Hyundai IONIQ Forum banner

Czy nie można udostępnić konta BlueLink drugiemu kierowcy?

49K views 39 replies 15 participants last post by  Dolmenwood  
#1 ·
Cześć. Najwyraźniej możliwe jest tylko jedno konto BlueLink.
Więc udostępnianie jest możliwe.
Ale jak?
Czy drugi kierowca potrzebuje konta Hyundai? Konto myHyundai? Dealer nie wie. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki dotyczące udostępniania BlueLink.
Po udostępnieniu każdy kierowca może mieć własne ustawienia profilu Ioniq 5, czy to nie jest powiązane z BlueLink?

#4 ·
Tak, to dokładnie strona aplikacji BlueLink, o której mowa. Nie działa u mnie. Wydaje się, że coś trzeba zrobić przed tym krokiem, ale co? Konto Hyundai lub myHyundai dla współmałżonka? Komunikat o błędzie, który otrzymuję, to nieprawidłowy numer telefonu komórkowego ORAZ Brak istniejącego konta (co ?!!) powiązanego z tym numerem telefonu! Ale najwyraźniej jest tylko jedno konto Bluelink na samochód...?

#5 ·
Tak, to dokładnie strona aplikacji BlueLink, o której mowa. Nie działa u mnie. Wydaje się, że coś trzeba zrobić przed tym krokiem, ale co?
Konto Hyundai lub myHyundai dla współmałżonka?
Komunikat o błędzie, który otrzymuję, to nieprawidłowy numer telefonu komórkowego ORAZ Brak istniejącego konta (co ?!!) powiązanego z tym numerem telefonu!
Ale najwyraźniej jest tylko jedno konto Bluelink na samochód ...?
Istnieje tylko jedno konto BlueLink na samochód i tylko jedno konto BlueLink na kierowcę, ale możesz udostępnić konto BlueLink samochodu między kontami BlueLink kilku kierowców.

#6 ·
Twój telefon: Pobierz aplikację, zainstaluj ją na telefonie, utwórz konto BlueLink kierowcy.

Samochód: Aktywuj połączenie BlueLink. Dodaj konto BlueLink kierowcy do profilu kierowcy w samochodzie.

Twój telefon: Dodaj samochód do swojej aplikacji.

Telefon współmałżonka: Pobierz aplikację, zainstaluj ją na telefonie współmałżonka, utwórz konto BlueLink kierowcy współmałżonka.

Samochód: Dodaj konto BlueLink kierowcy współmałżonka do profilu kierowcy współmałżonka w samochodzie.

Twój telefon: Udostępnij samochód na koncie BlueLink kierowcy współmałżonka.

Telefon współmałżonka: Zaakceptuj udostępnianie i sprawdź, czy działa.

#12 ·
Telefon współmałżonka: Pobierz aplikację, zainstaluj na telefonie współmałżonka, utwórz konto BlueLink współmałżonka.
Też z tym walczę. W wersji kanadyjskiej musisz wprowadzić numer VIN samochodu, aby utworzyć konto. Jeśli wpiszę numer VIN samochodu podczas zakładania konta dla mojej żony, otrzymuję komunikat o błędzie, że samochód jest zarejestrowany na inną osobę. Jeśli spróbuję z bluelink zaprosić innego użytkownika, pojawia się informacja, że ​​do tego adresu e-mail nie jest zarejestrowane żadne konto bluelink. Jeśli ktoś może pomóc, byłoby wspaniale. Wyślę e-mail do Hyundai Canada, aby zobaczyć, co powiedzą.

#8 ·
TX bardzo MrMjay. Więc dla współmałżonka, tworzysz to samo konto BlueLink z tym samym loginem, czy inny adres e-mail w aplikacji BlueLink na jej telefonie?
Pani Mjay ma własne konto BlueLink, używając własnego osobistego adresu e-mail i własnego numeru telefonu komórkowego, całkowicie oddzielnego od mojego.

Wszystko skonfigurowane i aktywowane w aplikacji na jej telefonie komórkowym, zanim jakikolwiek samochód został wybrany, połączony lub udostępniony itp.

Samochód został następnie dodany do mojej aplikacji BlueLink na moim telefonie, a następnie samochód został udostępniony (z mojej aplikacji) z nowo utworzonym kontem BlueLink Pani Mjay.

#13 ·
Cześć. Udało mi się wysłać TX do pana Mjay. Najpierw skonfiguruj Bluelink. Następnie, używając smartfona żony, zainstaluj Bluelink, otwórz, UTWÓRZ własne konto, a następnie przejdź do samochodu i wprowadź kod weryfikacyjny.
Następnie w TWOIM smartfonie udostępnij. Zaakceptuj w JEJ smartfonie. Gotowe.

#21 ·
Cześć. Udało mi się TX do pana Mjay. Najpierw skonfiguruj Bluelink. Następnie za pomocą smartfona żony zainstaluj Bluelink, otwórz, UTWÓRZ własne konto, a następnie przejdź do samochodu i wprowadź kod weryfikacyjny.
Następnie w TWOIM smartfonie udostępnij. Zaakceptuj w JEJ smartfonie. Gotowe.
JEDNAK...
Integracja Kalendarza Google BlueLink to bałagan.
Więc wróciłem do Android Auto!
W końcu znalazłem kabel Amazon Basics 3.1 gen2 USB A do C, który działa z moim S21. Przejdę jednak na Google Pixel 6 Pro...

#14 ·
Problem polega na tym, że kiedy otwieram aplikację na jej telefonie i próbuję założyć dla niej konto, konieczne jest wprowadzenie numeru VIN. Jeśli wpiszę numer VIN, pojawia się informacja, że jest on zarejestrowany na kogoś innego. Podejrzewam, że kanadyjska wersja aplikacji różni się od tej w Europie. Zobaczę, co powie Hyundai Canada, jeśli w ogóle mi odpiszą. Dzięki za sugestię.

#15 ·
Hyundai Canada właśnie przesłało mi następującą odpowiedź:

Otrzymaliśmy Państwa zapytanie dotyczące rejestracji żony jako drugiego kierowcy w Państwa pojeździe. Niestety, proces ten nie może być zrealizowany, ponieważ tylko jedna osoba może zarejestrować się dla jednego pojazdu. Jeśli jednak chce Pan, aby żona korzystała z Bluelink w tym samym pojeździe, może po prostu pobrać aplikację Bluelink na swoje urządzenie i używać tego samego konta (informacje logowania) co Pan.

To totalny BS. Oprogramowanie i aplikacja samochodu są zaprojektowane tak, aby mieć drugiego kierowcę. Zwróciłem na to uwagę Hyundai i na fakt, że ta funkcja działa w innych krajach. Wątpię jednak, żeby odpowiedzieli.

#16 ·
Hyundai Canada właśnie wysłał mi następującą odpowiedź:

Otrzymaliśmy Państwa zapytanie dotyczące rejestracji żony jako drugiego kierowcy w Państwa pojeździe. Niestety, proces ten nie może zostać przeprowadzony, ponieważ tylko jedna osoba może zarejestrować się dla jednego pojazdu. Jeśli jednak chcecie Państwo, aby żona korzystała z Bluelink w tym samym pojeździe, może ona po prostu pobrać aplikację Bluelink na swoje urządzenie i używać tego samego konta (informacji logowania) co Państwo.

To totalny BS. Oprogramowanie i aplikacja samochodu są zaprojektowane tak, aby mieć drugiego kierowcę. Zwróciłem na to uwagę Hyundai i na fakt, że ta funkcja działa w innych krajach. Wątpię jednak, żeby odpowiedzieli.
Chociaż jest to oczywiście niezadowalające rozwiązanie, to w pewnym stopniu pomaga.

W aplikacji Hyundai BlueLink, której używam tutaj, w Wielkiej Brytanii, jest sekcja dotycząca profilu kierowcy, np. przesyłanie niestandardowego obrazu i inne ustawienia. Oczywiście ta część nie będzie działać dla Państwa żony, jeśli używa ona aplikacji BlueLink z tymi samymi danymi logowania co Państwo.

Ale w przypadku większości rzeczy, do których używam aplikacji BlueLink, profil kierowcy nie ma znaczenia. Są to status samochodu, np. poziom naładowania akumulatora, pozostały przebieg, czy drzwi są zablokowane itp., a także część „zdalnego sterowania”, w której można wysyłać polecenia do samochodu, np. uruchomić klimatyzację lub rozpocząć ładowanie itp.

A zatem, jeśli Państwo skorzystają z rozwiązania oferowanego przez Hyundai, Państwa żona nadal otrzyma większość funkcjonalności z aplikacji.

Na przykład, poszedłem dzisiaj na zakupy z żoną, rozdzieliliśmy się w centrum handlowym i umówiliśmy się przy samochodzie. Przybyłem do samochodu wcześniej niż umówione spotkanie, więc odblokowałem samochód za pomocą aplikacji BlueLink i czekałem na żonę, siedząc w samochodzie. Ta aplikacja działałaby dla nas, nawet gdybyśmy oboje używali tych samych danych logowania.

Jeśli chodzi o aplikację w Kanadzie... jeśli jest to ta sama aplikacja dla Ameryki Północnej, tj. również dla USA, to prawdopodobnie konieczność wprowadzenia numeru VIN dla każdego konta użytkownika BlueLink (co, jak Państwo zauważyli, nie jest wymagane gdzie indziej) wynika z obaw o bezpieczeństwo, biorąc pod uwagę, że w USA właściciele mogą używać aplikacji jako klucza cyfrowego, czego my tutaj nie możemy zrobić. W moim przypadku, wcześniej dzisiaj, udało mi się uzyskać dostęp do samochodu za pośrednictwem aplikacji BlueLink, ale nie mogłem uruchomić samochodu ani odjechać.

#17 ·
Zrobiłem to, co zasugerował Hyundai Canada i to działa. Nie byłem pewien, czy mogę być zalogowany na dwóch różnych urządzeniach, ale to nie był problem. Kanadyjska wersja aplikacji nie ma cyfrowego klucza. Możemy teraz włączyć samochód, otworzyć samochód, włączyć ogrzewanie, zdalnie sterować ładowaniem. Nie jestem pewien, czy tęsknię za cyfrowym kluczem, dopóki nie zgubię kluczy, wtedy byłby przydatny.

#19 · (Edited)
Tak, natknąłem się na te same problemy z drugim kontem. Po prostu logowałem się na konto mojej żony. Ale miło byłoby mieć własne konto. Ale jedyne, czego nie mogę używać, to funkcja kalendarza, co nie jest końcem świata. Słaba implementacja ze strony Hyundaia.
Dostałem kolejną odpowiedź od Hyundai Canada. Drugi kierowca działa poprawnie tylko wtedy, gdy twoja żona/partnerka ma własny pojazd Hyundai. Konto bluelink musi być powiązane z samochodem Hyundai i tylko jedno konto na samochód. To dość irytujące, zwłaszcza że ta funkcja działa tak, jak można się spodziewać w innych krajach, bez konieczności kupowania kolejnego samochodu Hyundai.

#25 ·
Założyłem dwa osobne konta BlueLink dla pani Mjay i dla siebie, zainstalowałem aplikację BlueLink na moim i jej telefonie, a następnie dodałem samochód do mojej aplikacji i udostępniłem go jej kontu BlueLink i wszystko działało dobrze.
Mój mąż i ja mamy dwa samochody Hyundai. Chciałem dodać go do mojego blulink w moim Tucsonie, ale wydaje się, że nie może dodać mnie do swojego BlueLink w swoim ioniq.

#27 ·
Samo udostępnianie danych logowania jest niewystarczające. Najpierw musisz przejść do aplikacji Bluelink i kliknąć "Profile kierowców". Wyświetla informacje o kierowcy głównym, ale jest też link umożliwiający "Zaproszenie dodatkowych kierowców". Możesz również edytować, aby uwzględnić pełny dostęp lub zarządzać funkcjami i powiadomieniami, do których kierowca ma dostęp.

#30 ·
Najważniejszą rzeczą, którą chciałbym się podzielić, jest to, że moja żona otrzymuje wiadomości tekstowe, gdy zostawia drzwi otwarte. Nadal tego nie rozgryzłem, nawet po pomyślnym dodaniu jej jako dodatkowego kierowcy.
Myślę, że musisz przyznać aplikacji Hyundai uprawnienia "Powiadomienia" w jej telefonie.

#38 · (Edited)
Wersja kanadyjska ma mniej funkcji niż wersja amerykańska. Aby to zrekompensować, subskrypcja Bluelink jest dożywotnia dla pierwotnego właściciela.
Mam dożywotnią subskrypcję Bluelink tutaj, w USA, dla mojego '25 i5N... Wierzę, że wszystkie '25 tutaj w USA tak mają...

#40 ·
Potwierdzenie od Hyundai, że powiadomienia dla drugiego użytkownika Bluelink nie są możliwe:

„W odniesieniu do Pańskiego zapytania o otrzymywanie powiadomień od aplikacji przez drugiego kierowcę dotyczących Pańskiego Ioniq 6 2026, tylko główny właściciel konta będzie otrzymywał powiadomienia na numer skonfigurowany do powiadomień. Drugi kierowca nie będzie otrzymywał tych powiadomień."

Więc w rzeczywistości/w realnym życiu, chociaż można dodać drugiego kierowcę do aplikacji, myślę, że prawdopodobnie bardziej użyteczne jest po prostu zalogowanie się na oba telefony przy użyciu adresu e-mail głównego użytkownika ZAMIAST robienia tego, co jest w tym wątku, czyli dodawania drugiego kierowcy. Wierzę, że profil w samochodzie i ustawienia siedzeń (sterowane przyciskiem na drzwiach) w każdym przypadku pozostaną zachowane.