Hyundai IONIQ Forum banner

Wymiana tylnego zderzaka?

9.2K views 21 replies 6 participants last post by  gary333  
#1 ·
Moja żona niedawno w coś wjechała i poważnie wgnieciona/pęknięta została lewa strona tylnego zderzaka w naszym Ioniq z 2019 roku. Zbliżamy się do końca leasingu, więc muszę to wkrótce naprawić.

Miałem nadzieję, że wgniecenie da się po prostu wybić i wypełnić, ale najwyraźniej uszkodzenie jest na to zbyt duże.

Wyliczenie, które mamy z lokalnego warsztatu blacharskiego, obejmuje następujące elementy (bez VAT):

Dostawa nowego tylnego zderzaka - główny: 239,64
Dostawa nowego tylnego zderzaka - wypełnienie: 214,77
Malowanie i montaż nowego tylnego zderzaka - główny: 320,00
Malowanie i montaż nowego tylnego zderzaka - wypełnienie: 340,00

Mam kilka pytań:

Czy "wypełnienie" to szary panel wewnątrz białego, czy coś innego?

Jeśli to szary panel, czy jest jakiś powód, dla którego nie mogę po prostu użyć starego wypełnienia z nowym zderzakiem głównym? Czy trudno jest ponownie zamontować stare wypełnienie na nowym zderzaku?

Biorąc pod uwagę, że duża część robocizny to prawdopodobnie montaż, a nie malowanie, czy ktoś wie, ile pracy wiąże się z demontażem i ponownym montażem części (prawdopodobnie obejmuje to takie elementy jak światła montowane na zderzaku i czujniki cofania)?

Jestem dość sprawny i mam przyzwoity zestaw narzędzi, więc z przyjemnością bym tego spróbował i zaoszczędził trochę gotówki, jeśli praca jest prosta. Celem byłoby dostarczenie samochodu do warsztatu z zderzakiem w bagażniku (jest jeszcze kilka innych małych wgnieceń, które też trzeba zrobić) i ponowne zamontowanie wszystkiego samemu w domu.

Myśli?

Jak zawsze, bardzo dziękuję za pomoc.

#2 ·
Czy istnieje możliwość uzyskania drugiej lub trzeciej wyceny napraw?
Ciemniejsze plastikowe wypełnienie wydaje się być oddzielone od głównego zderzaka - może jest trzymane dobrym klejem? Jak ze wszystkimi rzeczami z tworzyw sztucznych, przy odpowiednich umiejętnościach, również to można naprawić.
Oczekuję na wycenę z lokalnego (dla mnie w Kumbrii) warsztatu naprawczego. Zespawają oni główny korpus tylnego zderzaka (pęknięcie o długości 4 cm) przed oczyszczeniem i pomalowaniem. Spodziewam się, że koszt będzie znacznie niższy niż ten, który Państwo otrzymali za pełną wymianę.

#4 ·
Czy istnieje możliwość uzyskania 2. lub 3. wyceny napraw?
Ciemniejsze plastikowe wypełnienie wydaje się być oddzielone od głównego zderzaka - może jest trzymane dobrym klejem? Jak we wszystkich plastikowych elementach, przy odpowiednich umiejętnościach, również to można naprawić.
Czekam na wycenę z lokalnego (dla mnie w Kumbrii) warsztatu naprawczego. Zespawają oni plastikowo główny korpus tylnego zderzaka (pęknięcie o długości 4 cm) przed wykończeniem i pomalowaniem. Spodziewam się, że koszt będzie znacznie niższy niż ten, który Państwo otrzymali za pełne wymiany.
Panel wypełniający nie jest uszkodzony, dlatego zastanawiałem się, czy stary można przenieść do nowego. Być może, jak Pan/Pani mówi, jest on trzymany klejem i nie można go usunąć.

Przyglądam się teraz kilku alternatywnym opcjom, w tym tym lokalnym warsztatom naprawczym typu "wgniecenia i zadrapania". Axioma wydaje się mieć dobrą reputację w serwisie Trustpilot (oczywiście traktując to z przymrużeniem oka).

Dlaczego po prostu nie zapłacić opłaty za uszkodzenia do Hyundai? Bardzo prawdopodobne, że będzie to tańsze niż to, co Państwo otrzymali w wycenie. Proszę zadzwonić i zapytać o stawkę za uszkodzenie zderzaka, ponieważ zwykle jest to cena stała.
To nie jest w Hyundai, ale przypuszczam, że mógłbym zapytać firmę leasingową. Założyłem, że będą chcieli naliczyć znacznie więcej za naprawy, niż kosztowałoby mnie to samodzielne wykonanie, a poza tym nie jestem zachwycony pomysłem mówienia im, że są problemy z samochodem (czy to nie sprawi, że będą uważniej szukać problemów?)

#6 ·
Panel wypełniający nie jest uszkodzony, dlatego zastanawiałem się, czy stary można przenieść do nowego. Być może, jak mówisz, jest przymocowany klejem i nie można go usunąć.

Przyglądam się teraz kilku alternatywnym opcjom, w tym miejscom napraw "wgnieceń i zadrapań" na miejscu. Axioma wydaje się mieć dobrą reputację w serwisie Trustpilot (oczywiście z przymrużeniem oka).

To nie jest w Hyundai, ale przypuszczam, że mógłbym zapytać firmę leasingową. Założyłem, że będą chcieli zażądać znacznie więcej za naprawy, niż kosztowałoby mnie zrobienie tego samemu, a poza tym nie jestem zachwycony pomysłem mówienia im, że są problemy z samochodem (czy to nie sprawi, że będą uważniej szukać problemów?)
Po prostu zapytaj ich o matrycę opłat za uszkodzenia. Nie musisz im mówić, że jest uszkodzony, po prostu bądź ogólnikowy i powiedz, że masz znajomego, który martwił się, gdy samochód wrócił z uszkodzeniem tylnego zderzaka. Zazwyczaj taniej jest nie naprawiać uszkodzeń i po prostu pozwolić im ponownie cię obciążyć.

Często to BCA wykonuje kontrole i nie otrzymają żadnych informacji od firmy leasingowej na temat czegokolwiek, co omówiłeś nieformalnie z niezwiązanym, często zewnętrznym call center.

Kto jest firmą leasingową?

#7 ·
Dlaczego nie skorzystać z ubezpieczenia? Przecież płacisz za nie składki.
Nie wiem, jak to wygląda w USA, ale jeśli zgłoszę coś stosunkowo małego jak to do mojego ubezpieczenia (po zapłaceniu nadwyżki - myślę, że nazywacie to udziałem własnym) w Wielkiej Brytanii, dodatkowe składki w ciągu najbliższych kilku lat zjedzą więcej niż zaoszczędziłbym.

#12 ·
Oznacza to również, że będziesz miał do czynienia z BCA, jeśli chodzi o oddanie samochodu, więc nie będzie to żadna firma, która oszukuje klienta za każdą drobną rzecz, którą znajdzie.

...

Z Arval jest w porządku, są bardzo prawdopodobne, że będą w stanie powiedzieć Ci tylko na podstawie zdjęcia, czy zaakceptują to jako drobne uszkodzenie, czy nie.
Uważam, że Arval jest bardzo dobry w kilku przypadkach, kiedy musiałem z nimi współpracować w trakcie leasingu. Zazwyczaj zakładam najgorsze w tego typu sytuacjach, więc dobrze wiedzieć, że prawdopodobnie będą również uczciwi w tej sytuacji, dzięki.

Czy masz jakieś zdjęcia uszkodzeń?
W rzeczywistości nie jest tak źle, jak pamiętam:

Image

Myję samochód w ten weekend, więc zrobię zdjęcie, gdy to się skończy, a następnie skontaktuję się z Arval, aby sprawdzić, czy mogą potwierdzić koszt naprawy.

#13 ·
Wypełnienie musi być stosunkowo łatwe do usunięcia. Co ciekawe, mam bardzo małe pęknięcie w szarej części wypełnienia, o którym nie mam pojęcia, jak powstało. Myślałem o jego wymianie (zakładając, że to nie jest pomalowana część - dlaczego nie są one po prostu malowane / kolorowane fabrycznie, wszystkie mają ten sam kolor w ioniqs!), ale kiedy dowiedziałem się o koszcie, zdecydowałem, że po prostu zaryzykuję mały rachunek i mam nadzieję, że nie zauważą tego przy odbiorze (szczególnie jeśli jest brudny).

• Like
Reactions: Joztik
#14 ·
W ramach dalszych działań skontaktowałem się z firmą Arval i zapytałem, czy mogą naprawić uszkodzenie na podstawie powyższego zdjęcia. Technik powiedział, że jeśli pęknięcie jest tylko w lakierze, to naprawa będzie zgodna z matrycą uszkodzeń (£185), ale jeśli jest to pęknięcie lub dziura, będą musieli wymienić zderzak.

Zdecydowanie pękł na wylot w dwóch miejscach. Poprosiłem o kosztorys naprawy, w tym wymianę zderzaka.

#15 · (Edited)
Pełna odpowiedź Arvala (błędy ich, nie moje!):

"Jeśli zderzak wymaga wymiany, nie ustalamy kosztów tego.

Jest to ustalane przez OEM - (Original equipment manufacture), czyli koszt wymiany elementu przez producenta.

Możesz zadzwonić do lokalnego dealera, aby poznać ten koszt, a następnie sprawdzić, czy może być taniej, jeśli naprawisz go przed zwrotem pojazdu."

[Edytowałem ten akapit, aby wyjaśnić] Myślę, że mówią, że naliczą opłatę, jaką naliczyłby warsztat naprawczy OEM, w tym robociznę i części, ale wtedy brzmi to również tak, jakby to mogła być tylko część, która ma cenę OEM. Jeśli to drugie, to nie wiem, jaka będzie robocizna.

Rozumiem, że nie chcą poświęcać czasu na oszacowanie pracy, której mogą nie wykonać, ale chcę tylko wiedzieć, czy będzie to znacznie tańsze przez nich niż przez lokalny warsztat lakierniczy.

Każdy e-mail zajmuje Arvalowi kilka dni, aby odpowiedzieć, więc kosztuje mnie to prawie 100 funtów za każdą serię e-maili.

W tym momencie myślę, że po prostu zlecę to jednemu z tych mobilnych warsztatów naprawczych. Przynajmniej będę znał koszt i będę mógł zabrać samochód z podjazdu!

Czy ktoś próbował któregoś z tych warsztatów naprawczych na podjeździe? Axioma wygląda dobrze, chociaż jestem podejrzliwy wobec firm, które promują Trustpilot.

#16 ·
Zdjęcie powyżej sprawia wrażenie, że pęknięcie sięga do dołu zderzaka. Jeśli tak, myślę, że będziesz miał trudności ze znalezieniem osoby mobilnej do naprawy.

Miałem Skodę Superb, w którą jakiś idiota wjechał z tyłu. Wgniotło to zderzak poziomo (powyżej miejsca, gdzie są rysy), co spowodowało większość problemu. Miałem osobę mobilną i pobrali około 150 funtów 5 lat temu i nadal widziałem wgniecenie, a także nie byłem zadowolony z wykończenia lakieru. Zabrałem go do lokalnego warsztatu i powiedzieli, że wymaga wypełnienia i ponownego pomalowania zderzaka. Kosztowało mnie to kolejne 250 funtów (co zrobiłem w pierwszej kolejności).

Kiedy osoba przyszła odebrać samochód, cały czas patrzyła na obszar na tylnym zderzaku, ale nic nie powiedziała. Myślę, że mogli zauważyć, że coś jest nie tak, ale nie sądzę, żeby mogli powiedzieć co. Z perspektywy czasu powinienem był zaparkować samochód zderzakiem w dół podjazdu i wtedy nie mieliby pojęcia. W moim przypadku reszta samochodu była idealna, facet skomentował, że ten samochód był w najlepszym stanie, jaki kiedykolwiek widział (co prawdopodobnie było powodem, dla którego kwestionował samego siebie, patrząc na tylny zderzak).

#17 ·
Zdjęcie powyżej sprawia, że wygląda na to, że pęknięcie sięga do dołu zderzaka. Jeśli tak, myślę, że będziesz miał trudności ze znalezieniem osoby mobilnej do naprawy.

Miałem Skodę Superb, w którą ktoś idiota wjechał z tyłu. Wgniotło to zderzak poziomo (powyżej miejsca, gdzie są rysy), co spowodowało większość problemu. Miałem osobę mobilną i pobrali około 150 funtów 5 lat temu i wciąż widziałem wgniecenie, i nie byłem zadowolony z wykończenia lakieru. Zabrałem go do lokalnego miejsca i powiedzieli, że potrzebuje wypełnienia i ponownego pomalowania zderzaka. Kosztowało mnie to kolejne 250 funtów (co zrobiłem jako pierwsze).

Kiedy osoba przyszła odebrać samochód, cały czas patrzyła na obszar na tylnym zderzaku, ale nic nie powiedziała. Myślę, że mogli zauważyć, że coś jest nie tak, ale nie sądzę, żeby mogli powiedzieć co. Z perspektywy czasu powinienem był zaparkować samochód zderzakiem w dół podjazdu, a wtedy nie mieliby pojęcia. W moim przypadku reszta samochodu była idealna, facet skomentował, że ten samochód był w najlepszym stanie, jaki kiedykolwiek widział (co prawdopodobnie było powodem, dla którego kwestionował samego siebie, patrząc na tylny zderzak).

View attachment 53530
"Zdjęcie powyżej sprawia, że wygląda na to, że pęknięcie sięga do dołu zderzaka. Jeśli tak, myślę, że będziesz miał trudności ze znalezieniem osoby mobilnej do naprawy."

Kończy się ponad cal od dołu, więc mam nadzieję, że to pomoże moim szansom.

#18 ·
Tylko żeby zamknąć pętlę (i ze szczególnymi podziękowaniami dla @gary333), nie naprawiłem żadnych małych wgnieceń, a nawet dużego wgniecenia w tylnym zderzaku przed oddaniem samochodu do Arval.

Raport uszkodzeń obciąża kwotą 490 funtów za zderzak, co jest znacznie mniej niż otrzymałem ofertę za tę pracę lokalnie.

Nie ma opłat za żadne drobne wgniecenia (w tym porządne na linii przetłoczenia nad tylnymi drzwiami).

Ogólnie rzecz biorąc, ogromna wygrana.

#19 ·
Żeby zamknąć temat (i ze szczególnymi podziękowaniami dla @gary333), nie naprawiłem żadnych małych wgnieceń, ani nawet dużego wgniecenia w tylnym zderzaku przed oddaniem samochodu do Arval.

Raport uszkodzeń obciąża kwotą 490 funtów za zderzak, co jest znacznie mniej niż wyceniono mi lokalnie za tę usługę.

Nie ma opłat za żadne drobne wgniecenia (w tym porządne na linii przetłoczenia nad tylnymi drzwiami).

Ogólnie rzecz biorąc, ogromna wygrana.
Świetna wiadomość!

#20 ·
Jeśli uszkodzona jest tylko zewnętrzna powłoka zderzaka, spróbowałbym w warsztatach naprawczych "drobnych uszkodzeń" w Twojej okolicy. Miałem dość źle wyglądające pęknięcia (15 cm długości po tym, jak rozerwałem zderzak po zahaczeniu go o pień słupa), zespawali go i zszywali. (Około 100 funtów).
Problemy (i wyższe koszty) mogą wystąpić, jeśli metalowe punkty mocowania/klipsy zderzaka są uszkodzone na metalowym nadwoziu samochodu, gdzie nie można tego zobaczyć. W takim przypadku jest to prawdopodobnie warsztat blacharski.

Ceny części zamiennych i lakierów również gwałtownie wzrosły na całym świecie od czasu covid, więc to prawdopodobnie jeden z powodów, dla których wszystko wygląda na tak drogie.

Środkowa listwa jest oddzielna. Ktoś inny szukał tutaj numeru części i widziałem jeden na E-bay, podejrzewam, że po prostu się zatrzaskuje.