Hyundai IONIQ Forum banner

Czy Google Maps na telefonie z systemem Android połączonym przez Android Auto korzysta z połączenia danych samochodu?

264 views 4 replies 3 participants last post by  DieselOx  
#1 ·
Wolę używać Map Google niż wbudowanej nawigacji.
Do tej pory zawsze upewniałem się, że telefon jest połączony z siecią danych zamiast z Wi-Fi.
Dziś zapomniałem dokonać przełączenia i wydaje mi się, że telefon wykorzystał połączenie danych samochodu.
Czy to możliwe i czy faktycznie działa w ten sposób?
Nie widziałem żadnego powiadomienia o mapach offline, więc myślę, że faktycznie wykorzystał połączenie danych samochodu.

#2 ·
Jeśli płacisz za usługę hotspotu Wi-Fi w samochodzie, a telefon się z nią połączy, to oczywiście będzie korzystać z planu danych samochodu. Takie jest jego przeznaczenie. Telefony zazwyczaj wolą korzystać z Wi-Fi niż z sieci komórkowej. Ale jeśli nie o to Ci chodziło, po co płacisz za plany danych dla samochodu? Nie jest to wymagane do obsługi samochodu, ma podstawowe połączenie danych do telematyki (połączenia z BlueLink), nawet jeśli nie kupisz planu Hotspot dla samochodu.

#4 ·
Czy Twój telefon jest skonfigurowany do rozpoznawania Wi-Fi samochodu? Czy jest skonfigurowany do automatycznego łączenia?

Android Auto będzie używać najlepszego połączenia sieciowego, z którego korzysta telefon. Jeśli telefon połączy się z Wi-Fi samochodu, AA z niego skorzysta. Jeśli telefon nie jest połączony z Wi-Fi samochodu, użyje połączenia komórkowego telefonu.

AA to po prostu projekcja ekranu telefonu na ekran systemu informacyjno-rozrywkowego, telefon całkowicie kontroluje, z jakiej usługi danych korzysta.

#5 ·
Myślę, że odpowiedź brzmi nie, nie korzystając z tego samego połączenia danych, z którego samochód korzystałby do własnych danych. Możesz to sprawdzić, przełączając telefon w tryb samolotowy, a następnie próbując użyć Map Google za pośrednictwem interfejsu Car Play.

Następnie spróbuj włączyć źródła danych pojedynczo, aby sprawdzić każde z nich pod kątem połączenia.

Jeśli samochód jest nowy, może mieć darmowe Wi-Fi przez 90 dni.