. 118 cm powinno wynosić 100-102 cm, a 130 cm powinno wynosić 116 cm. Długość wydaje się w porządku, ale może być większa w zależności od tego, jak ustawisz przednie siedzenia.

• Like
Reactions: iet
21 - 40 of 65 Posts