Hyundai IONIQ Forum banner
61 - 80 of 117 Posts
Jestem właścicielem Ioniqa 5 Limited z 2022 roku. Przyjaciel właśnie odebrał Ioniqa 5 SEL z 2025 roku i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem wszystkich drobnych zmian, które Hyundai wprowadził w modelu 2025. Chyba nigdy nie widziałem tak wielu małych, przydatnych ulepszeń w odświeżeniu w połowie cyklu żadnego samochodu.

W tym celu spróbowałem stworzyć listę ulepszeń, które zauważyłem lub o których czytałem. Ta lista zawiera ulepszenia z mojego Ioniqa 5 z 2022 roku do modelu 2025. Niektóre zmiany dotyczą tylko niektórych poziomów wyposażenia - starałem się to rozróżnić tam, gdzie je znalazłem.
  • Większa bateria, lepszy zasięg (84 kWh zamiast 77,4 kWh)
  • Port ładowania NACS - możliwość korzystania z ładowarek Tesla Supercharger bez adaptera
  • Tylna wycieraczka/spryskiwacz
  • Ulepszony interfejs użytkownika oparty na CNCC dla systemu informacyjno-rozrywkowego
  • Podgrzewanie baterii można uruchomić ręcznie
  • Bezprzewodowy Android Auto/Apple Carplay
  • Porty USB-C zamiast USB-A
  • Wskazówki krok po kroku z Apple Navigation/Map Google są teraz wyświetlane na wyświetlaczu Head Up Display (Limited)
  • Fizyczne przyciski do podgrzewania/chłodzenia siedzeń i podgrzewania kierownicy
  • Ulepszona lokalizacja bezprzewodowej ładowarki do telefonu, teraz ze wskaźnikami LED
  • Przydatne gniazdo do przechowywania telefonu między uchwytami na kubki
  • Dostępna wersja XRT
  • Ulepszony Digital Key 2 z ultraszerokim pasmem i Bluetooth LE, teraz z obsługą iPhone'a (SEL i wyżej). Samochód odblokowuje się po zbliżeniu z telefonem zamiast trzymania telefonu przy klamce.
  • Ulepszone zawieszenie (mniej kołysania/pływania na wybojach przy dużej prędkości)
  • Relingi dachowe do bagażników dachowych
  • Hybrydowe cyfrowe lusterko wsteczne w wersji Limited (było też w 2024 r.)
  • Światło LED wewnątrz portu ładowania, aby ułatwić wkładanie ładowarki w nocy
  • Brak oddzielnego płynu chłodzącego o niskiej przewodności wymagającego kosztownego płukania
  • Ulepszone stereo Bose - (słyszałem to tylko z jednego źródła, więc nie jestem pewien)

• Przyciski fizyczne "Tylko kierowca" i "Sync" do sterowania klimatyzacją
  • Fizyczny przycisk na desce rozdzielczej do otwierania portu ładowania
  • Ulepszony system "uwagi kierowcy" dla HDA nie wymaga ingerencji w kierownicę
  • Podgrzewane fotele dla pasażerów z tyłu (SEL i wyżej)
  • Ulepszony kształt wykończenia wokół drzwi, dzięki czemu pasy bezpieczeństwa nie grzechoczą nieustannie po skręceniu
  • Haptyczny system ostrzegawczy w kierownicy
  • Nie piszczy już ciągle podczas opuszczania/wchodzenia w tryb i-Pedal
  • Pełne aktualizacje OTA (over the air) dla całego oprogramowania - nie ma potrzeby udawania się do dealera w celu aktualizacji oprogramowania
  • Nowe unikanie kolizji z przodu i z boku (XRT, Limited)
  • Zdalny start może ogrzewać i wentylować siedzenia
  • Wstępne kondycjonowanie baterii można zainicjować z aplikacji Bluelink
  • Podgrzewanie kierownicy ma więcej niż jedno ustawienie ciepła

Jeśli usłyszę o innych, postaram się zaktualizować powyższą listę.
Dzięki - bardzo pomocne.

Jedną z rzeczy, o których twierdziłbym, że należą do "negatywów na rok 2025+", jest absurdalna nowa sytuacja z kluczem. Tak, wygląda to całkiem fajnie, ale jest OGROMNE, a fakt, że nie przechowuje w nim awaryjnego ostrza klucza, to absolutny żart. Czy ktoś wie, czy można wrócić do starego klucza, czy też konstrukcje RF wewnątrz są zupełnie inne?

Jedną z rzeczy, o których twierdziłbym, że należą do „negatywów na 2025+” jest śmieszna nowa sytuacja z kluczem. Tak, wygląda to całkiem fajnie, ale jest OGROMNE, a fakt, że nie przechowuje w nim awaryjnego ostrza klucza, to absolutny żart. Czy ktoś wie, czy można wrócić do starego klucza, czy też są to zupełnie inne konstrukcje RF w środku?
Całkowicie się zgadzam! Mało prawdopodobne, aby można było wrócić. Co gorsza, zarówno Ioniq5 2025, jak i Ioniq6 2026 mają te ponadgabarytowe, nieporęczne breloki z zewnętrznymi kluczami wiszącymi wokół. Nie mogę sobie wyobrazić gorszego projektu, zwłaszcza gdy brelok Ioniq5 z 2023 roku był całkiem doskonały i zawierał klucz wewnętrzny. Dlaczego? Po prostu dlaczego?

Jedną z rzeczy, o których twierdziłbym, że należą do "negatywów na rok 2025+", jest śmieszna nowa sytuacja z kluczem. Tak, wygląda to całkiem fajnie, ale jest OGROMNE, a fakt, że nie przechowuje w nim awaryjnego ostrza klucza, to absolutny żart. Czy ktoś wie, czy można wrócić do starego klucza, czy też w środku są zupełnie inne konstrukcje RF?
Myślę, że to cały sens oddzielnego ostrza awaryjnego. Wskazówka jest w słowie "awaryjny". Nie powinieneś trzymać breloka i ostrza awaryjnego razem.

Myślę, że to cały sens osobnego ostrza awaryjnego. Wskazówka jest w słowie "awaryjny". Nie powinieneś trzymać breloka i ostrza awaryjnego razem.
Jedyne razy, kiedy używałem fizycznego kluczyka w jakimkolwiek samochodzie z brelokiem, to wtedy, gdy bateria w breloku jest rozładowana.

Jedyny inny raz, kiedy pomyślałbym, że mogę potrzebować fizycznego kluczyka, to sytuacja, gdy rozładuje się akumulator 12V w pojeździe.

W obu przypadkach wolałbym mieć go w breloku (który będę nosił przy sobie).

Do jakiego rodzaju sytuacji awaryjnej, Twoim zdaniem, może to być potrzebne?

Jeśli zgubię jeden brelok - drugi brelok (mam nadzieję, że z fizycznym kluczykiem w środku) nadal będzie działał.

Myślę, że to cały sens oddzielnego ostrza awaryjnego. Wskazówka jest w słowie "awaryjny". Nie powinieneś trzymać breloka i ostrza awaryjnego razem.
Jeśli padnie ci 12V i nie jesteś w domu (lub gdziekolwiek zostawiłeś ostrze klucza), jesteś w zasadzie w czarnej d***, jeśli go nie masz. Ostrze musi pozostać z pilotem, abyś mógł dostać się do samochodu, otworzyć maskę/przedział bagażowy, podłączyć jumpbox lub kable rozruchowe do 12V, abyś mógł wrzucić samochód na luz i zwolnić hamulec postojowy, aby go odholować...

Ostrze należy do pilota. To absolutnie idiotyczny projekt, że jest to osobna mała rzecz zwisająca z klucza. Jakiś marketingowy oszołom wygrał tu argument z inżynierami (co jest wyraźnie widoczne po kluczu, który jest "uroczym" logo Hyundaia).

OK, więc dzisiaj na jednym z naszych dwóch pilotów do Ioniq5 w jakiś sposób zgubiłem niebieską plastikową osłonę na zwisającym kluczyku. Świetnie. Więc teraz owijam go taśmą, aby nagi kluczyk nie porysował niczego, czego dotyka i aby chronić kluczyk, żeby mógł zadziałać, jeśli naprawdę będę go potrzebować. I to zakłada, że uda mi się zdjąć taśmę. Co za kupa :poop:.

Wiem, że to dziwna koncepcja w dzisiejszych czasach - ale wciąż mam (bardzo mały) portfel

Slimfold Nano Soft Shell (profil nieco większy niż karta kredytowa) i z łatwością mieści się w każdej kieszeni.

Fizyczny klucz tam nie wchodzi.

Nasze są przymocowane do tego samego "faux?" skórzanego paska, z którym przyszły breloki do kluczy. Udręka w porównaniu do każdego innego breloka do kluczy, jaki kiedykolwiek mieliśmy wcześniej.......

Po co nosić brelok? Użyj klucza cyfrowego 2 z iPhone'em lub Androidem i nie potrzebujesz breloka. Jedyny raz, kiedy jechałem moim 2025 z brelokiem, to w drodze do domu od dealera. Poza tym oba leżą w szufladzie w domu.

Po co nosić brelok? Użyj klucza cyfrowego 2 z iPhone'em lub Androidem i nie potrzebujesz breloka. Jedyny raz, kiedy jechałem moim 2025 z brelokiem, to w drodze do domu od dealera. W przeciwnym razie oba leżą w szufladzie w domu.
Jeśli masz wersję Limited, jedynym sposobem użycia "smaht-pahk" jest użycie breloka. Dodatkowo, zobacz wcześniejsze komentarze na temat tego, dlaczego fizyczny grot klucza powinien zawsze znajdować się przy osobie prowadzącej samochód, na wypadek awarii 12V...

Po co nosić brelok? Użyj klucza cyfrowego 2 z iPhone'em lub Androidem i nie potrzebujesz breloka. Jedyny raz, kiedy jechałem moim 2025 z brelokiem, to w drodze do domu od dealera. W przeciwnym razie oba leżą w szufladzie w domu.
Uważam, że klucz cyfrowy jest dostępny tylko w Ameryce Północnej?

Posiadanie awaryjnego kluczyka ma sens. Nie ma on na celu pomocy w przypadku zgubienia pilota... jest on przeznaczony na wypadek, gdy akumulator 12 V się rozładuje i nie można otworzyć samochodu pilotem. Następnie odblokowujesz samochód awaryjnym kluczykiem i podnosisz maskę, aby uzyskać dostęp do akumulatora 12 V.

61 - 80 of 117 Posts