Jestem właścicielem Ioniqa 5 Limited z 2022 roku. Przyjaciel właśnie odebrał Ioniqa 5 SEL z 2025 roku i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem wszystkich drobnych zmian, jakie Hyundai wprowadził w modelu 2025. Chyba nigdy nie widziałem tak wielu małych, przydatnych ulepszeń w odświeżeniu w połowie cyklu jakiegokolwiek samochodu.
W tym celu spróbowałem stworzyć listę ulepszeń, które zauważyłem lub o których czytałem. Ta lista zawiera ulepszenia z mojego Ioniqa 5 z 2022 roku w porównaniu do modelu z 2025 roku. Niektóre zmiany dotyczą tylko niektórych poziomów wyposażenia – starałem się dokonać tego rozróżnienia tam, gdzie je znalazłem.
Jeśli usłyszę o innych, postaram się zaktualizować powyższą listę.
W tym celu spróbowałem stworzyć listę ulepszeń, które zauważyłem lub o których czytałem. Ta lista zawiera ulepszenia z mojego Ioniqa 5 z 2022 roku w porównaniu do modelu z 2025 roku. Niektóre zmiany dotyczą tylko niektórych poziomów wyposażenia – starałem się dokonać tego rozróżnienia tam, gdzie je znalazłem.
- Większa bateria, lepszy zasięg (84 kWh zamiast 77,4 kWh)
- Port ładowania NACS - możliwość korzystania z ładowarek Tesla Supercharger bez adaptera
- Tylna wycieraczka/spryskiwacz
- Ulepszony interfejs użytkownika oparty na CNCC dla systemu informacyjno-rozrywkowego
- Podgrzewanie akumulatora można uruchomić ręcznie
- Bezprzewodowy Android Auto/Apple Carplay
- Porty USB-C zamiast USB-A
- Wskazówki krok po kroku z Apple Navigation/Google Maps są teraz wyświetlane na wyświetlaczu Head Up Display (Limited)
- Fizyczne przyciski do podgrzewania/chłodzenia siedzeń i podgrzewania kierownicy
- Ulepszona lokalizacja ładowarki bezprzewodowej do telefonu, teraz ze wskaźnikami LED
- Przydatne gniazdo do przechowywania telefonu między uchwytami na kubki
- Dostępny pakiet XRT
- Ulepszony Digital Key 2 z wykorzystaniem ultraszerokopasmowej technologii i Bluetooth LE, teraz z obsługą iPhone'a (SEL i wyżej). Samochód odblokowuje się po zbliżeniu z telefonem zamiast trzymania telefonu przy klamce.
- Ulepszone zawieszenie (mniej kołysania/unoszenia na wybojach przy dużej prędkości)
- Relingi dachowe do bagażników dachowych
- Hybrydowe cyfrowe lusterko wsteczne w wersji Limited (było też w 2024)
- Światło LED w porcie ładowania, aby ułatwić wkładanie ładowarki w nocy
- Brak oddzielnego płynu chłodzącego o niskiej przewodności wymagającego kosztownego płukania
- Ulepszone stereo Bose - (słyszałem to tylko z jednego źródła, więc nie jestem pewien)
Przyciski fizyczne "Tylko kierowca" i "Synchronizacja" do sterowania klimatyzacją- Fizyczny przycisk na desce rozdzielczej do otwierania portu ładowania
- Ulepszony system "uwagi kierowcy" dla HDA nie wymaga ingerencji w kierownicę
- Podgrzewane siedzenia dla pasażerów z tyłu (SEL i wyżej)
- Ulepszony kształt wykończenia wokół drzwi, dzięki czemu pasy bezpieczeństwa nie grzechoczą nieustannie po skręceniu
- Haptyczny system ostrzegania w kierownicy
- Nie piszczy już ciągle podczas opuszczania/wchodzenia w tryb i-Pedal
- Pełne aktualizacje OTA (over the air) dla całego oprogramowania - nie ma potrzeby udawania się do dealera w celu aktualizacji oprogramowania
- Nowy system unikania kolizji z przodu i z boku (XRT, Limited)
- Zdalny start może ogrzewać i wentylować siedzenia
- Kondycjonowanie akumulatora można zainicjować z aplikacji Bluelink
- Podgrzewanie kierownicy ma więcej niż jedno ustawienie ciepła
Jeśli usłyszę o innych, postaram się zaktualizować powyższą listę.