Hyundai IONIQ Forum banner

Problemy z systemem nawigacji

3.2K views 17 replies 8 participants last post by  ElasticWhwarf804  
#1 ·
Cześć!

Zastanawiałem się, czy ktoś jeszcze ma problemy z wbudowanym systemem nawigacji w IONIQ6?

Naprawdę chciałem korzystać z systemu Hyundai, ponieważ wskazówki są wyświetlane na wyświetlaczu HUD i zaplanuje dla mnie ładowanie podczas dłuższych podróży. Ale moje pierwsze doświadczenie z nim było straszne. Próbował poprowadzić mnie drogą, która przestała być prawdziwą drogą jakieś 30 lat temu. Bez żartów. To jest ta droga, którą nawigacja w samochodzie próbowała mnie poprowadzić.

Image

Ostatnio otrzymuję ten komunikat, gdy próbuję go użyć:

Image

A kiedy próbuję zaktualizować go ręcznie za pomocą aplikacji Navigation Updater na moim komputerze, dostaję to!

Image

Muszę powiedzieć, że samochód w większości jest świetny, ale system rozrywki i technologia w samochodzie to absolutny koszmar!

Będę trzymać się Android Auto i Map Google!

#2 ·
Kiedy dostałeś samochód?

Znam ekran aktualizacji bardzo dobrze, natknąłem się na niego kilka razy. 😢

Ale dzisiaj przejechałem ponad 300 mil moim IONIQ6, używając tylko wbudowanej nawigacji i planowania ładowania. Żadnych problemów. Cóż, w pewnym momencie skręciłem w złą stronę, ale to była prawdopodobnie moja wina i nie zwracałem wystarczającej uwagi.

#7 ·
Kiedy dostałeś samochód?

Znam ekran aktualizacji bardzo dobrze, natknąłem się na niego kilka razy. 😢

Ale dzisiaj przejechałem ponad 300 mil moim IONIQ6, używając tylko wbudowanej nawigacji i planowania ładowania. Żadnych problemów. Cóż, w pewnym momencie skręciłem w złą stronę, ale to była prawdopodobnie moja wina i nie zwracałem wystarczającej uwagi.
Cześć,

Dostałem samochód w kwietniu tego roku, ale był to pojazd z magazynu, a nie zamówienie fabryczne, więc nie wiem, jak długo był u dealera, zanim go wziąłem.

#3 ·
Witaj!

Zastanawiałem się, czy ktoś jeszcze ma problemy z wbudowanym systemem nawigacji w IONIQ6?

Naprawdę chciałem korzystać z systemu Hyundai, ponieważ wskazówki są wyświetlane na wyświetlaczu HUD i planuje on dla mnie ładowanie podczas dłuższych podróży. Ale moje pierwsze doświadczenie z nim było straszne. Próbował poprowadzić mnie drogą, która przestała być prawdziwą drogą jakieś 30 lat temu. Bez żartów. To jest droga, na którą nawigacja w samochodzie próbowała mnie zaprowadzić.

View attachment 56739

Ostatnio otrzymuję ten komunikat, gdy próbuję go użyć

View attachment 56740

A kiedy próbuję zaktualizować go ręcznie za pomocą aplikacji Navigation Updater na moim komputerze, otrzymuję to!

View attachment 56741
Muszę powiedzieć, że samochód jest w większości świetny, ale system rozrywki i technologia w samochodzie to absolutny kosz!

Będę trzymać się Android Auto i Map Google!
Moje doświadczenia z jego używaniem poza testami w okolicy były bardzo podobne. Nie miałem żadnych problemów z aktualizacją, ale nie odważyłem się dać mu kolejnej szansy na skomplikowanych trasach poza głównymi drogami, w obawie przed wylądowaniem na ślepej ulicy, pół godziny drogi od jakiejkolwiek cywilizacji.

#5 ·
Moja nawigacja była aktualizowana co kilka miesięcy przez mojego dealera w ramach programu MapCare i stwierdziłem, że jest w 100% dokładna, a podróżuję po całym kraju (178 643 kilometry w 4 lata i 9 miesięcy). Jego zdolność do wykrywania problemów z wyprzedzeniem i zmieniania trasy jest bez zarzutu, a obliczenia czasu podróży nigdy nie zawodzą. Podsumowując, jest godny zaufania i bardzo łatwy w użyciu.

#10 ·
Stwierdziłem, że jest to wystarczające, ale nie idealne. Większość podróży, które prowadzą przez mniejsze drogi krajowe, wydaje się mieć punkt, w którym trasa, którą pokazuje, jest poprawna, ale brakuje instrukcji skrętu, więc po prostu jadę dalej moją obecną drogą za skrzyżowaniem.
Najnowszy z nich jest do pewnego stopnia zrozumiały - fizyczna droga prowadzi w jednym kierunku, ale nazwa drogi - "logiczna" droga - prowadzi w innym kierunku, a nawigacja nie powiedziała mi, żebym skręcił z drogi, tylko żebym pozostał na tej samej logicznej drodze. Jednak odwrotna sytuacja miała miejsce gdzie indziej, gdzie droga, którą muszę jechać, jest zarówno fizycznie, jak i logicznie inna, a mimo to została pominięta.

#11 ·
Wolę również korzystać z wbudowanej nawigacji, ponieważ tak dobrze się integruje. Niestety, prawie z niej zrezygnowałem, ponieważ jej wyznaczanie trasy często nie ma sensu. Na przykład poprowadzi mnie naokoło, żeby wjechać na autostradę, żeby przejechać jeden przystanek, podczas gdy jazda ulicami zajęłaby mi znacznie mniej czasu i pokonałbym znacznie mniejszy dystans. Mój poprzedni samochód (Prius) pozwalał mi dostosować ustawienia, aby uzyskać pożądane rezultaty, ale opcje tego są ograniczone; zwykle tylko "Najszybszy" i "Ekonomiczny", z tym że oba dają mi tę samą trasę. Często mówi mi, żebym skręcił w jakąś alejkę, a ja mówię: "Chyba nie!" Ankieta, którą niedawno otrzymałem od Hyundaia, wspomniała, że ​​rozważają przełączenie wbudowanej nawigacji na Mapy Google. Jeśli mogą to zrobić i zachować taką samą integrację, byłoby wspaniale.

#12 ·
Wolę również korzystać z wbudowanej nawigacji, ponieważ tak dobrze się integruje. Niestety, prawie z niej zrezygnowałem, ponieważ jej trasy często nie mają sensu. Na przykład poprowadzi mnie naokoło, żeby wjechać na autostradę, żeby przejechać jeden przystanek, podczas gdy jazda ulicami powierzchniowymi zajęłaby mi znacznie mniej czasu i pokonałbym znacznie mniejszy dystans. Mój poprzedni samochód (Prius) pozwalał mi dostosować ustawienia, aby uzyskać pożądane wyniki, ale opcje tego są ograniczone; zwykle tylko "Najszybszy" i "Ekonomiczny", z tym że oba dają mi tę samą trasę. Często mówi mi, żebym skręcił w jakąś alejkę i mówię mu: "Chyba nie!"

Ankieta, którą niedawno otrzymałem od Hyundaia, wspomniała, że ​​rozważają przełączenie wbudowanej nawigacji na Mapy Google. Jeśli uda im się to zrobić i zachować taką samą integrację, byłoby wspaniale.
Zawsze masz możliwość zignorowania trasy "najszybszej" i wybrania "najkrótszej". Masz taką opcję w ustawieniach. Jeśli z niej nie korzystasz, dlaczego winić samochód? (n)

#18 ·
Czy te samochody będą szukać Twojego celu w Mapach Google i sugerować stacje ładowania - filtrowane pod kątem preferowanego dostawcy - po drodze? Czy przygotuje akumulator do ładowania, gdy zmierzasz do ładowarki?
Tak, robią to. Próbowałem tego w Polestar, kiedy miałem demo i jazdę próbną. Electroverse i ZapMap są również dostępne w sklepie Google Play dla motoryzacji.

Android Automotive to oddzielny produkt od Google i został zaprojektowany jako samochodowy system operacyjny, dzięki czemu może uzyskać dostęp do zasięgu i systemów akumulatorów w pojeździe. Jest naprawdę miły w użyciu.

Android Auto w telefonie tego nie zrobi, ponieważ został zaprojektowany do przesyłania strumieniowego telefonu do samochodu.

Ale. (Trochę odbiegając od tematu) Megane nie jest tak szybki ani tak przyjemny w prowadzeniu jak Ioniq6. W ogóle nie ma froot i jest ciasno na tylnych siedzeniach. Ponadto jest dostępny tylko z czarnym wnętrzem. Nie ma żadnego szklanego dachu i okna są dość małe, więc to jak siedzenie w jaskini z tyłu!

Polestar 2 też nie jest świetny pod względem miejsca na nogi z tyłu i musisz dodać pakiety "Pilot" i "Plus" za 7000 funtów, aby uzyskać cały sprzęt, który otrzymujesz w standardzie w brytyjskiej specyfikacji IONIQ6 Ultimate.

Nie żałuję mojego wyboru. Chciałbym tylko, żeby Hyundai miał Android Automotive!