Hyundai IONIQ Forum banner

Aplikacja Bluelink Europe rozładowuje akumulator 12V

5.3K views 6 replies 5 participants last post by  26121  
#1 ·
Kiedy dwa miesiące temu kupiłem mojego IONIQ PHEV 2020 (EK70VTM), zainstalowałem na swoim telefonie aplikację Bluelink uk (wersja 1.5.12). Działała tak, jak powinna, bez żadnych problemów.
Wczoraj spróbowałem uruchomić aplikację i zobaczyłem niebieski ekran startowy z napisem "Bluelink", a potem nic się nie działo.
Szukałem w sklepie Google Play i znalazłem aplikację Bluelink Europe. Zainstalowałem ją i wydawało się, że działa.
Dziś próbowałem uruchomić samochód, ale był całkowicie martwy. Wezwałem pomoc Hyundai Assistance (The AA), która uruchomiła samochód za pomocą kabli rozruchowych. Ponieważ stał na moim podjeździe, mężczyzna z AA wykonał więcej kontroli poboru prądu z akumulatora 12 V. Odkryliśmy, że kiedy otworzyłem aplikację Bluelink Europe i wpisałem mój numer PIN, pobór prądu wzrósł do 5 amperów. To wyjaśnia rozładowany akumulator. Odinstalowałem tę aplikację.
Mam dwa pytania: -
Dlaczego aplikacja Bluelink uk przestała działać?
Dlaczego aplikacja Bluelink Europe powoduje duże rozładowanie akumulatora?

#3 ·
Mam ten sam pojazd, Ionic PHEV z 2020 roku, nr rej. EK70VTG i cały czas korzystam z aplikacji Europe Bluelink, czasami dwa lub trzy razy dziennie, bez żadnych problemów. Kiedy po raz pierwszy miałem ten pojazd, miałem również rozładowany akumulator 12 V i byłem w stanie uruchomić samochód za pomocą przenośnego akumulatora.
Być może Twój akumulator 12 V był słaby i pobór prądu był wystarczający, aby spowodować jego awarię.
Od tego czasu nie miałem żadnych problemów, ponieważ kontroluję napięcie akumulatora za pomocą woltomierza w gnieździe akcesoriów 12 V. Od czasu do czasu ładuję również akumulator trakcyjny za pomocą przenośnej ładowarki ustawionej na najniższe ustawienia 3 A, co zajmuje kilka godzin, aby naładować główne akumulatory, co również w pełni ładuje akumulator 12 V.
Mam nadzieję, że to pomoże, ponieważ zajęło mi dużo czasu, aby dowiedzieć się, jak zarządzać problemem 12 V.

#5 ·
Warto wspomnieć, że gdy aplikacja telefoniczna przestaje działać, najpierw zamknij aplikację i spróbuj ponownie. Następnie sprawdź dostępność aktualizacji. Po trzecie, uruchom ponownie telefon. Następnie skontaktuj się z pomocą techniczną lub obsługą klienta (lub forami). Wydaje się, że Hyundai tworzy wiele podobnych aplikacji i nie wszystkie działają z Twoim konkretnym modelem lub krajem.

#6 ·
Dziękuję za wszystkie rady. Monitoruję napięcie akumulatora przez gniazdo 12V i jest on w pełni naładowany. Poczekam, aż sezon świąteczny / blokady się skończą, zanim ponownie zainstaluję aplikację Bluelink Europe i, jeśli to konieczne, porozmawiam z moim dealerem i tym forum. Wydaje się dziwne, że aplikacja Bluelink UK zniknęła ze sklepu Play. Być może domyślne ustawienia aplikacji Bluelink Europe włączały coś w samochodzie, co powodowało pobór prądu 5A? Poza tym problemem, jazda moim IONIQ PHEV to czysta przyjemność.