Hyundai IONIQ Forum banner
41 - 60 of 82 Posts
TLDR: Otwarcie drzwi ładowania za pomocą aplikacji powoduje rozładowywanie akumulatora 12V. Wykonanie aktualizacji statusu za pomocą aplikacji zatrzymuje rozładowywanie.

Po kilku wezwaniach Hyundai Assist (AA) zamontowałem BM2. Przez chwilę wszystko wyglądało normalnie, dopóki nie spojrzałem na wczorajsze dane:

View attachment 37764
2 rano - wyszedłem z imprezy u znajomych :p ale poszedłem do domu. To tylko odblokowywanie/blokowanie czegoś w samochodzie.
11-13 - odebrałem samochód i przejechałem krótką drogę do domu
16:25 - Zdalnie otworzyłem port ładowania i podłączyłem do naszej domowej ładowarki w celu zaplanowanego ładowania nocnego.

Wygląda na to, że coś rozładowuje 12V od tego momentu, a samochód co godzinę walczy o ponowne naładowanie?

Dane dzisiejsze:
View attachment 37765
0:30 - Rozpoczęto planowane ładowanie
4:07 - Planowane ładowanie zatrzymane (przy 90%)
9:11 - Zdalnie odblokowano, usunięto kabel ładujący, zamknięto drzwi ładowania (przyciskiem zamykania w nich) i zdalnie zablokowano samochód.

Cykl rozładowania/ładowania trwał więc nawet po odłączeniu samochodu.

Pisząc to, wykonałem zdalną aktualizację statusu (o 16:31), a samochód powrócił do stabilnego 12,5 V, więc wygląda na to, że może to przerwać ten cykl.

Jakieś pomysły?
Czy ktoś inny z BM2 może odtworzyć ten scenariusz?
W oprogramowaniu występuje błąd, który powoduje, że niektóre ECU pozostają teraz aktywne - podobno mogą pobierać około 200-300 watów.

Discussion starter · #44 ·
Tylko po to, aby potwierdzić, jak zatrzymać pobór prądu 12V. Zdalna aktualizacja statusu w aplikacji działała u mnie za każdym razem. To znaczy:

• Otwórz aplikację BlueLink (moja jest na iPhone)

• przejdź do strony Status

• naciśnij przycisk aktualizacji (w prawym górnym rogu obok dzwonka powiadomień)

• poczekaj, aż wróci z komunikatem „Sprawdzanie statusu pojazdu zakończone”
Na szczęście (!?) w aplikacji występuje błąd, który powoduje, że zasięg jest wyświetlany w km, nawet jeśli jest skonfigurowany do wyświetlania mil. Odświeżenie to naprawia, więc robię to dość często.
Musiałem nieświadomie zatrzymywać pobór prądu wiele razy.

Żeby potwierdzić, jak zatrzymać pobór prądu 12V. Zdalna aktualizacja statusu w aplikacji działała u mnie za każdym razem. To znaczy:
  • otwórz aplikację BlueLink (moja na iPhone)
  • przejdź do strony Status
  • naciśnij przycisk aktualizacji (w prawym górnym rogu obok dzwonka powiadomień)
  • poczekaj, aż wróci z komunikatem „Sprawdzanie statusu pojazdu zakończone”

Na szczęście (!?) w aplikacji jest błąd, który powoduje, że pokazuje zasięg w km, nawet jeśli jest skonfigurowana do wyświetlania mil. Odświeżenie to naprawia, więc robię to dość często.
Musiałem nieświadomie zatrzymywać pobór prądu wiele razy.
Pytałem: Hyundai o tym wie? :D

Ten sam problem z poleceniem głosowym otwierania / zamykania drzwi portu ładowania?
Cześć djgras. Twój film był pomocny i dał mi pomysł. Moja aplikacja Bluelink sporadycznie wyświetlała czerwone ostrzeżenie o akumulatorze 12 V. Wyświetlała się dzisiaj. Otworzyłem drzwiczki ładowania za pomocą przycisku i dokładnie zajrzałem do środka. Osłona złącza DC jest trzymana za pomocą kawałka plastiku, który nie pasował idealnie i wypychał się na wewnętrzną stronę drzwi, trzymając je lekko otwarte. Bardzo ostrożnie wcisnąłem plastik w zakrzywiony kształt, aby nie naciskał już na drzwi. I proszę, czerwone ostrzeżenie o akumulatorze 12 V w aplikacji Bluelink zniknęło. Byłoby interesujące, gdyby inni to sprawdzili

Tak. Mój samochód ma wszystkie trzy. Zrozumiałem, że aktualizacja BMS miała na celu naprawienie problemu z nierozpoczynaniem po szybkim ładowaniu. Była nadzieja (ze strony dealera), że naprawi to również problemy z nierozpoczynaniem, które widziałem.
Mój również ma wszystkie 3 aktualizacje i zdecydowanie cierpiał z powodu problemu z ładowaniem.

Ciekawe, aby przejrzeć dziś trochę danych z mojego monitora baterii.
1 ładowanie rozpoczęte 0030
2 nie jestem pewien, czy samochód prawdopodobnie się ładował, czy też osiągnął docelowe naładowanie.
3 ładowanie zatrzymane 0430
3+ Wypukłości - Nieznane, wygląda na to, że cały czas próbowało coś zrobić (może zamknąć port ładowania)
4 Odłączono kabel ładujący, zamknięto port ładowania, naciskając przycisk wewnątrz klapki.

0:58 -> najlepsza część
Otwieranie bagażnika z rozładowanym akumulatorem 12V
Obawiam się, że ktoś źle zrozumiał, dlaczego umieściłem emotikon śmiechu w tym komentarzu od @JavOLeeN, więc muszę to wyjaśnić;

W filmie o 0:58 ona tak naprawdę mówi: "Jeśli drzwi ładowarki się nie otworzą z powodu rozładowania akumulatora 12V, możesz otworzyć je ręcznie."
A potem kontynuuje: "Otwórz tylną klapę..." i silniki bagażnika nagle dostają zasilanie z rozładowanego akumulatora!

Cześć djgras. Twój film był pomocny i dał mi pomysł. Moja aplikacja Bluelink sporadycznie wyświetlała czerwone ostrzeżenie o baterii 12V. Było wyświetlane dzisiaj. Otworzyłem klapę ładowania przyciskiem i dokładnie sprawdziłem wnętrze. Osłona złącza DC jest mocowana kawałkiem plastiku, który nie pasował idealnie i wypychał się na zewnątrz na wewnętrzną stronę drzwi, trzymając je lekko otwarte. Bardzo ostrożnie wcisnąłem plastik w zakrzywiony kształt, aby nie naciskał już na drzwi. I proszę, czerwone ostrzeżenie o baterii 12V w aplikacji Bluelink zniknęło. Byłoby interesujące, gdyby inni to sprawdzili
Aktualizacja - problem nadal występuje. W ogóle nie otwierałem klapy ładowania. Przejechałem tylko kilka mil i przestawiłem samochód na podjeździe. Ale po kilku dniach czerwone ostrzeżenie o baterii ponownie pojawiło się w Bluelink. Zatem mocowanie osłony DC NIE jest przyczyną sporadycznego ostrzeżenia o baterii

Aktualizacja - problem nadal występuje. W ogóle nie otwierałem drzwiczek ładowania. Przejechałem tylko kilka mil i przestawiłem samochód na podjeździe. Ale po kilku dniach czerwone ostrzeżenie o baterii ponownie pojawiło się w Bluelink. Zatem mocowanie osłony DC NIE jest przyczyną przerywanego ostrzeżenia o baterii
Czy na desce rozdzielczej samochodu jest ostrzeżenie o akumulatorze 12 V?
Spróbuj tego... Jedź samochodem, aby naładować akumulator 12 V.
Przejdź do ustawień w aplikacji bluelink i całkowicie ją wyłącz... Łatwo na Androidzie lub po prostu ją odinstaluj.
Nie otwieraj jej ponownie i sprawdź, czy zapala się kontrolka ostrzegawcza na desce rozdzielczej... nie w aplikacji

Czy na desce rozdzielczej samochodu znajduje się ostrzeżenie o akumulatorze 12 V?
Spróbuj tego... Jedź samochodem, aby naładować akumulator 12 V.
Przejdź do ustawień w aplikacji bluelink i całkowicie ją wyłącz... Łatwo na Androidzie lub po prostu ją odinstaluj.
Nie otwieraj jej ponownie i sprawdź, czy zapala się kontrolka ostrzegawcza na desce rozdzielczej... nie w aplikacji
Nie jestem pewien, czy na desce rozdzielczej znajduje się ostrzeżenie o akumulatorze 12 V. Nie mam pojęcia, jak długo trzeba by jeździć samochodem, aby akumulator 12 V był w pełni naładowany. Najlepiej zamontować BM2 i w ogóle nie używać aplikacji.

Discussion starter · #55 ·
Czy zgłosiłeś ten problem do Hyundaia? Wysłałem do Hyundai UK następującą wiadomość:
Nie wiem, czy miałeś więcej szczęścia, ale dostałem tylko taką odpowiedź:
„Wszyscy dealerzy Hyundaia są naszymi przedstawicielami w zakresie badania i naprawy wszelkich problemów z pojazdami Hyundai, mogą oni kontaktować się bezpośrednio z naszym zespołem technicznym w celu przeprowadzenia wszelkich napraw lub poprawek w pojazdach klientów.”

Wygląda więc na to, że wszystkie problemy muszą przechodzić przez dealerów.

Mój dealer potwierdził również, że nie ma możliwości bezpośredniego kontaktu z działem technicznym Hyundaia.

TLDR: Otwarcie drzwi ładowania za pomocą aplikacji powoduje rozładowywanie akumulatora 12V. Wykonanie aktualizacji statusu za pomocą aplikacji zatrzymuje rozładowywanie.

Po kilku wezwaniach Hyundai Assist (AA) zamontowałem BM2. Przez chwilę wszystko wyglądało normalnie, dopóki nie spojrzałem na wczorajsze dane:

View attachment 37764
2 rano - wyszedłem z imprezy u znajomych :p ale poszedłem do domu. To tylko odblokowywanie/blokowanie czegoś w samochodzie.
11-13 - odebrałem samochód i przejechałem krótki odcinek do domu
16:25 - Zdalnie otworzyłem port ładowania i podłączyłem do naszej domowej ładowarki w celu zaplanowanego ładowania nocnego.

Wygląda na to, że coś rozładowuje 12V od tego momentu, a samochód co godzinę walczy o ponowne naładowanie?

Dane dzisiejsze:
View attachment 37765
0:30 - Rozpoczęto planowane ładowanie
4:07 - Planowane ładowanie zatrzymane (przy 90%)
9:11 - Zdalnie odblokowano, usunięto kabel ładujący, zamknięto drzwi ładowania (przyciskiem zamykania w nich) i zdalnie zablokowano samochód.

Cykl rozładowania/ładowania trwał nawet po odłączeniu samochodu.

Pisząc to, wykonałem zdalną aktualizację statusu (o 16:31), a samochód powrócił do stabilnego napięcia 12,5 V, więc wygląda na to, że może to przerwać ten cykl.

Jakieś pomysły?
Czy ktoś inny z BM2 może odtworzyć ten scenariusz?
Nie jestem elektrykiem, ale wygląda to na wyjście napięcia obwodu ładowania akumulatora 12V. Maksymalna wartość dowolnego punktu interwału wynosi około ~14,4 V, co jest zgodne z ładowarkami akumulatorów 12 V. Jeśli tak jest, o ile rozumiem, stanu naładowania akumulatora 12 V nie można określić bez dalszych danych.
Dalsze przemyślenia obejmują:
Być może dzięki nakładającym się danym o natężeniu/prądzie moglibyśmy uzyskać pożądany wynik?
Czy mógłbyś podać szczegółowe informacje na temat przewodów BM2... na przykład, gdzie dokładnie bada on napięcie i masę samochodu?

Miałem kilka problemów z moim hybrydowym plug-in Ioniq z 2019 roku. Poprosiłem ich nawet o odebranie leasingu, ponieważ prawie zostałem potrącony, ponieważ akumulator nie może się sam naładować w ekstremalnie gorące lub zimne dni. Jechałem w długą podróż i samochód był załadowany rzeczami osobistymi, ubraniami itp. Umieściłem na dachu torbę dachową z karmą dla psów i moim krzesłem plażowym.
samochód nawet w trybie sportowym nie mógł utrzymać naładowania akumulatora na poziomie więcej niż 1 białej kreski przy włączonym radiu, reflektorach i klimatyzacji.
Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu, więc jechałem i zwracałem uwagę na ruch na 95 południe, kiedy nagle mój samochód zwolnił z 82 mil na godzinę do 60, a moja noga była całkowicie na gazie. Potem spadł do 50, ponieważ włączyłem światła awaryjne. Jechałem autostradą z ograniczeniem prędkości do 75 mil na godzinę. Ludzie mijali mnie i jeździli wokół mnie. Duże ciężarówki i setki samochodów.

Musiałem wyłączyć klimatyzację, a na zewnątrz było 98 stopni, wyłączyć światła i wyłączyć radio.
Przez resztę mojej 17-godzinnej podróży musiałem jechać nie więcej niż 60, bez przyciemniania świateł deski rozdzielczej do 1 lumena i wyłączać reflektory od czasu do czasu w nocy, gdy drogi były puste, aby móc włączyć klimatyzację.

Ponownie bez klimatyzacji i 98 stopni.

Odpowiedź Hyundaia: „Nie możemy odtworzyć twojego problemu, więc musi on nie istnieć i nie możemy go naprawić ani odebrać samochodu, jest w porządku."
Samochód byłby martwy w ekstremalnym zimnie, gdyby nie był prowadzony przez ponad 5 dni i nie był podłączony.

Właśnie znowu jechałem z NJ na Florydę, a ekstremalnie niskie temperatury również rozładowały akumulator i nie mogłem jechać szybciej niż 70 i miałem jeden epizod wjeżdżając pod górę w Karolinie Północnej, gdzie samochód zwolnił z 70 do 40.

Baterie są używane do zbyt wielu rzeczy, firma stale monitoruje twoją prędkość, jazdę itp., a baterie dostają w kość i działają słabo.

firma nie zrobiła nic, aby rozwiązać mój problem i będą mieli ogromny pozew na głowie, gdy ktoś zostanie zmiażdżony przez ciągnik siodłowy na autostradzie, ponieważ jego samochód nagle zwalnia, a kierowca nie może nic zrobić, aby przyspieszyć.

Samochód spędził 5 dni w salonie, innym razem 3 dni i narzekałem co najmniej 10 razy. Wymienili tylko małą baterię, co nic nie naprawiło.

Myślę, że to duży i wadliwy projekt. Samochody spełniają te poziomy wydajności, przebiegu i baterii tylko wtedy, gdy samochód jest pusty i tylko jedna osoba prowadzi. Nie radzi sobie z 5-osobową pojemnością, którą się chwali. To byłoby ponad 900 funtów, a byłem tylko ja i ubrania i buty. Ważę 130 funtów, nie spakowałem 770 funtów ubrań. Również z tą samą podróżą i tą samą ilością zapakowanych przedmiotów w samochodzie, odbyłem ją w kwietniu, a samochód i akumulator były w porządku. Nic szczególnego do zgłoszenia, ale przynajmniej nie zostałem prawie zabity. Więc to nie podróż ani waga przedmiotów, ale to i używanie akcesoriów, takich jak klimatyzacja i podgrzewane siedzenia i ogrzewanie w połączeniu z akumulatorami, które źle działają w ekstremalnych temperaturach.
Czy ktoś miał podobny problem? Salon powiedział, że będę musiał zostawić samochód na co najmniej 30 dni, żeby mogli to rozgryźć. Co? 30 dni i muszę znaleźć inny transport, podczas gdy to jest naprawiane.

Używam aplikacji do niczego innego niż zdalne uruchamianie i zdalne blokowanie i otwieranie drzwi samochodu.

Jak „zresetować” aplikację, aby zatrzymać rozładowywanie?
Zatrzymaj to w swoich ustawieniach lub usuń z telefonu... Całkiem proste

Nie wiem, czy miałeś więcej szczęścia, ale wszystko, co dostałem z powrotem, to:
"Wszyscy dealerzy Hyundai są naszymi przedstawicielami w celu zbadania i naprawy wszelkich problemów z pojazdami Hyundai, mogą oni kontaktować się bezpośrednio z naszym zespołem technicznym w celu przeprowadzenia wszelkich napraw lub poprawek w pojazdach klientów."

Więc wygląda na to, że wszelkie/wszystkie problemy muszą przechodzić przez dealerów.

Mój dealer również potwierdził, że nie ma możliwości bezpośredniego kontaktu z działem technicznym Hyundai.
Jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi. Ale inne pytanie dotyczące ustawienia 0 regen wywołało taką odpowiedź -
Dziękujemy za e-mail. Przekazaliśmy Twoje zapytanie do naszego działu technicznego. Gdy tylko otrzymamy od nich jakąkolwiek korespondencję, skontaktujemy się z Tobą, aby doradzić.

Wygląda więc na to, że jest to dość bezpośredni sposób na skontaktowanie się z Hyundai Tech...

Nie wiem, czy miałeś więcej szczęścia, ale otrzymałem tylko:
„Wszyscy dealerzy Hyundai są naszymi przedstawicielami w celu zbadania i naprawy wszelkich problemów z pojazdami Hyundai, mogą oni kontaktować się bezpośrednio z naszym zespołem technicznym w celu przeprowadzenia wszelkich napraw lub poprawek w pojazdach klientów”.

Wygląda więc na to, że wszystkie problemy muszą przechodzić przez dealerów.

Mój dealer potwierdził również, że nie ma możliwości bezpośredniego kontaktu z działem technicznym Hyundai.
Czy zamierzasz zademonstrować usterkę dealerowi?

41 - 60 of 82 Posts