Hyundai IONIQ Forum banner

Ustawienia parametrów ładowania EV

1.6K views 5 replies 5 participants last post by  d.student  
#1 ·
Czego mi brakuje? Chcę ustawić parametry ładowania dla mojego Ioniq 5 z 2025 roku. Kiedy przechodzę do przycisku EV w ustawieniach, otrzymuję panel z następującymi opcjami: kondycjonowanie baterii, tryb użytkowy, inteligentna regeneracja, ładowanie rozpoczęte, głos, alert i plug and charge.
Żadne inne opcje nie są dostępne. Przysięgam, że wybór ten był wcześniej związany z ładowaniem. Parametry ładowania EV nie pojawiają się tylko wtedy, gdy jesteś podłączony do ładowania, prawda?
Zresetowałem system rozrywki bez zmian.
Czy czegoś mi brakuje?
Przyjmę wszelkie sugestie, aby odzyskać tę funkcję.

Attachments

#2 ·
Istnieje opcja ustawienia maksymalnego SoC, osobno dla ładowania AC i DC, ale nie pamiętam dokładnie, gdzie to jest w menu samochodu. W aplikacji BlueLink można to ustawić, zaczynając od ekranu głównego, klikając Ładowanie, a następnie Limity ładowania.

Opcje ustawienia zachowania blokady portu ładowania zniknęły w pojazdach wyposażonych w NACS. W poprzednich wersjach można było ustawić samochód tak, aby blokował lub nie blokował port ładowania w różnych warunkach; ale teraz zawsze blokuje się podczas ładowania i odblokowuje tylko wtedy, gdy drzwi samochodu są odblokowane, a ładowanie zostało zatrzymane. (Ładowanie z NACS można zatrzymać, naciskając przycisk na wtyczce ładowania.) Zmiana ta wynika prawdopodobnie z faktu, że NACS blokuje uchwyt ładowania do portu za pomocą zmotoryzowanego bolca w samochodzie, a nie za pomocą ręcznie obsługiwanego przycisku na wtyczce ładowania z dodatkowym bolcem blokującym w samochodzie. Zatem, aby zapewnić bezpieczeństwo, samochód musi zawsze blokować port ładowania podczas ładowania.

#3 ·
Dzięki SRS5694. Udało mi się ustawić parametry ładowania za pomocą aplikacji Bluelink. Co ciekawe, wygląd panelu EV wrócił do normy po naładowaniu. Jednak po drugim ponownym uruchomieniu samochodu informacje pod przyciskiem elektronicznym „EV” nie pokazują żadnych zwykłych informacji o baterii i elektryce.